Tot mai mulți copii nu mai știu ce înseamnă politețea. Psihologii avertizează părinții: „Fără aceste lecții de bune maniere, vor avea dificultăți toată viața”

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Tot mai mulți copii nu mai știu ce înseamnă politețea. Psihologii avertizează părinții: „Fără aceste lecții de bune maniere, vor avea dificultăți toată viața” / FOTO: freepik.com @mediaphotos
Tot mai mulți copii nu mai știu ce înseamnă politețea. Psihologii avertizează părinții: „Fără aceste lecții de bune maniere, vor avea dificultăți toată viața” / FOTO: freepik.com @mediaphotos

Tot mai mulți copii par să nu mai știe ce înseamnă politețea. Fără educație în privința bunelor maniere, copiii pot suferi atât în relațiile sociale, cât și în viața profesională. Află ce lecții ar trebui să le ofere părinții.



Trăim într-o lume în care, tot mai des, părinții par să renunțe la educația bazată pe politețe și respect. La restaurant, vedem copii captivați de ecrane, care își ignoră părinții sau le vorbesc urât. În loc de „te rog” sau „mulțumesc”, primim tăcere sau un oftat.

Pe măsură ce comportamentele lipsite de conectare devin tot mai frecvente, mulți adulți se întreabă: unde s-a pierdut educația? Deși nu există un răspuns simplu, există câteva lecții de bune maniere pe care orice copil ar trebui să le învețe. Iar părinții joacă rolul principal în acest proces.

Dacă nu vrem să creștem adulți de care noi înșine ne-am feri, iată lecțiile de bază pe care e important să le transmitem copiilor noștri, conform specialiștilor Your Tango.

CITEȘTE ȘI Cele 10 reguli „de casă” pe care părinții ar trebui să le aplice cât mai repede cu copiii, conform unui psiholog: „Ele trebuie învățate cât mai devreme”

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Bunele maniere la masă

Pe vremuri, a te cocoșa la masă, a ține coatele pe farfurie sau a verifica telefonul în timp ce cineva îți vorbește era considerat lipsă de respect. Astăzi, astfel de gesturi sunt ignorate sau chiar tolerate.

Și totuși, manierele la masă nu sunt un moft. Ele contează în orice context: de la întâlnirea cu părinții partenerului, până la mesele de afaceri.

„A avea maniere la masă înseamnă să înveți să-ți controlezi impulsurile”, spune dr. Kerry McGee. „Autocontrolul este un predictor important al succesului în viață. Iar masa de seară este un moment perfect pentru a cultiva această abilitate”.

Adresarea respectuoasă

Indiferent de cultură, respectul în adresare este un semn de bună creștere. A ști cum să vorbești cu un adult sau cu o persoană mai în vârstă este o lecție care transmite nu doar politețe, ci și apreciere față de experiența celuilalt.

În unele regiuni, ca în sudul Statelor Unite, formule precum „Da, doamnă” sau „Nu, domnule” sunt încă practicate, iar lipsa lor e considerată o ofensă.

Este un exemplu care ne arată că a învăța copilul cum să se adreseze cu respect celor din jur îl va ajuta toată viața, în orice context.

A nu întrerupe când vorbește cineva

O regulă simplă și tot mai ignorată: lasă-i pe ceilalți să termine ce au de spus.

Copiii, mai ales cei mici, sunt deseori nerăbdători. Când vor să povestească despre episodul preferat dintr-un desen animat, entuziasmul le scapă de sub control. Dar este responsabilitatea părinților să-i învețe să aștepte.

Un studiu publicat în PLOS ONE arată că întreruperile repetate pot crea disconfort social, lipsă de motivație și chiar frustrare în rândul interlocutorilor.

Așa că, oricât de banală ar părea, repetarea acestei lecții îi va ajuta pe copii să devină mai empatici și mai atenți la ceilalți.

Ținerea ușii deschise pentru ceilalți

Un gest pe care mulți părinți par să nu-l mai transmită copiilor lor este ținerea ușii deschise pentru cei din jur. Când vezi pe cineva în urmă sau cu mâinile ocupate, este lipsit de respect să-i trântești ușa în față și să-ți continui ziua ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Copiii ar trebui să știe că astfel de gesturi contează. Din păcate, mulți părinți nu le mai reamintesc importanța acestui act de bună-cuviință.

Cercetările arată că acest comportament aduce beneficii reciproce. După cum explică jurnalista Rylee Fouts: „Dacă ții ușa pentru persoana din spatele tău, o ajuți să economisească un efort. Dacă toată lumea ar face asta, în timp, fiecare dintre noi s-ar bucura la fel de des de ajutorul altora și, per total, am depune mai puțin efort pentru a deschide uși”.

Cu puțină practică și reamintiri din partea adulților, cei mici pot învăța rapid valoarea acestui gest simplu și îl pot integra cu ușurință în comportamentul lor zilnic.

Evitarea înjurăturilor în public

Altădată complet inacceptabil, înjuratul în public, mai ales în cazul copiilor, a devenit, din păcate, o scenă tot mai des întâlnită. În trecut, dacă un părinte își surprindea copilul folosind un limbaj vulgar, urma cu siguranță o discuție serioasă (sau chiar o pedeapsă). Azi, însă, mulți adulți par să ignore sau chiar să încurajeze acest comportament.

Nu puțini sunt cei care au văzut filmulețe în care copiii își înjură părinții, în timp ce adulții din fundal râd și nu intervin deloc. Această atitudine transmite un mesaj clar: că astfel de cuvinte sunt acceptabile și că nu există consecințe pentru folosirea lor.

Totuși, înjurăturile nu sunt doar nepoliticoase, ci afectează și modul în care o persoană este percepută social. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Sudul Connecticut, persoanele care folosesc des un limbaj vulgar sunt considerate mai puțin inteligente, mai puțin de încredere, mai puțin sociabile și mai ofensatoare.

A-i învăța pe copii să vorbească cu respect, mai ales în public, nu ține doar de politețe, ci și de imaginea și oportunitățile pe care le vor avea în viitor.

VEZI ȘI:

„Am ajuns să fim bone, nu dascăli!” După 24 de ani în învățământ, o profesoară demisionează: „Noua generație de părinți a distrus orice urmă de respect pentru educație”

Profesorii dezvăluie cum recunosc când un copil nu a fost crescut corect. Semnele care arată problemele emoționale și familiale ale elevilor

Comportamentele părinților care cresc copii fragili emoțional. Dacă recunoașteți măcar 3 dintre acestea, e momentul să faceți o schimbare!

Cele mai valoroase lecții de viață pe care orice copil ar trebui să le învețe acasă, de la părinți sau bunici. Expert parenting: „Vor conta toată viața!”

Cei mai fericiți copii au părinți care fac aceste gesturi zilnic. Psiholog: „Nu costă nimic, dar valorează enorm pentru dezvoltarea lor emoțională”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel