Sugestiile experților pentru identificarea și dezvoltarea talentului în copilărie. Psiholog: „Pasiunile naturale ale copiilor se manifestă în mod subtil”

Data publicării:
Sugestiile experților pentru identificarea și dezvoltarea talentului în copilărie. Psiholog: „Pasiunile naturale ale copiilor se manifestă în mod subtil” / FOTO: freepik.com @Halinskyi Maksym
Sugestiile experților pentru identificarea și dezvoltarea talentului în copilărie. Psiholog: „Pasiunile naturale ale copiilor se manifestă în mod subtil” / FOTO: freepik.com @Halinskyi Maksym

Nu este vorba doar de măsurarea IQ-ului, ci de identificarea tiparelor de gândire și de procesare a informațiilor.



Descoperirea și dezvoltarea abilităților excepționale la copii reprezintă o provocare fascinantă, iar psihologul Marta Gómez, specialist în dezvoltarea copilului, împărtășește câteva aspecte cheie despre cum putem identifica talentele copiilor noștri.

Mai întâi de toate, Gómez subliniază importanța observației atente. „Copiii cu abilități excepționale adesea trădează semne subtile. Privirea atentă asupra modului în care interacționează cu mediul lor și abordează provocările poate dezvălui multe. Pasiunile lor naturale se manifestă adesea în mod subtil”. În unele situații, evaluările psihometrice pot fi instrumente extrem de valoroase. „Nu este vorba doar despre măsurarea IQ-ului, ci și despre identificarea tiparelor de gândire și de procesare a informațiilor”, explică psihologul.

Citește și Sfaturi pentru ca micuții să învețe să fie perseverenți. Expertă în dezvoltarea copiilor: „Nu aduce doar realizarea obiectivelor, ci și o cale către fericire”

„Sprijinul din partea familiei contribuie la crearea unui mediu solid pentru dezvoltare”

SURSA FOTO: freepik.com @anna_grant

Pentru a realiza acest lucru, este esențial să stabiliți o comunicare deschisă. „Întreabă-i despre interesele lor și încurajează un dialog care să le permită să-și împărtășească gândurile și curiozitățile”, susține psihologul. 

Gómez subliniază importanța susținerii din partea familiei și a creării unui mediu stimulativ. „Interacțiunile pozitive în cadrul familiei, alături de un mediu care stimulează gândirea, sunt esențiale pentru dezvoltarea holistică. Prin urmare, implicarea familiei în acest proces este importantă. Sprijinul din partea familiei contribuie la crearea unui mediu solid pentru dezvoltare”, subliniază expertul. În domeniul educațional, psihologul pledează pentru adaptări care să provoace intelectual copilul. „Programele flexibile și provocările adecvate abilităților lor pot preveni subdezvoltarea potențialului”, spune Marta Gómez.

Accentul nu trebuie să se limiteze doar la aspectul intelectual. „Dezvoltarea emoțională reprezintă un pilon esențial. Copiii trebuie să învețe să-și gestioneze emoțiile și să facă față frustrării, aspecte importante în creșterea lor cuprinzătoare”, sfătuiește dr. Gómez.

Vezi și Cum să-l înveți pe copil să prețuiască ceea ce are? Psiholog: „În loc să îi dăm totul pe tavă, să îi oferim șansa de a învăța”

„Autonomia în alegerea activităților stimulează gândirea creativă”

SURSA FOTO: freepik.com @92deadman

În plus, încurajarea creativității și permisiunea pentru copii de a-și explora interesele sunt esențiale. „Autonomia în alegerea activităților stimulează gândirea creativă și permite talentelor lor unice să înflorească. Încurajează creativitatea și explorarea. Oferirea de oportunități copilului de a experimenta și de a se exprima creativ poate aduce la suprafață talente ascunse”, adaugă expertul.

În concluzie, psihologul accentuează importanța dezvoltării emoționale. „Ajută copilul să-și înțeleagă și să-și gestioneze emoțiile, deoarece acest lucru contribuie la o creștere cuprinzătoare”, conchide ea. Un mediu care încurajează atât inteligența, cât și emoționalitatea contribuie la formarea unor indivizi echilibrați și talentați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Metode si tehnici





DC Media Group Audience
pixel