Un copil fericit poate fi confundat cu un copil răsfățat: Diferențele dintre ei sunt semnificative!

Data publicării:
Un copil fericit poate fi confundat în multe ocazii cu un copil răsfățat: Diferențele dintre ei sunt semnificative! / FOTO: freepik.com @alexkich
Un copil fericit poate fi confundat în multe ocazii cu un copil răsfățat: Diferențele dintre ei sunt semnificative! / FOTO: freepik.com @alexkich

Copilăria marchează începutul dezvoltării sociale a copiilor, în raport cu mediul lor și grupul de colegi. Până acum, copilul a interacționat doar cu părinții, frații și prietenii apropiați ai familiei. Totuși, începutul etapei școlare îi va oferi un mediu mult mai complex și bogat în experiențe, la care va trebui să se adapteze. 



Din acest motiv, copilăria este una dintre perioadele din viața unui copil în care vom observa cele mai multe schimbări, atât fizice, cât și psihologice. Este în acest moment când vom putea identifica diferențele dintre un copil răsfățat și un copil fericit.

Citește și 5 comportamente ale copilului pe care NU trebuie să le ignori! Părinții ar trebui să le abordeze cât mai repede posibil

Principalele diferențe dintre un copil răsfățat și un copil fericit

Deși, în multe ocazii, un copil fericit poate fi confundat cu un copil răsfățat, diferențele dintre ei sunt semnificative, notează etapainfantil.com. Cunoașterea acestor diferențe ne va permite să le identificăm și să le corectăm, astfel încât copilul să își dezvolte abilități sociale adecvate, care să îi permită să se bucure de o viață mult mai împlinită.

Vezi și Profilul „copiilor răsfățați”. Educația oferită de părinți, decisivă pentru ca aceștia să NU crească crezând că sunt „buricul pământului”

SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Empatia face diferența

Un copil fericit este un copil empatic, capabil să se pună în pielea celorlalți și să arate compasiune în orice moment. Copiii fericiți sunt întotdeauna dispuși să îi ajute pe alții și nu caută modalități de a îngreuna viața celor din jurul lor.

Este ușor să observi un copil care își împarte jucăriile, care îi ajută pe colegi la teme și care îi apără mereu pe cei care au cea mai mare nevoie. Dimpotrivă, un copil care este mereu în competiție și care creează situații nefavorabile pentru a obține ceea ce își dorește este un copil răsfățat, care, pe termen lung, poate prezenta și alte probleme de comportament.

Fericire și înțelegere vs. tiranie și frustrare

Pe lângă faptul că sunt empatici, copiii fericiți sunt, în cele din urmă, cu adevărat fericiți. Ei sunt mulțumiți de ceea ce au și nu tânjesc după ceea ce au alții. De asemenea, sunt copii înțelegători și răbdători, cu care se poate comunica destul de ușor.

Aici, diferența este clar observabilă: un copil fericit nu va face scandal atunci când nu îi poți cumpăra ceva ce îi place, atâta timp cât îi explici motivele. Dimpotrivă, copilul răsfățat nu va ține cont de motivele invocate pentru acest refuz și, prin urmare, va reacționa impulsiv.

Varietate de valori 

Când vorbim despre educarea copiilor, ne vin în minte multe concepte. Părinții se străduiesc, zi de zi, să le ofere un mediu favorabil și plin de experiențe care îi ajută să dobândească și să interiorizeze valori precum prietenia, onestitatea, empatia și compasiunea.

Copiii răsfățați ilustrează modul în care aceste valori au fost interiorizate, utilizându-le în viața de zi cu zi. Dimpotrivă, unui copil răsfățat îi lipsesc majoritatea acestor valori, egocentrismul fiind cea mai observabilă caracteristică a personalității sale.

Cereri sau pretenții

În cele din urmă, este important de menționat că copiii fericiți formulează cereri părinților lor. Ei pot solicita să le cumpărați ceva sau să îi duceți undeva, dar aceste solicitări nu sunt niciodată exigente. Aceasta înseamnă că, dacă părinții refuză, ei vor putea înțelege motivele și le vor accepta.

Cu toate acestea, copiii răsfățați nu formulează cereri, ci mai degrabă impun pretenții. Acest comportament, departe de a-i ajuta, încurajează atitudini agresive, care pot fi foarte dăunătoare dezvoltării lor. Un copil care face mereu pretenții și răspunde agresiv atunci când nu obține ceea ce își dorește poate deveni un adult cu foarte puține relații sănătoase.

La fel, la vârsta adultă, acești copii vor fi impulsivi, ceea ce îi va determina să ia decizii pripite, nefavorabile lor.

Cum să schimbi tiparele unui copil răsfățat?

SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Dacă ne dăm seama că al nostru copil poate fi răsfățat, cel mai bine este să corectăm această atitudine. Părinții au rolul cel mai important în această schimbare; trebuie să își stabilească limite și să nu cedeze în niciun moment.

Stabilirea limitelor și regulilor nu este niciodată ușoară, deoarece copiii mici pot să nu le înțeleagă bine și, evident, le este greu să accepte un anumit grad de autoritate. Cine nu s-ar confrunta cu această situație? Cu toate acestea, pe măsură ce copilul crește, această dificultate se amplifică. Din acest motiv, tehnicile de stabilire a limitelor se modifică în funcție de vârstă.

Asertivitate și consecvență: A fi asertiv și consecvent în stabilirea limitelor este necesar la toate vârstele, dar cu atât mai mult în cazul copiilor mai mari. Părinții trebuie să rămână uniți și foarte fermi în fața oricărei crize de furie sau supărare din partea copiilor lor. De asemenea, nu ar trebui să cedeze în fața șantajului emoțional.

Întărirea pozitivă și negativă: Întărirea pozitivă funcționează de obicei foarte bine la copiii mici, dar la copiii mai mari este necesar să se aplice și întărirea negativă. Astfel, părinții pot „răsplăti” comportamentele bune, dar trebuie, de asemenea, să își retragă recompensele de fiecare dată când se repetă comportamentele negative.

A reuși să schimbi comportamentul unui copil răsfățat nu este un proces care poate fi realizat într-un timp scurt. Este important să ai multă răbdare și să fii strict în respectarea limitelor și regulilor stabilite. Totuși, a fi strict nu înseamnă a renunța la manifestările de dragoste și afecțiune, deoarece, în cele din urmă, un copil răsfățat este tot un copil.

Copiii fericiți au, de obicei, o mulțime de abilități sociale care le permit să se bucure de tot ce au și de cei din jur. Dimpotrivă, copiii răsfățați tind să fie cei mai nefericiți, având un nivel ridicat de frustrare și exigențe față de ceilalți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel