Comportamentele părinților care cresc copii fragili emoțional. Dacă recunoașteți măcar 3 dintre acestea, e momentul să faceți o schimbare!

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Comportamentele părinților care cresc copii fragili emoțional. Dacă recunoști măcar 3 dintre acestea, e momentul să faci o schimbare! / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove
Comportamentele părinților care cresc copii fragili emoțional. Dacă recunoști măcar 3 dintre acestea, e momentul să faci o schimbare! / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

A fi părinte este o provocare continuă și, uneori, chiar și cu cele mai bune intenții, putem face greșeli care afectează echilibrul emoțional al copiilor noștri. Deși nu există un manual perfect de instrucțiuni pentru părinți, rolul acesta se învață pas cu pas, în fiecare zi.



Adesea, credem că acționăm corect, dar realitatea ne arată altceva: copiii noștri devin sensibili, retrași sau nesiguri, iar noi nu înțelegem de ce.

În multe cazuri, anumite comportamente ale părinților, chiar dacă neintenționate, pot contribui la dezvoltarea unei fragilități emoționale.

Vestea bună este că, odată ce conștientizăm aceste greșeli și alegem să le evităm, îi putem ajuta pe copii să devină mai stabili, mai rezilienți și mai încrezători în propriile emoții.

CITEȘTE ȘI Cei mai fericiți copii au părinți care fac aceste gesturi zilnic. Psiholog: „Nu costă nimic, dar valorează enorm pentru dezvoltarea lor emoțională”

7 comportamente parentale care pot fragiliza emoțional copilul

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Iată câteva comportamente de evitat, potrivit parents.fr, și ce poți face în locul lor pentru a-ți ajuta copilul să crească echilibrat și încrezător.

Evită comentariile negative

Criticile constante, chiar și cu intenția de a stimula performanța, pot avea efectul opus. Copilul nu doar că va ajunge să ignore ceea ce îi spui, dar își va pierde treptat și încrederea în sine.

În loc să-l critici, alege să-l încurajezi. Aprecierea sinceră și susținerea îl vor motiva mult mai eficient și îi vor da „aripi” să încerce din nou.

Respectă-i nevoia de spațiu personal

Pe măsură ce copilul crește, simte nevoia de autonomie și de un spațiu al lui. Faptul că își închide ușa camerei nu e un semn de respingere, ci un mod prin care își afirmă identitatea.

Respectă această alegere, este foarte importantă pentru dezvoltarea sa emoțională și personală.

Ia-i în serios tristețea

Chiar dacă ție ți se pare că „plânge din nimic”, pentru el, acea emoție e reală. Dacă îi spui că „nu e mare lucru”, îl înveți să-și reprime sentimentele.

În schimb, arată-i că îi recunoști tristețea și că e în regulă să simtă așa. Apoi, oferă-i sprijin pentru a învăța cum să-și gestioneze emoțiile sănătos.

Nu ridica ștacheta prea sus

Toți ne dorim ce e mai bun pentru copiii noștri, dar stabilirea unor așteptări prea înalte poate pune o presiune uriașă pe umerii lor. Când nu reușesc să atingă obiectivele impuse, pot apărea frustrarea, stresul și anxietatea.

Încurajează-l să crească treptat, pas cu pas, și să-și construiască încrederea în propriile forțe.

SURSA FOTO: freepik.com @standret

Fii un model de echilibru emoțional

Copiii învață cel mai eficient prin imitație. Dacă reacționezi impulsiv, ridici tonul sau te enervezi ușor, vor face la fel.

În schimb, dacă îți păstrezi calmul și reacționezi cu empatie și răbdare, le vei oferi un exemplu solid de autocontrol emoțional.

Practică ascultarea activă

După o zi obositoare, e ușor să răspunzi cu „da, da” în timp ce copilul îți povestește despre ziua lui. Dar el are nevoie să fie ascultat cu adevărat.

Ascultarea activă înseamnă să fii prezent, atent la ce spune și să reacționezi cu empatie. Așa îi transmiți că ceea ce simte contează pentru tine.

Nu amâna conversațiile dificile

Viața vine cu provocări, iar copiii simt mai mult decât credem. Să le ascundem realitățile dureroase, cum ar fi o boală, un deces sau o pierdere importantă,nu îi protejează, ci îi poate lăsa confuzi și speriați.

Folosește un limbaj adecvat vârstei și vorbește sincer cu ei. Astfel, îi ajuți să-și exprime emoțiile și reduci riscul de anxietate sau izolare emoțională.

VEZI ȘI: 

Copiii care au acest obicei „prost” sunt, de fapt, mici genii, spun psihologii. Semnele pe care părinții le ignoră și ce spune știința despre ele

Psihologii le cer părinților și bunicilor să nu închidă niciodată ochii la aceste obiceiuri ale copiilor: „Pot reprezenta semnale de alarmă serioase!”

Nici „leneș”, nici „iresponsabil”, nici „incapabil”: Ce mesaje transmit părinților notele slabe ale copilului

Aceste două afirmații ajută la stimularea gândirii critice a copiilor, conform unui expert în educație

Cele 10 reguli „de casă” pe care părinții ar trebui să le aplice cât mai repede cu copiii, conform unui psiholog: „Ele trebuie învățate cât mai devreme”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel