Vigorexia la adolescenți: Un pericol în căutarea unui corp sculptat

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/Pexels

Tineri chinuiți de căutarea unui corp sculptat și musculos: Cum să recunoașteți vigorexia la adolescenți?



Obsesiile privind greutatea şi aspectul propriului corp duc, în timp, la probleme psihice. În România, nu avem statistici privind persoanele care suferă de tulburări de alimentaţie. În plus, o parte dintre aceşti oameni suferă în secret, de multe ori, fără ca afecţiunea lor să fie vizibilă pentru cei din jur.

Într-o lume tot mai centrată pe vizual, aspectul fizic e foarte important, chiar dacă e, poate, ceva superficial. Problemele ce ţin de cum ne vedem propriul corp încep, de cele mai multe ori, de la vârste fragede. Mass-media a devenit o parte importantă din viaţa multor copii şi adolescenţi, tinerii fiind suprasaturaţi de mesaje şi imagini privind greutatea şi formele corpului „ideal“.

Ce este vigorexia?

Vigorexia este un sindrom de natură obsesivă care implică mintea și corpul și se traduce prin căutarea unui corp sculptat, musculos, ideal perfect, care să fie obținut cu prețul unor antrenamente epuizante și a unei alimentații dezechilibrate, fie sărace sau bogate în calorii.

O tulburare destul de des întâlnită, care afectează în principal copiii de vârstă de dezvoltare, și este adesea greu de identificat, deoarece este ușor să o confundăm cu o pasiune sănătoasă pentru sport.

2. Fotografie... (pexels-victor-freitas-841130_28535300.jpg)

Foto: Viktor Freitas/ Pexels

Vigorexia, numită și bigorexie, este o patologie relativ modernă care se referă la psihic și la corp. Este o patologie cu adevărat complexă, care se poate manifesta prin comportamente de natură obsesivă. De fapt, ca și în cazul anorexiei și în acest caz există o legătură între psihic și modul în care îți percepi corpul.

Vigorexia se manifestă prin preocuparea exagerată pentru formele corpului (dismorfofobie), căutarea unui corp musculos și perfect, cu atenție acordată în principal masei musculare.

Cu alte cuvinte, cel afectat de vigorexie va face tot posibilul să dezvolte o masă musculară bine definită prin prin antrenamente care pot deveni epuizante și diete hipocalorice sau bogate în proteine.

Vigurexia este mai greu de detectat deoarece granița dintre o pasiune sănătoasă pentru sport și o obsesie pentru un corp sculptat este adesea foarte subțire.

În plus, fiind o patologie complexă, cauzele și semnele sunt multiple: se remarcă căutarea perfecționismului, există tendința de a se compara cu modelele ideale, căutarea constantă a confirmării și aprecierii din exterior. Mai mult, vigorexia poate fi însoțită de fenomene depresive și forme de anxietate.

Debutul vigorexiei

Vigorexia afectează în principal adolescenții și adulții tineri (dar poate apărea și în rândul fetelor). Cea mai frecventă vârstă de debut este între 16 și 18 ani, uneori mai devreme, dar poate apărea și la vârsta adultă.

3. Fotografie... (pexels-timothy-700446_21928500.jpg)

Foto: Timothy/ Pexels

Cum să ajuți un adolescent care suferă de Vigorexie?

Ca părinte poți interveni căutând un dialog amabil și fără judecăți. Ce poți face este să încerci să-ți subliniezi preocuparea pentru unele comportamente vizibile și recurente, amintindu-ți că persoana care suferă de vigorexie de obicei nu este conștientă de asta.

Este recomandat să vorbești despre bunele obiceiuri alimentare și un stil de viață echilibrat, având mereu grijă să nu criticați persoana, care trebuie să se simtă înțeleasă.

În cazuri mai grave puteți contacta medicul generalist sau medicul pediatru ca punct de plecare pentru trimiterea către echipe specializate formate dintr-un psihiatru, un nutriționist, un psiholog experți în tulburări de alimentație. Dacă corpul cuiva care suferă de vigorexie este slăbit din cauza unei alimentații incorecte, alți specialiști pot prelua cazul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Adolescenti





DC Media Group Audience
pixel