4 strategii pentru a-ți învăța copiii să fie mai iubitori și mai încrezători

Data publicării:
Fotografie de la Vlada Karpovich/ Pexels
Fotografie de la Vlada Karpovich/ Pexels

O condiție indispensabilă care ne permite să atingem obiectivele pe care ni le-am propus este să ne simțim bine cu noi înșine. Deși pentru mulți oameni acest lucru este firesc, pentru unii este puțin mai dificil, mai ales în copilărie. În aceste cazuri, părinții trebuie să-și învețe copiii să se iubească mai mult.



Expresia „iubindu-te mai mult pe tine însuți” poate părea destul de vagă. Ar putea părea ceva ce nu trebuie clarificat, deoarece, teoretic, fiecare persoană se iubește. Cu toate acestea,  nu este niciodată de prisos să îi ajutăm pe copii să-și cultive iubirea de sine într-un mod sănătos.

Stima personală și percepția abilităților cuiva generează un sentiment numit stimă de sine. Acesta este un factor cheie în dezvoltarea sănătoasă și fericită a unui copil. 

În rândurile următoare ne vom concentra asupra importanței sale și a metodelor de îmbunătățire.

Probleme ale copiilor cu stima de sine scăzută

Există anumite comportamente care pot indica că este ceva în neregulă cu stima de sine a copilului. Următoarele atitudini ale copilului pot fi evitate sau, după caz, acceptate într-un mod mai bun.

- Pare adesea trist, fără niciun motiv aparent.

- Refuză să desfășoare activități pe cont propriu.

- Nu este interesat să împartă timpul cu prietenii.

- Nu se deschide și nu se exprimă față de familia lui.

- Pare incapabil să se relaționeze cu oameni pe care nu îi cunoaște.

4 strategii pentru a-ți învăța copiii să se iubească mai mult

Ca părinți, trebuie să știți ce să faceți și ce să nu faceți pentru a vă învăța copiii să se iubească mai mult. Luați notă de următoarele strategii și asigurați-vă că le adoptați în viața de zi cu zi.

2. Fotografie... (familie_81043200.jpg)

Foto: Tan Danh/Pexels

1. Dedică-te lor

În acest prim punct ne vom concentra asupra unei reguli fundamentale a educației: părinții trebuie să le acorde copiilor timp de calitate. Astfel îi vor face să se simtă apreciați, ascultați și înțeleși. Prin urmare, ei se vor considera importanți pentru părinții lor.

Este esențial ca atunci când copiii noștri au cu adevărat nevoie de tine, să te oprești din ceea ce faci. Acesta este cel mai bun mod de a le arăta că problemele lor sunt valoroase, că le consideri importante și că ești dispus să cauți împreună cu ei o soluție. Mai mult, puteți profita de această legătură de unire pentru a  le transmite valori și învățături, și pentru a le recunoaște și accepta punctele forte și punctele slabe.

2. Tratează-le corect succesele și eșecurile

Copilăria este o fază plină de învățare constantă. Ca urmare, este logic să apară erori. Subiectul care ne interesează acum este modul în care sunt abordați: departe de a le pune sub semnul întrebării acțiunile sau chiar abilitățile,  trebuie să le demonstrezi că din fiecare pas greșit se poate învăța ceva pozitiv.

Pe lângă promovarea importanței rezilienței, trebuie să te comporți corect atunci când își ating obiectivele. Trebuie să le recunoașteți realizările, să-i felicitați pentru succesele și efortul pe care l-au depus și, mai ales, să  evitați să faceți comparații cu ceea ce au făcut frații sau prietenii.

Astfel copiii tăi vor realiza că ești interesat de dezvoltarea lor și vor înțelege că ești acolo pentru a-i ghida și a-i ajuta atunci când au nevoie. Fii atent, însă: această ultimă considerație nu înseamnă deloc să-i împiedici să greșească sau să le servești soluții gata făcute. Mai degrabă, este vorba de a face contrariul.

3. Să priorit... (sa-prioritizezi-relatia-de-cuplu-sau-copiii-sfatul-unui-psiholog-pentru-a-avea-relatii-de-familie-sanatoase-si-echilibrate_71922200.jpg)

Foto: Seniv Petro/ Freepik

3. Învață-i să-și interpreteze emoțiile

Așa-numita inteligență emoțională este un aspect fundamental în procesul de maturizare care se dezvoltă în timpul copilăriei. În aceste situații copiii trebuie învățați să-și interpreteze sentimentele și, mai ales, să reacționeze corect.

Este extrem de important să-i ascultați și să le arătați că ceea ce simt ei este complet normal. Nu ar trebui să se simtă rău că simt frică,  anxietate sau îngrijorare pentru ceva. Evident, cu atât mai puțin pentru că se simt triști. Acestea sunt emoții perfect normale pe care le simțim cu toții.

4. Fii un exemplu și corectează-i într-un mod constructiv

Copiii tăi învață totul de la tine, chiar și atunci când tu nu îi înveți nimic special. Prin urmare, trebuie să promovezi prin acțiune concepte precum asumarea unor riscuri pozitive, înfruntarea responsabilităților și, mai presus de toate, respectul, iubirea și înțelegerea celorlalți.

Pe de altă parte, atunci când observi o greșeală sau un comportament nepotrivit, nu ataca stima de sine. Pentru a-ți învăța copiii să se iubească mai mult,  trebuie să lucrezi la acțiuni, nu la abilități.

Deci, de exemplu, în loc să spui: „Nu ești bun la matematică: nu înveți nimic”, trebuie să spui: „Faci greșit operațiile: concentrează-te și exersează pentru a le putea face”. Chiar dacă ți se pare ceva nesemnificativ, în realitate toate acestea marchează cu adevărat diferența dintre un copil care are încredere în sine și unul care suferă de o stimă de sine scăzută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel