Spune NU la ”body”-urile pentru nou născuți: Acesta este un articol vestimentar nesănătos

Data publicării:
Fotografie de la Polina Tankilevitch:Pexels
Fotografie de la Polina Tankilevitch:Pexels

Îmbrăcămintea copilului nu privește doar aspectul estetic, ci ceva mult mai important: de îmbrăcăminte depind și bunăstarea și sănătatea celui mic.



Un copil care este mereu supra-îmbrăcat (în salopete inutile, straturi duble, eșarfe, pălării, mănuși etc...) nu va putea învăța să folosească mecanismele de termoreglare cu care l-a înzestrat natura și va fi pradă ușoară a germenilor de mediu.

Căldura excesivă a mediului creează apoi o altă problemă pentru apărarea acestuia: aerul uscat și cald usucă mucoasele care căptușesc căile respiratorii superioare și tocmai în aceste membrane mucoase se află primele noastre bariere împotriva germenilor. Deteriorarea membranelor mucoase și uscarea lor duce inevitabil la distrugerea acestor apărări.

Mediu nu prea cald

Îmbrăcămintea echilibrată și temperaturile adecvate sunt, de asemenea, cerințe de siguranță: s-a evidențiat că în primul an de viață un copil care este îmbrăcat excesiv și ținut în medii foarte calde este mai expus riscului de SIDS (moarte subită a sugarului ).

În timpul iernii, încăperile nu trebuie să aibă temperaturi mai mari de 22-24° C, menținând o umiditate de cel puțin 50-60% în aer.

Prin urmare, pentru a menține sănătatea mediului în timpul iernii este necesar să se respecte câteva reguli:

- încălzirea trebuie să fie pornită doar câteva ore pe zi.

- ferestrele trebuie deschise regulat în fiecare zi.

Miturile mor greu

Curenții nu reprezintă niciun risc pentru un organism obișnuit cu termoreglarea: părinții nu trebuie așadar să se teamă de curenți, ci mai degrabă de supra-încălzirea la care supun adesea copilul.

Mai bine eliminați hainele de lână din garderoba copilului dumneavoastră. Când este frig, lâna este cu siguranță utilă, dar numai dacă este purtată ca îmbrăcăminte exterioară, cum ar fi un pulover de exemplu.

Dedesubt, în contact cu pielea, tricoul trebuie să fie din bumbac: acest lucru va permite o mai mare agilitate atunci când este necesar să se ușureze prompt îmbrăcămintea (vezi de exemplu la intrarea în medii prea calde precum un magazin universal supraîncălzit).

Spuneți nu la body

În sfârșit, o recomandare: nu include un body pe lista de lucruri de care copilul tău are nevoie! Acest costum (tricou + lenjerie intimă) este un articol vestimentar hotărât nesănătos: împiedicând orice trecere a aerului către corp, împiedică oxigenarea deja dificilă a pielii cauzată de strânsoarea scutecului (cu toate riscurile de deteriorare a pielii și infecții rezultate).

Singura cale prin care poate trece aerul spre organele genitale se află spațiul burtă-scutec: în timpul respirației mișcările burticii bebelușului creează un fel de pompă, astfel încât atunci când expiră, aerul prezent în interiorul scutecului (supraîncălzit și epuizat de oxigen) este împins afară în timp ce, fiecare inhalare, intră aer proaspăt. Bodyul, prin lipire de corp împiedică această circulație a aerului.

În fine, body-ul este un articol vestimentar care limitează semnificativ și capacitatea de a explora și înțelege propriul corp precum și autonomia în funcțiile igienice (mai ales atunci când este folosit la copiii mai mărișori care sunt nevoiți să apeleze mereu la un adult pentru a se dezbrăca).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: body imbracaminte bebelus nou nascut





DC Media Group Audience
pixel