Simți că ai acasă o adevărată „tornadă albă”? Că ești epuizat zi de zi din cauza comportamentului copilului tău? Și dacă ți-am spune că exact această etapă este, de fapt, una absolut normală în dezvoltarea lui? Iată ce explică specialiștii.
Când copilul avea un an, explora totul în jur, iar tu nu aveai niciun moment de pauză. În jurul vârstei de 18 luni, a început perioada opoziției, a celebrului „nu”.
Și apoi?
Urmează o etapă liniștită până la adolescență sau continuă provocările?
Ei bine, vestea e că liniștea nu vine încă. Specialiștii spun că există o vârstă la care copiii par să-i epuizeze cel mai mult pe părinți – și nu, nu este adolescența.
Un studiu realizat pe un eșantion de 1.000 de părinți cu copii cu vârste între 3 și 11 ani a încercat să afle care este vârsta la care cei mici devin cei mai obositori pentru părinții lor.
Ai spune că e vorba de perioada adolescenței?
Sau poate de primii ani de viață?
Ei bine, nu. Potrivit rezultatelor, vârsta la care copiii sunt cei mai solicitanti este… 4 ani!
La această vârstă, fetițele și băiețeii sunt adevărate baterii de energie. Dar nu e vorba doar despre mișcare, copiii de 4 ani sunt extrem de creativi, iar această combinație îi face campioni la năzbâtii!
Gândirea lor logică începe să se contureze, însă sunt încă prea mici pentru a înțelege pe deplin consecințele acțiunilor lor. Rezultatul? Multe provocări pentru părinți.
SURSA FOTO: freepik.com @zavalishina
Chiar dacă sunt epuizați, mulți părinți recunosc că micile prostioare făcute de copii la această vârstă creează cele mai amuzante și dragi amintiri.
Iar specialiștii confirmă că aceste comportamente fac parte din dezvoltarea normală a copilului.
Profesorul Sam Was, psiholog specializat în dezvoltarea copilăriei timpurii, explică conform parents.fr:
„Creșterea numărului de năzbâtii merge mână în mână cu apariția teoriei minții, adică momentul în care copiii încep să înțeleagă că gândurile lor nu sunt aceleași cu ale celorlalți. Încep să experimenteze inclusiv cu jocuri de înșelăciune. Deși este un semn de curiozitate sănătoasă, este important ca situația să nu scape de sub control.”
Cheia este îndrumarea. Părinții au un rol important în a-i arăta copilului ce este permis și ce nu.
Este important să stabilești limite clare și să oferi explicații potrivite vârstei.
În funcție de stilul fiecărei familii, gradul de toleranță poate varia, dar un lucru rămâne esențial: copilul trebuie învățat să-și asume și să repare greșelile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.