Sunt copiii mai sensibili acum sau sunt mai multe virusuri? Pediatrul Ilinca Tranulis explică de ce sunt micuții parcă „mai bolnăvicioși” în zilele noastre

Data actualizării: | Data publicării:
Sunt copiii mai sensibili acum sau sunt mai multe virusuri? Pediatrul Ilinca Tranulis explică de ce sunt micuții parcă mai bolnăvicioși în zilele noastre. FOTO: freepik.com @Ruslan Batiuk
EXCLUSIV
Sunt copiii mai sensibili acum sau sunt mai multe virusuri? Pediatrul Ilinca Tranulis explică de ce sunt micuții parcă mai bolnăvicioși în zilele noastre. FOTO: freepik.com @Ruslan Batiuk

„Parcă și pe vremea răceam, dar nu cum răcește copilul meu acum”., este una dintre expresiile pe care o auzim de la mulți părinți în zilele noastre. Una dintre cele mai apreciate figuri din domeniul pediatriei, doctor Ilinca Tranulis, a vorbit în cadrul emisiunii Părinți Prezenți despre motivele pentru care copiii sunt mai bolnăvicioși acum decât eram noi înainte.



Medicul pediatru Ilinca Tranulis a fost întrebată de gazda emisiunii Părinți Prezenți, Loredana Iriciuc, dacă sunt copiii mai sensibili acum sau sunt mai multe virusuri? 

„Greu de spus. Puțin probabil să fie altfel decât acum niște generații. Și noi ne îmbolnăveam, dar ne lăsau în pace, că nu era varianta asta: repede te programez la un doctor și în 10 minute poți să ai o consultație. Deci, nu se stresau așa tare. În plus, cred că aveau alte griji mult mai serioase: ce ne pun pe masă de mâncare, cum ne încălzim iarna asta?

Există această preocupare mult mai atentă pentru sănătatea copiilor. Pe de o parte poate fi un lucru bun, pe de altă parte trebuie să nu ajungem în extrema aia când vrem să fie tot timpul sănătos. Nu există copil tot timpul sănătos, deci nu, nu cred că ne îmbolnăvim mai mult, cred că folosim mult mai prost antibiotice, mult mai des și când nu trebuie și antibiotice din ce în ce mai puternice pentru chestii care cel mai probabil nici n-au nevoie de antibiotice și asta sigur ne strică răspunsul data viitoare la boală. Cred că mâncăm mult mai prost și atunci și corpul copiilor noștri s-ar putea să nu răspundă la fel de bine, dar în mare, viirozele sunt aceleași, dar stresul nostru e mai mare”, a explicat dr. Ilinca Tranulis.

Citește și Ducem copilul la grădiniță sau la școală dacă are niște muci, dar nu are febră? Pediatrul Ilinca Tranulis clarifică situația / VIDEO

Dr. Ilinca Tranulis: „Da, s-ar putea puțin să fim mai bolnăvicioși”

Părinții au mereu grija copiilor lor, dar ar trebui să ne asigurăm că le oferim și experiențe sănătoase în aer liber și șansa de a se bucura de copilărie. Dacă avem grijă de stilul nostru de viață și de mediul în care trăim, putem contribui la sănătatea mai bună a copiilor noștri, susține dr. Tranulis.

„Eu n-am trăit atunci să știu. Eu știu ce se întâmplă în ultimii, să zicem, 10 ani, dar da, mai ales de când cu pandemia, mi se pare că părinții se sperie foarte tare și se gândesc la lucruri nasoale, când nu este cazul. Ne gândim și la chestii rele, dar nu din prima! Adică nu a făcut 38, `aoleu să nu facă convulsii`. Deci da, s-ar putea puțin să fim mai bolnăvicioși din punctul ăsta de vedere. Poluare mult mai mare, suntem mult mai aglomerați, sunt mult mai pline clasele, stăm mult mai mult în interior, nu mai stăm atât de mult pe afară, deci puțin s-ar putea într-adevăr să fim mai bolnăvicioși din cauza stilului de viață.

Ține de noi, să nu ne lăsăm așa duși de societate în direcția în care merge, ci să mai scoatem și copiii la pădure, să îi mai ținem și în parc, chiar în orașele astea aglomerate și poluate. Mai bine 2 ore în parc decât 2 ore în plus la tabletă acasă”, a conchis pediatrul Ilinca Tranulis.

Urmăriți interviul integral: 

Youtube video image

Vezi și De ce răcesc copiii? Dr. Ilinca Tranulis: „NU de la frig, NU de la curent!”. Medicul pediatru a dezvăluit vârsta la care micuții își definitivează sistemul imun! / VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate





pixel