Le-au fost montate dispozitive contraceptive fără consimțământ: Zeci de femei cer despăgubiri pentru ”controlul involuntar al nașterilor”

Data publicării:
Fotografie de la Павел Сорокин/ Pexels
Fotografie de la Павел Сорокин/ Pexels

Un grup de femei din Groenlanda solicită despăgubiri de la Danemarca pentru o campanie de control al nașterilor involuntare lansată în anii 1960.



Un grup de 67 de femei din Groenlanda cere despăgubiri de la Guvernul danez pentru o campanie contraceptivă în care au fost implicate involuntar în anii 1960. Potrivit Reuters, cel puțin 4.500 de femei, unele dintre ele adolescente, au fost implicate în acea campanie de control a natalității.

Dispozitive contraceptive fără știrea victimelor

Potrivit relatărilor din presă, femeilor l-au fost montate dispozitive contraceptive, fără consimțământ în cadrul unui program menit să limiteze rata natalității în rândul populației indigene.

Scandalul a ieșit la iveală când radiodifuzorul danez, DR, a raportat anul trecut că înregistrările au arătat că, între anii 1966 și 1970, 4.500 de dispozitive de contracepție intrauterine au fost montate  atât femeilor cât și adolescentelor de până la 13 ani, fără știrea sau acordul lor.

Ancheta ar trebui să se încheie abia în anul 2025, dar femeile, dintre care unele au peste 70 de ani, vor să fie despăgubite acum.  Victimele cer să fie despăgubite cu câte 42.150 de dolari fiecare.

Groenlanda, în prezent un teritoriu semisuveran al Danemarcei, a fost o colonie daneză până în 1953.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Monden





DC Media Group Audience
pixel