O învățătoare spune lucrurilor pe nume: Adevărurile despre munca profesorilor pe care fiecare părinte ar trebui să le afle și să nu le mai uite

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
O învățătoare spune lucrurilor pe nume: Adevărurile despre munca profesorilor pe care fiecare părinte ar trebui să le afle și să nu le mai uite / FOTO: freepik.com @drobotdean
O învățătoare spune lucrurilor pe nume: Adevărurile despre munca profesorilor pe care fiecare părinte ar trebui să le afle și să nu le mai uite / FOTO: freepik.com @drobotdean

Nu mai e un secret că sistemul educațional este în criză. Problemele sunt numeroase și complexe, iar dacă am începe să le discutăm, am constata că abia atingem suprafața a tot ce nu funcționează în școli. În acest context dificil, rolul profesorilor devine tot mai complicat, uneori chiar imposibil. Una dintre cauzele principale? Ruptura tot mai mare dintre părinți și cadrele didactice.



O învățătoare a ales să vorbească sincer despre acest subiect și a împărtășit cinci lucruri importante pe care și-ar dori ca toți părinții să le știe.

CITEȘTE ȘI „Profesorii lucrează doar 8-9 luni pe an”: Un învățător dovedește cu cifre că dascălii lucrează mai mult decât angajații full-time și primesc mult prea puțin în schimb

Copii care au un comportament inadecvat

În fiecare zi apar povești noi despre copii care au un comportament inadecvat, niveluri îngrijorătoare de alfabetizare și probleme de disciplină care, de la greu de gestionat, au devenit adesea periculoase.

Din păcate, profesorii sunt frecvent cei acuzați pentru toate aceste neajunsuri.

O profesoară care predă matematică și științe la clasa a patra în SUA, activă pe TikTok, a încercat să repare această prăpastie dintre părinți și profesori, vorbind deschis despre cele cinci aspecte legate de munca ei și despre impactul direct pe care aceasta îl are asupra copiilor.

Realitatea este că ceea ce se întâmplă în școli este rezultatul unui sistem fragil, afectat de o guvernare slabă și este foarte asemănătoare situația cu cea din România. Soluția nu stă în confruntare, ci în colaborare. Părinții și profesorii trebuie să lucreze împreună pentru a crea un mediu mai bun pentru copii, nu să se transforme în adversari.

Cele cinci perspective oferite de această profesoară, citate de Your Tango, pot fi un prim pas în reducerea distanței dintre cele două tabere și în construirea unei relații de încredere, pentru binele copiilor noștri.

Majoritatea profesorilor își folosesc propriii bani pentru a echipa sala de clasă

„Ați văzut vreodată o sală de clasă finanțată integral de stat?”, întreabă învățătoarea. „Nu seamănă deloc cu cele pe care le vedeți pe TikTok sau YouTube”.

Când vine vorba de decor, materiale educaționale și rechizite care transformă sala de clasă într-un mediu primitor și stimulativ pentru copii, profesoara are o întrebare simplă pentru părinți: „Cine credeți că plătește pentru toate acestea?”

Deși taxele cresc constant, realitatea este că școlile sunt grav subfinanțate, iar cei mai mulți profesori ajung să suporte personal aceste cheltuieli.

„Mi-aș dori ca părinții să înțeleagă cât investim noi învățătorii, din propriul buzunar, ca să le oferim copiilor lor cele mai bune condiții. În schimb, mulți se plâng când li se cere să contribuie cu câteva rechizite”, spune ea.

O mare parte din munca profesorilor este neplătită și făcută în afara orelor de program

„Mi-ar plăcea ca părinții să știe cât de mult lucrăm în afara programului, fără a fi plătiți: pentru planuri de lecție, activități, evaluări”, explică învățătoarea.

Și da, acest efort continuă și în vacanțele de vară, pe care mulți le consideră „timp liber nejustificat”.

Am locuit timp de șapte ani cu un profesor de liceu, iar în fiecare seară, după cină, era cu laptopul în brațe corectând, planificând sau scriind rapoarte. Niciun moment de relaxare la televizor. Mulți dintre noi n-ar accepta acest volum de muncă nici pentru un salariu generos, iar salariile profesorilor sunt departe de a fi motivante.

Profesorii depun constant eforturi pentru a susține elevii

Când apar probleme, note slabe, conflicte sau bullying, părinții au tendința să-i acuze pe profesori că nu își susțin elevii.

„Nu aveți idee cât de mult le apărăm drepturile și ne ridicăm vocea pentru ei în ședințele cu directorii, în discuțiile cu psihologii sau cu alți colegi”, spune profesoara. „Bunăstarea lor este prioritatea noastră în fiecare zi”.

Profesorii au nevoie de sprijinul părinților

Trăim într-un sistem educațional subfinanțat de zeci de ani, iar profesorii simt zilnic greutatea acestui eșec politic. Nu pot duce totul singuri.

„Avem nevoie ca părinții să fie aliații noștri, așa cum și noi suntem pentru elevi”, afirmă învățătoarea. „Nu avem timpul fizic să sunăm, să trimitem e-mailuri, să facem urmăriri constante”. Multe dintre aceste sarcini pot fi preluate de acasă, cu implicarea părinților.

Desigur, și părinții sunt copleșiți, adesea prinși în joburi solicitante. Dar să nu uităm că profesorii copiilor lor lucrează ore suplimentare în fiecare zi, atât la școală, cât și acasă. Trebuie să împărțim responsabilitățile.

Până când nu vom cere politicienilor să reformeze real sistemul, părinții vor trebui să susțină activ procesul educațional. Ziua are un număr limitat de ore, iar implicarea comună e necesară.

Și profesorii sunt copleșiți, epuizați și suprastimulați, la fel ca elevii

„Suntem și noi oameni. Avem nevoie de pauze”, spune învățătoarea. De aceea există vacanțele de vară, vacanțe în care, de altfel, mulți profesori continuă să lucreze, să se pregătească pentru noul an sau să participe la cursuri de formare.

„Avem nevoie de empatie și înțelegere. Nu suntem roboți. Nu suntem doar ‘prestatori de servicii’. Suntem partenerii voștri”, subliniază ea.

„Doar lucrând împreună putem transforma educația copiilor noștri într-o experiență memorabilă și valoroasă. Iar astăzi, mai mult ca oricând, această colaborare este necesară”.

VEZI ȘI: 

„Am ajuns să fim bone, nu dascăli!” După 24 de ani în învățământ, o profesoară demisionează: „Noua generație de părinți a distrus orice urmă de respect pentru educație”

Profesorii dezvăluie cum recunosc când un copil nu a fost crescut corect. Semnele care arată problemele emoționale și familiale ale elevilor

Ce le-ar spune profesorii părinților, dacă n-ar exista frica de reacții dure: „Creșterea blândă nu înseamnă să-i lași pe copii să facă orice”

Cele mai valoroase lecții de viață pe care orice copil ar trebui să le învețe acasă, de la părinți sau bunici. Expert parenting: „Vor conta toată viața!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel