Spui des ”NU”? Cu ce ai putea înlocui acest cuvânt pentru a nu dăuna dezvoltării copilului: Părerea experților

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/Pexels

Știința asigură că educarea copiilor într-un mod pozitiv îi ajută să crească sănătos. Prin creșterea pozitivă, un copil poate deveni un individ mai sănătos care este gata să înfrunte viața.



Pot părinții să renunțe să spună ”nu”? Desigur, cu puțin efort și ajutor, da. În acest articol vom dezvălui secretele unui curent educațional numit educație pozitivă. Acest model susține că disciplina poate fi predată într-o manieră nonviolentă. Este vorba despre crearea unei relații de respect reciproc între părinți și copii.

Desigur, există multe alte beneficii, principalul fiind stabilirea unei relații mai constructive. Copiii crescuți într-un mod pozitiv îi ajută și pe alți copii. De-a lungul timpului, ei dezvoltă comportamente sănătoase bazate pe toleranță, dialog și respect.

Uneori, cuvântul „nu” este primul care iese din gura noastră când copilul nostru învață să se târască și să meargă și vrea să atingă totul și să-l bage în gură. De multe ori ne ascundem în spatele unui „nu” pentru a evita să dăm explicatii. Este adevărat că în acest fel încercăm doar să împiedicăm copilul să-și facă rău, dar nu este cel mai bun mod de a-i determina să coopereze.

2. Fotografie... (pexels-rdne-stock-project-8489335-1_24168400.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

Studiile arată că copiii care aud cuvântul NU de mai multe ori pe zi au o vorbire mai slabă decât cei care aud răspunsuri pozitive de la părinți.

A educa pozitiv nu înseamnă că vom ceda dorințelor copilului sau că îl vom răsfăța. Este vorba de a trece dincolo de negarea de bază și de a-i ajuta să înțeleagă cum funcționează lumea din jurul lor. În acest fel, vor avea mai puține dificultăți de adaptare la schimbări. Să vedem împreună de ce este important să renunțăm la a spune nu pentru a promova educația pozitivă.

Educația pozitivă înseamnă să-ți iubești copiii

Societatea de astăzi ne permite să renunțăm să spunem ”nu”? Ce alternative avem? Cu toate acestea, merită să faceți o pledoarie pentru moderație. Pentru că, dacă nu spunem niciodată nu, ne vom face copiii mai slabi în același mod în care spunem întotdeauna da.

În mod ideal, un copil ar trebui să înțeleagă (cu argumente adaptate vârstei și experienței sale) de ce nu are voie să facă sau să acționeze într-un anumit mod. Există multe modalități de a-l face să înțeleagă, cum ar fi negocierea cu el prin prezentarea altor opțiuni sau activități interesante care te vor ajuta să-l descurajezi.

Ce cred experții?

A evita să spui ”NU” copiilor tăi ar putea fi o sarcină dificilă, mai ales când vine vorba de a preveni copilul să-și facă rău. Totuși, ideea nu este să eliminați cuvântul „nu” din vocabular, ci să aveți un echilibru și să nu îl spuneți de prea multe ori.

De-a lungul timpului, un număr mare de „nu” poate face ca un copil să crească cu frică de a explora lumea. Un copil care nu este conștient de sine, fricos și chiar anxios.

Ideal este să menținem o proporție de 20% de „nu” decisiv și 80% situații identificabile. În orice caz, pot fi oferite alternative, pentru a menține echilibrul în acest fel. Rezultatul ar trebui să fie acela de a spune „mai bine aș/ai face altceva”. Dacă îi spui continuu „nu” unui copil, probabil vei avea efectul opus și îl vei frustra.

Trebuie să existe un echilibru între „nu” și „da”. Este bine să fie clar că spui „nu” pentru că există un pericol. Dar alteori nu merită să duci bătălii și să intri într-o dinamică conflictuală.

3. Fotografie... (pexels-august-de-richelieu-4260102-1_43913900.jpg)

Foto: August DE Rerichelieu/ Pexels

Limite clare

A evita să spui „nu” nu înseamnă că vei fi un părinte supus, care uită să educe cu reguli și disciplină. Dimpotrivă, menținerea limitelor clare și învățarea să le spui nu copiilor tăi atunci când este necesar fac parte din principiile parentingului pozitiv.

Autoritatea impusă de părinți trebuie să fie o fereastră deschisă care să permită copilului să învețe din experiența sa. Toți copiii au nevoie de reguli și disciplină pentru a crește și a se dezvolta în moduri sănătoase din punct de vedere emoțional, social și psihologic.

Ideea nu este de a cenzura copilul până la punctul în care să se teamă de a începe o activitate, deoarece aceasta are un efect contraproductiv asupra educației sale. 

În mod ideal, părinții ar trebui să-și ghideze copiii într-un mod sănătos și pozitiv, printr-un dialog iubitor și oferind răspunsuri lămuritoare care îi invită pe copii să ia deciziile corecte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel