6 alimente bogate în Omega 3 care promovează dezvoltarea creierului bebelușului

Data publicării:
Fotografie de la Alex Green/ Pexels
Fotografie de la Alex Green/ Pexels

Alimentele Omega-3 promovează o bună dezvoltare a creierului la copil. Din acest motiv ar trebui să facă parte dintr-o dietă sănătoasă în timpul sarcinii și ulterior în timpul alăptării.



Sănătatea și creșterea bună a copilului vor fi întotdeauna o prioritate pentru părinți. Mai ales când ne spun că dezvoltarea creierului copiilor noștri depinde de ceea ce mănâncă în timpul sarcinii și după naștere. 

Acizii grași esențiali, de exemplu, sunt de mare importanță în această fază. Așa că este important să știi cum să alegi alimente Omega-3 care beneficiază de dezvoltarea creierului bebelușului tău.

Prin includerea unei varietăți de aceste alimente în dietă în timpul sarcinii și alăptării, părinții se pot asigura că oferă bebelușului lor acizii grași esențiali necesari pentru o dezvoltare optimă a creierului și o bună creștere generală. Aflați mai multe despre el mai jos.

Cum participă Omega-3 la dezvoltarea creierului bebelușului?

Acizii grași Omega-3 sunt nutrienți esențiali pentru creșterea bebelușului în uter și, prin urmare, pentru dezvoltarea ulterioară după naștere.

Printre omega-3 se numără acizii grași specifici dezvoltării creierului - DHA și EPA - care sunt transferați în placentă prin intermediul cordonului ombilical.

În 2022, un articol publicat în International Journal of Food Properties a arătat că grăsimile contribuie între 50% și 60% la structura creierului unui copil. Dintre acestea, DHA formează 30% din creier și 85% din vedere.

EPA are un efect mai puternic asupra performanței și stării de spirit, în timp ce DHA este implicat în sinapsele neuronilor. Ambele dezvoltă compuși neuroprotectori.

Pentru ca bebelușul să le obțină, va depinde de alimentația mamei în timpul sarcinii sau în timpul alăptării. După 6 luni, o ia din dietă.

Aportul recomandat al acestor acizi grași în timpul sarcinii și alăptării este de 300 de miligrame pe zi de DHA și 200 de miligrame de EPA.

Care sunt principalele surse alimentare de Omega-3? Vă vom spune imediat.

Alimente cu omega-3 care ajută la dezvoltarea creierului copiilor

Acizii grași Omega-3 care sunt de mare importanță pentru dezvoltarea creierului bebelușului se găsesc în alimente în forma lor naturală, cum ar fi DHA și EPA, sau ca precursori ai lor, acidul gras alfa-linolenic (ALA).

Să vedem mai jos care sunt cele 6 alimente care conțin cel mai mult pentru a asigura un consum adecvat de omega-3 în timpul sarcinii și alăptării.

1. Pește albastru

Dovezile arată că consumul unei game largi de pește și crustacee în timpul sarcinii este asociat cu o dezvoltare neurocognitivă mai bună la copii, în comparație cu grupurile care nu consumă aceste alimente. Acest lucru este indicat de o analiză sistematică a 2 recenzii publicate în revista Prostaglandins Leukot Essenti Fatty Acids în 2019.

Cu toate acestea, ar trebui să aveți grijă la tipul pe care îl alegeți, deoarece organizația Healthy Children avertizează că contaminarea cu mercur a unor pești grași ar putea fi dăunătoare în timpul sarcinii și alăptării. Trebuie să excludem peștele-spadă, tonul roșu, știuca și unele specii de rechin, care sunt cele care conțin cel mai mult.

Se recomandă somonul, macroul, păstrăvul, sardinele și stridiile, bogate în acizi grași DHA și EPA.

2. -imagine fara descriere- (medic-pediatru--avertisment-pentru-parinti-aveti-grija-cu-legumele--copilul-poate-deveni-albastru-2_29352700.jpg)

2. Ouă fortificate cu Omega-3

Unii producători de ouă își hrănesc puii cu o dietă bogată în omega-3, care produce ouă fortificate. Oul este un aliment versatil care poate fi un supliment ideal de omega-3 pentru dezvoltarea creierului bebelușului în timpul sarcinii, alăptării și sugarului de la 6 luni.

3. Semințele de in

Semințele de in sunt bogate în acid omega-3 alfa-linolenic (ALA), un precursor al DHA . Un grup de cercetători canadieni îl consideră unul dintre principalii compuși bioactivi din semințele de in, au anunțat ei în revista Nutrients în 2019.

Se poate obține ca sămânță întreagă, sub formă de făină semidesgrașată, măcinată sau sub formă de ulei de in.

Un studiu publicat în Journal of Developmental Origins of Health and Diseases evidențiază că semințele de in măcinate și uleiul lor sunt capabile să producă o dezvoltare mai mare a creierului la descendenții de șobolani experimentali.

În plus, o altă lucrare susține că consumul de semințe de in crește concentrația de DHA și ALA în creierul șobolanilor nou-născuți. Cu toate acestea, este nevoie de mai multă muncă la oameni pentru a confirma aceste constatări.

4. Semințe de chia

Semințele de chia, ca și semințele de in, sunt bogate în ALA. Conform tabelului de nutriție al USDA (Departamentul de Agricultură al Statelor Unite), o uncie sau 28 de grame conțin 5 grame din acest acid gras precursor al DHA.

La fel, semințele de chia au un aport important de proteine, fibre insolubile și minerale, precum calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu.

5. Nuci

Nucile conțin compuși neuroprotectori precum acidul folic, vitamina E, polifenoli antioxidanti și melatonina. Dar sunt și o sursă importantă de acid alfa-linolenic (ALA). O uncie (28 de grame) furnizează 2.570 de miligrame.

Un articol publicat în The British Journal of Nutrition sugerează că consumul de nuci poate îmbunătăți raționamentul verbal la adulții tineri.

Cea mai recentă recenzie publicată în revista Nutrients în 2023 a relevat un efect pozitiv al nucilor în menținerea sănătății cognitive și prevenirea declinului cognitiv de-a lungul vieții. Deși este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.

6. Ulei de pește

Uleiul de pește este o sursă concentrată de acizi grași omega-3, în special DHA. De exemplu, tabelul de nutriție al USDA afirmă că o lingură (13,6 grame) de ulei de ficat de cod oferă aproape 1 gram de EPA și 1,5 grame de DHA.

Suplimentarea cu ulei de pește în timpul sarcinii ar putea îmbunătăți dezvoltarea creierului bebelușului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel