Tot în cadrul conferinței de presă de joi, ministrul Daniel David a decarat că vor exista trei tipuri de burse: de merit, socială și tehnologică.
De asemenea, acesta a mai precizat faptul că premiile pentru olimpici vor crește ușor.
„În zona elevilor, în privința burselor, nu schimbăm doar bugetul. În zona elevilor trebuie să schimbăm sistemul de burse. Noi avem un sistem de burse în acest moment care are o varietate de burse - burse de merit, burse de reziliență, burse sociale, burse tehnologice, un sistem foarte complex pe care nu-l vezi în alte țări. Ce vreau să propun? Simplu și direct spus, ținând cont de ce vezi în alte țări și de cât își permite țara în acest moment. Trei tipuri de bursă.
Dar meritul va fi definit ca merit, adică maxim 15% dintr-o clasă cu nota minimă 9. Nu mai mult de 15%. Acum avem, prin lege, minim 30% cu nota limită 9,50, dar dacă toți copiii dintr-o clasă au 9,50 toți primesc bursă și la 30% ajungem la 90% sau la 100% dacă sunt toți, ceea ce nu este obișnuit', a menționat acesta.
A doua categorie va fi bursa socială, care 'va fi foarte bine gândită pentru a merge spre copiii care au nevoie să fie ajutați să vină la școală, care au probleme economice, care sunt în zona de risc, sunt persoane dezavantajate.
A treia categorie - bursele tehnologice pentru copiii care sunt în școli profesionale, care lucrează în parteneriat cu diverse companii, cu diverse firme”, a spus ministrul David.
„Și chiar vom crește ușor premiile, pentru că, uite, spre exemplu, vreau ca pentru o olimpiadă internațională, dacă ai luat mențiune, să poți să-ți acoperi prin acel premiu o bursă de merit în fiecare lună. Mi se pare un lucru corect.
În acest moment, de exemplu, premiile pentru olimpiadele internaționale variază undeva între 4.000 de euro și 1.000 de euro și pe lângă asta mai iei și o bursa în fiecare lună. Nu mai putem susține acest sistem”, a mai precizat Daniel David în acest context.
Fondul de burse pentru studenți scade în 2025, anunță ministrul Educației Daniel David
Daniel David, anunț de ultimă oră pentru toți profesorii: „Valoare la plata cu ora se schimbă!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.