„Sunt psiholog și mamă – iată 3 afirmații pe care aș vrea să le spună mai mulți părinți copiilor lor”. Un expert oferă o perspectivă importantă

Data publicării:
„Sunt psiholog și mamă – iată 3 afirmații pe care aș vrea să le spună mai mulți părinți copiilor lor”. Un expert oferă o perspectivă importantă / FOTO: freepik.com @EyeEm
„Sunt psiholog și mamă – iată 3 afirmații pe care aș vrea să le spună mai mulți părinți copiilor lor”. Un expert oferă o perspectivă importantă / FOTO: freepik.com @EyeEm

Furia este o emoție complicată, iar ca părinte, este normal să te simți copleșit atunci când vezi copilul tău luptându-se cu această emoție puternică. 



Cu toate acestea, dincolo de toată această vâlvă, un psiholog specializat în copii cu o experiență considerabilă în spate, dar și mamă, Caitlin Slavens, a împărtășit cu părinții o perspectivă importantă: furia nu este întotdeauna un semn al problemelor. 

În esență, emoțiile sunt ca niște mesageri, iar furia este unul dintre cei mai zgomotoși. Este un semn că ceva nu este în regulă, că limitele au fost încălcate sau că nevoile nu au fost îndeplinite. Gândește-te la ultima oară când ai simțit o furtună de furie. E probabil să fi fost o reacție la ceva care te-a deranjat profund.

Caitlin Slavens a oferit trei lucruri pe care „mi-aș dori să le spună mai mulți părinți atunci când copiii lor se simt furioși sau supărați”, potrivit cnbc.com.

„Văd că te simți supărat pentru asta chiar acum și înțeleg de ce”

Adulții pot privi furia ca pe un simplu inconvenient, dar, pentru copii, poate fi copleșitoare și nedreaptă. Prin urmare, este important să le arătăm că îi ascultăm și îi înțelegem, susține Caitlin Slavens.

Când simt că sunt cu adevărat auziți și susținuți, copiii vor fi mai predispuși să-și gestioneze mai bine emoțiile. Este important să le oferim această siguranță și suport pentru a-i ajuta să-și regleze reacțiile în momentele dificile.

„Îmi pasă de cum te simți și te voi ajuta să treci peste asta. Ce putem face?”

Este important să-i arăți copilului tău că sunteți o echipă și că ești acolo pentru a-l sprijini în traversarea tuturor emoțiilor intense și tumultoase pe care le resimte, mai spune Caitlin Slavens. Aceasta nu numai că demonstrează că ești un lider consecvent care își dorește să îl sprijine, dar și că îți pasă cu adevărat de starea lui emoțională.

În plus, este esențial să oferiți modalități prin care să-și exprime furia. Fiecare copil are propriile preferințe - unii ar putea avea nevoie să-și miște corpul, alții ar putea prefera să deseneze, în timp ce alții s-ar simți mai bine cu puțin confort și alinare.

Întreabă-l ce l-ar face să se simtă cel mai în siguranță și confortabil în acele momente și încercați să îi oferiți sprijinul și resursele necesare pentru a face față cu succes acestor emoții puternice.

„Cât de mare este furia ta acum?”

Această abordare implică recunoașterea și externalizarea emoției, fiind una dintre strategiile preferate pe care le împărtășesc părinților, mai susține Caitlin Slavens. În special, copiii mai reticenți adesea evită să recunoască sau să admită că experimentează o emoție considerată negativă.

Totuși, atunci când au oportunitatea să-și exprime emoția și să o observe din exterior, aceștia devin mai capabili să preia controlul și să lucreze la gestionarea acestei emoții intense.

Este esențial ca micuții noștri să învețe cum să-și gestioneze furia, iar acest lucru începe cu exemplul pe care îl oferim noi, părinții. Desigur, nu vom fi mereu perfecți în acest proces. Cu toate acestea, dacă putem să ne arătăm sprijinul și să rămânem calmi chiar și în mijlocul haosului, putem oferi un model de comportament pe care copiii noștri îl pot urma și integra pe parcursul vieții lor, conchide psihologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel