5 limbaje de iubire ale copiilor pe care fiecare părinte ar trebui să le cunoască. Teoria lui dr. Chapman este fascinantă!

Data publicării:
5 limbaje de iubire ale copiilor pe care fiecare părinte ar trebui să le cunoască. Teoria lui dr. Chapman este fascinantă! / FOTO: freepik.com @onlysrikanth88
5 limbaje de iubire ale copiilor pe care fiecare părinte ar trebui să le cunoască. Teoria lui dr. Chapman este fascinantă! / FOTO: freepik.com @onlysrikanth88

Vorbind despre iubire și felul în care o exprimăm, nu putem să nu aducem în discuție conceptul celor 5 limbaje ale iubirii, o idee fascinantă creată de dr. Gary Chapman, un consilier matrimonial renumit și autorul celebrei cărți „Cele cinci limbaje ale iubirii”.



Teoria lui dr. Chapman susține că fiecare dintre noi exprimă și trăiește iubirea în cinci moduri specifice. Cu alte cuvinte, avem propriile noastre limbaje ale iubirii, iar pentru fiecare individ, un anumit limbaj are o importanță deosebită.

Este fascinant să descoperim cum funcționează aceste limbaje ale iubirii în relațiile noastre și cum pot să influențeze modul în care ne înțelegem și comunicăm cu cei dragi. Cu toții avem preferințe diferite când vine vorba de exprimarea și primirea iubirii, așa că învățarea limbajelor iubirii poate să aducă o claritate și o conexiune mai profundă în relațiile noastre. 

Nu este suficient să-ți iubești copiii, spune dr. Chapman, care ani mai târziu a rescris „The 5 Love Languages of Children”. „Trebuie să știi să-i comunici dragostea unui copil, astfel încât să se simtă iubit cu adevărat”. Iată 5 moduri în care copilul tău ar putea alege să arate și să primească dragoste. Înțelegerea lor vă poate ajuta să deveniți un părinte mai iubitor și mai grijuliu.

Citește și Pentru a crește băieți care respectă femeile urmează aceste 5 sfaturi de la experți: „Avem ocazia de a modela bărbați care să reprezinte o schimbare pozitivă!”

Atingerea fizică

Când vine vorba de copii și limbajul iubirii, atingerea fizică poate fi un mod minunat de a te conecta cu micuții tăi. Dacă observi că prichindelul tău te însoțește pretutindeni, îi place să-ți atingă părul cu delicatețe, să-ți țină mâna și, în special, adoră îmbrățișările și sărutările, toate acestea pot fi semne că limbajul iubirii preferat al copilului tău este „atingerea”.

Un gest simplu, dar plin de afecțiune, poate face minuni. Sărută-l dimineața, îmbrățișează-te cu el când vă așezați să vizionați un film și întreabă-l cu drag dacă vrea să-și odihnească capul în poala ta. Aceste mici atenții nu numai că îi vor face copilului tău ziua mai frumoasă, dar îi vor transmite și că îl iubești în modul lui unic, acela al atingerii.

Primirea și oferirea de cadouri

Când vine vorba despre copii și modul în care percep cadourile, există mult mai mult decât pare la prima vedere. Atenția la detalii, cum sunt ambalate, dacă există o notă scrisă cu grijă, dacă sunt cadouri gen „one size fits all” sau personalizate, toate acestea pot dezvălui limbajul lor de dragoste.

Pentru acești copii, cadourile nu sunt doar despre obiectul în sine, ci mai mult despre gestul și efortul depus pentru a le alege sau crea. Nu trebuie să fie cadouri extravagante; importanța stă în actul de a arăta dragostea. Totodată, valorizarea și protejarea cadourilor primite, indiferent dacă sunt desene mai puțin reușite sau lucruri lucrate cu lipici și sclipici, sunt semne ale recunoașterii efortului depus pentru a le face. Astfel, poți construi conexiuni puternice cu acești copii și să le arăți cât de mult îi prețuiești prin darurile pe care le oferi și pe care le primești de la ei.

Cuvinte de afirmare

Atunci când vine vorba de copii, există un limbaj de iubire care se exprimă prin cuvinte de afirmare. Dacă observi că micuțul tău se concentrează pe cuvintele tale de laudă, fie direct adresate lui, fie exprimate în prezența altora, atunci cuvintele au o importanță deosebită pentru el.

Nu ezita să îi spui „te iubesc” în fiecare zi și să îl apreciezi atunci când își exprimă dragostea pentru tine. A folosi cuvinte de afirmare în mod regulat nu înseamnă că exagerezi sau eviți să faci corecții atunci când este necesar. Este mai degrabă o modalitate de a-ți arăta aprecierea și iubirea față de copilul tău, să îl încurajezi și să îi întărești încrederea în el.

Acte de „serviciu”

Un aspect important al limbajului iubirii în cazul unor copii constă în actele de „serviciu”. Pentru acești micuți, gesturile de îngrijire și ajutor sunt de neprețuit. Ei vor simți aprecierea când îi gătești mâncarea preferată sau îi oferi o mână de ajutor pentru a-și rearanja raftul cu cărți. Alegerea unei rochii pentru o petrecere sau înregistrarea emisiunii lor preferate devine un prilej de a arăta dragostea prin „serviciu”.

Totuși, esențial este ca acest schimb de gesturi să funcționeze în ambele sensuri. Este important ca și copilul să participe la activități pentru a vă ajuta, construind astfel o conexiune bazată pe reciprocitate. Potrivit dr. Chapman, unul dintre cele mai valoroase acte de serviciu pe care le puteți oferi este să îi ghidați pe copii prin noi experiențe și să-i învățați pas cu pas cum să devină mai independenți și capabili.

Timp de calitate

Când vine vorba de copii și limbajul iubirii, dedicarea timpului de calitate este esențială. Dacă micuțul tău te invită să te joci cu el sau să urmăriți împreună un program la televizor, atunci cel mai probabil limbajul său de iubire este acela a petrece timpul împreună.

Timpul petrecut împreună nu se rezumă doar la a fi fizic prezent lângă copil, în timp ce tu îți citești cartea sau verifici telefonul. Acesta presupune să le acorzi atenția neîmpărțită în timp ce vă implicați în activități comune sau aveți conversații. Este modul în care arăți că îi prețuiești și că ești dispus să investești timp și atenție în relația cu micuțul tău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel