Tinerii români, campioni la stat degeaba

Data publicării:
Tinerii români, campioni la stat degeaba / FOTO: freepik.com@
Tinerii români, campioni la stat degeaba / FOTO: freepik.com@

România este campioana Uniunii Europene la numărul de tineri care nici nu învaţă şi nici nu lucrează. Datele Institutului European de Statistică Eurostat arată că 19,8% dintre tinerii cu vârste între 15 și 29 ani din România nu aveau nicio ocupație în 2022. Proporția este aproape dublă față de media europeană (11,7%).



România este campioană atunci când vine vorba de numărul tinerilor care nu fac nimic. Proporția tinerilor fără ocupație din țara noastră este aproape dublă față de media europeană. De cele mai multe ori, pentru a descrie categoria de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare se folosește termenul NEET (neither in employment nor in education and training). Mai exact, termenul vizează categoria de vârstă 15 și 29 de ani.

Potrivit datelor publicate de institutului european de statistică Eurostat, în anul 2023, în România, 19,3% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 29 de ani nu erau ocupați în educație sau formare. Această proporție situează țara noastră pe penultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. După România ar mai fi doar Bosnia și Herțegovina, cu un procent de 22,2%.

Media europeană a tinerilor care nu fac nimic, așa-numiții NEET (neither in employment nor in education and training) este aproape în jumătate, adică de 10,4%. În România, rata şomajului în luna martie 2024 a fost de 5,3%, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Cifra este în scădere cu 0,3 puncte procentuale faţă de rata şomajului înregistrată în februarie, anul acesta. În cifre absolute, numărul şomerilor – adică persoane între 15 şi 74 de ani fără un loc de muncă – a fost în martie de 441,2 mii de persoane. Pe sexe, sunt cu 0,8 procente mai mulţi şomeri bărbaţi decât femei.

INS remarcă faptul că se înregistrează în continuare un nivel ridicat al ratei şomajului în rândul tinerilor, de 22,1%. La polul opus față de România se situează Olanda, cu un procent de 4,4% NEET (neither in employment nor in education and training), urmată de Islanda cu 5,1%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel