Sfaturi pentru a-ți convinge copiii să-și facă temele singuri

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Olia Danilevich: Pexels
Fotografie de la Olia Danilevich: Pexels

Este drama fiecărei după-amiezi și mai ales a fiecărui weekend: sarcini fără sfârșit, apeluri din fiecare cameră (în funcție de numărul de copii): „Mami, ajută-mă, nu știu cum să fac! " iar noi, mamele - uneori cu participarea extraordinară a taților - care trecem de la un copil la altul să încercuim verbe sau să rezolvăm o împărțire. Cum să scapi? Copiii sunt cea mai mare investiție a noastră și cea mai mare sursă de îngrijorare.Ne-am dori ca ei să crească perfecți și se pare că totul depinde de educația noastră.

Este clar: copiii trebuie să meargă la școală cu temele terminate sau făcute foarte bine. Încercăm să găsim formula magică pentru a-i face să le facă singuri, dar până la urmă toți cedăm în fața trocului „dacă îți faci temele singur, îți fac o surpriză... ”. Efectul poate fi imediat, dar nu sunt de acord cu asta: a face temele nu poate fi o moneda de schimb.  Deci ce ar trebui sa facem?

1. Limitați timpul

Temele se fac de la această oră până la această oră după-amiaza sau, în cazul weekend-ului, sâmbătă, altfel duminică după cină riscăm să-l ajutăm să coloreze desenul sau să studieze acea pagină apărută în ultimul moment pe grupul WhatsApp.

2. Ajută-l să se organizeze

Să citim împreună sarcinile de făcut, să calculăm câte ore are la dispoziție și să vedem cum să împărțim diferitele subiecte (întâi cele mai dificile), asigurându-ne că după aceea mai rămâne timp să meargă în parc sau să vină prietenul său în vizită. Faptul de a avea un tipar de urmat și o perspectivă atractivă îl încurajează să se angajeze.

3. Este interzis să stai lângă el

Ar fi ca și cum ne-am semna sentința, pentru că ar înțelege că îi suntem la dispoziție 100% (și nu ne va mai da drumul).

4. Stai in apropiere, dar la o distanță sigură

Încărcăm mașina de spălat vase, răspundem la un e-mail; dacă ne cere lămuriri, verificăm,  îi dăm câteva 'sfaturi' pentru a-l repune pe calea justă, după care ne întoarcem la treburile noastre.

5. „Lovitură și fugă”

Ne cheamă în mod constant pentru ajutor? Să mergem, să-i răspundem la îndoială, apoi să-i spunem că ne-am amintit de un alt lucru mai mult sau mai puțin urgent, sugerându-i că între timp să încerce să o facă singur. Când ne întoarcem, cel mai probabil va fi deja finalizat sarcina.

6. Da la întărirea pozitivă

Să-i spunem „bine făcut” când se descurcă bine și „ se poate mai bine” dacă greșește, dar fără a corecta propoziția sau a rezolva operațiunea pentru el.

7. Curățați „câmpul de luptă”

Opriți televizorul, faceți jocul video să dispară și curățați-vă biroul de tot ce nu aveți nevoie. Acestea sunt distragerile care îi pun concentrarea în pericol și capacitatea de a o face singur.

8. Dacă greșește, răbdare

Uneori copiii ne cer ajutor pentru că ne percep anxietatea ca sarcina să fie fără cusur. Să lăsăm școlii partea ei de predare a disciplinei: nu și-a îndeplinit sarcina? Va trebui să aibă de-a face cu profesorul mâine! În plus, nu am spus că vrem să fie mai autonom?Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: ajutor la teme copii teme

DC Media Group Audience
pixel