Gestionarea emoțiilor: 6 fraze pentru a preda copiilor inteligența emoțională

Data publicării:

Predarea inteligenței emoționale înseamnă a depăși mult învățarea și înțelegerea cunoștințelor academice. Înseamnă să înveți să  gestionezi emoțiile și să trăiești în armonie cu alte ființe umane, în diferitele etape de dezvoltare.



În trecut, când vorbeam despre inteligență, ne referim întotdeauna la capacitatea de a învăța. S-a bazat pe cunoștințe și pe capacitatea de a le folosi. Întregul sistem academic a fost fondat pe acest concept.

Din anii 1990, însă, se vorbește despre predarea inteligenței emoționale ca mijloc de îmbunătățire a altor tipuri de inteligență.  Prin urmare, este necesar să ghidăm copiii în această direcție. În acest scop, poate fi utilă dezvoltarea unor fraze care să învețe inteligența emoțională.

În aceste propoziții încercăm să implicăm emoțiile, care sunt o parte fundamentală a vieții umane. ”A ști să gestionăm și să folosim aceste emoții pentru a duce o viață mai eficientă” la asta ne referim atunci când vorbim despre inteligența emoțională. Din acest motiv,  sistemul de învățământ tinde să introducă copiii în dezvoltarea acestui gen de inteligență în primul rând.

Expresii pentru a preda inteligența emoțională

1.  „Înțelege ceea ce simți”

Învățarea unui copil de la o vârstă fragedă să-și recunoască emoțiile îi va permite să le gestioneze mai bine. Răspunsurile la emoții precum furia, mânia sau frustrarea se pot simți necontrolate dacă copilul nu și-a dezvoltat capacitatea de a le recunoaște și de a le gestiona. A-i învăța să le controleze le va îmbunătăți capacitatea de a relaționa eficient cu ceilalți. În același timp, se va simți și mai bine cu sine.

2.  „Rămâni în prezent”

Expresia ”fiind aici și acum” poate părea suprautilizată, dar este totuși una dintre cele mai utile. A trăi în prezent este cel mai bun mod de a deveni conștient de sine.

În acest fel va putea să recunoască ceea ce declanșează anumite răspunsuri și să fie conștient de relația care există între reacțiile sale și emoțiile sale. Acest lucru îi oferă copilului mai mult control asupra lui însuși. 

Fiind capabil să te plasezi în prezent, eviți emoțiile dăunătoare precum angoasa, îngrijorarea și vinovăția. Un copil care nu dezvoltă conștiința de sine nu își recunoaște propriile slăbiciuni și îi lipsește încrederea dată de conștientizarea propriilor puncte forte.

2. Fotografie... (pexels-andrea-piacquadio-3820203_71417900.jpg)

Foto: Andreea Piacquadio/ Pexels

3. „Tăcerea este un lucru bun” 

Mulți spun că un copil tăcut este motiv de îngrijorare. Dacă vorbim despre inteligența emoțională,  tăcerea este o abilitate importantă de dezvoltat.

Învățarea copilului să aprecieze tăcerea exterioară și interioară și să se asculte pe sine îi oferă mari avantaje în viață. Va fi capabil să reflecte și, mai ales, să-și asculte intuiția,  pe care, în viața agitată de astăzi, o lăsăm adesea deoparte.

4. „Ascultă cu atenție”

Cu această propoziție, învățăm copilul să asculte activ. Ascultarea activă este esențială pentru o comunicare eficientă. Aceasta presupune să-i înveți pe copil trei lucruri de bază: să fii atent la ceea ce i se spune; gestionați limbajul corpului pentru a-l face pe interlocutor să înțeleagă că ascultă și să poată rezuma ideea generală a ceea ce i s-a spus.

Ce obținem, datorită acestui lucru? Îmbunătățiri în performanța academică și, mai ales, în relațiile cu ceilalți, deoarece comunicarea eficientă presupune respect față de ceilalți.

3. Fotografie... (pexels-anna-shvets-4586634_19833400.jpg)

Foto: Anna Shvets/ Pexels

5. „Inima și rațiunea să te însoțească mereu”

Uneori, noi, adulții, trecem de la o extremă la alta. Fie suntem exagerat de raționali, fie atacăm acționând impulsiv. Această frază de a preda inteligența emoțională ne spune că este necesar să căutăm un punct de echilibru.

Învață-ți copilul că idealul este un echilibru între ambele moduri de a acționa. Nu va fi întotdeauna ușor, dar exersarea este absolut necesară pentru a o atinge.

6. „Pune-te în locul celuilalt”

Empatia este unul dintre pilonii fundamentali ai inteligenței emoționale. A fi capabil să vă asigurați că un copil este capabil să înțeleagă sentimentele celorlalți este un pas foarte important. Luând controlul asupra sentimentelor altora, ne permitem să fim mai implicați în propriile noastre. Este un proces în două sensuri, din care ambii indivizi ies învingători.

Înveți să percepi ce vrea sau are nevoie celălalt. Un copil care dezvoltă empatie va fi un copil de încredere, dotat cu abilități speciale potrivite pentru profesii care presupun contact constant cu alte persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Dezvoltare intelectuala




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel