Copilăria este o perioadă definitorie pentru formarea caracterului și a încrederii în sine.
Deși intențiile părinților sunt, de cele mai multe ori, bune, există unele aspecte esențiale care pot fi omise, fără ca ei să își dea seama. Lipsa lor poate duce la apariția unor trăsături negative în viața adultă a copilului.
SURSA FOTO: Freepik.com@prostooleh
Copiii au nevoie să li se confirme emoțiile, chiar și cele „dificile”. Atunci când sunt criticați pentru că plâng sau li se spune „nu e mare lucru”, învață să își nege emoțiile, ceea ce poate duce la anxietate sau reprimare emoțională la maturitate.
Ignorarea nevoilor reale ale copilului
Timpul de calitate, atenția sinceră și ascultarea activă sunt esențiale. Când părinții răspund automat sau grăbit, copilul simte că nevoile sale nu contează. Asta poate duce, mai târziu, la nesiguranță și dificultăți în relații.
Critica excesivă sau perfecționismul
Copiii criticați constant sau presați să fie „cei mai buni” ajung să creadă că valoarea lor depinde de performanță. Adesea devin adulți autocritici, cu o stimă de sine fragilă.
Când copilul nu are voie să își exprime opiniile, preferințele sau alegerile, devine un adult care evită conflictele și își suprimă vocea interioară pentru a-i mulțumi pe ceilalți.
Nerespectarea granițelor
SURSA FOTO: Freepik.com@prostooleh
Citește și Trenduri în parenting care obosesc părinții
Respectul pentru spațiul personal și intimitatea copilului este fundamental. Lipsa acestor limite poate duce la relații dezechilibrate în viața de adult, în care persoana nu știe să spună „nu” sau să își stabilească propriile nevoi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.