7 lucruri importante pe care ar trebui să le faci când vizitezi un copil care tocmai a devenit frate mai mare

Data publicării:
7 lucruri importante pe care ar trebui să le faci când vizitezi un copil care tocmai a devenit frate mai mare. FOTO: freepik.com @alexkich
7 lucruri importante pe care ar trebui să le faci când vizitezi un copil care tocmai a devenit frate mai mare. FOTO: freepik.com @alexkich

Desigur, atunci când apare un nou membru în familie, este o schimbare mare, mai ales pentru fratele sau sora mai mare. Ei pot simți că nou-născutul le fură puțin atenția și afecțiunea părinților. Gelozia este normală, nu-i așa?



Cu siguranță, prietenii și familia joacă un rol important în susținerea copilului mai mare și în construirea încrederii și a sentimentului lor de a fi un „frate mai mare”. Câteva lucruri pe care le puteți face atunci când vizitați o familie cu un nou-născut și un copil mai mare sunt să fiți atenți la comentariile pe care le faceți și să evitați să subminați încrederea celui mic. De asemenea, puteți ajuta părinții să încurajeze legătura dintre frați și să le oferiți sprijin.

Așa că, da, gelozia este normală, dar cu puțină înțelegere și sprijin din partea celor din jur, fratele sau sora mai mare poate să treacă mai ușor peste această tranziție.

Citește și Studiu: Creșterea cu frați reduce șansele de divorț la vârsta adultă. Experții dezvăluie motivele

Adu-i un cadou

Dăruiește atenție și celui mai mare! Este o regulă esențială atunci când vizitați o familie cu un nou-născut și un copil mai mare. Chiar dacă pare evident, uneori tindem să ne concentrăm prea mult asupra bebelușului și să uităm de celălalt membru al familiei.

Este minunat că ai ales cu grijă un cadou special pentru noul venit, dar nu uita să faci același lucru și pentru fratele sau sora mai mare. Gândește-te la ceva mic și potrivit pentru ei, ceva care să le atragă atenția sau să le aducă zâmbetul pe buze. Dacă ești în impas cu idei, nu ezita să întrebi părinții; cu siguranță, aceștia vor avea câteva sugestii care te vor ajuta să impresionezi la vizită.

Dedică timp exclusiv

Acordă timp de calitate exclusiv celui mai mare! Poate fi tentant să fii atras de noul-născut, să îl legeni în brațe și să discuți cu părinții despre fiecare detaliu drăguț legat de el. Cu toate acestea, fratele sau sora mai mare merită și o atenție specială, iar vizitele pot să devină memorabile atunci când le acorzi acest timp.

Dacă părinții sunt de acord și au încredere în tine, poți să îi oferi copilului mai mare experiențe distractive, cum ar fi o plimbare în parc, o tură cu bicicleta sau o oprire pentru a savura o înghețată delicioasă. Dacă preferi să rămâneți acasă, puteți să vizionați împreună un film, să construiți turnuri sau să dați frâu liber creativității cu ajutorul desenului. Aceste gesturi nu vor face decât să întărească legătura și să creeze amintiri minunate, iar părinții cu siguranță vor aprecia atenția și grija ta pentru toți membrii familiei.

Vezi și 7 semne că frații au o conexiune specială: Cum pot părinții să întărească această legătură

Cere ajutor și colaborare

Caută colaborarea și implicarea fratelui mai mare! Într-adevăr, pentru copilul mai mare, ajustarea la noul rol în familie poate fi o provocare, chiar dacă părinții fac tot ce le stă în putință pentru a-l integra treptat în îngrijirea noului membru. Cu toate acestea, atunci când faci o vizită, poți aduce o contribuție valoroasă.

De exemplu, poți întreba copilul dacă vrea să te ajute să tăiați tortul pe care l-ai adus pentru a lua o gustare sau să ridice paharele cu băutura pe care tocmai ați servit-o. Gradul de implicare poate varia în funcție de nivelul de încredere pe care îl ai cu familia. Prin aceste mici gesturi, nu doar că vei ușura munca părinților în acele prime zile aglomerate după sosirea noului copil, dar vei oferi copilului mai mare un rol semnificativ în cadrul familiei. Acest lucru îi va arăta că ajutorul și colaborarea sunt aspecte esențiale în viața de familie.

Întreabă-l cum se simte

Întreabă-l cum se simte și ce are de spus! Atunci când ne ducem să vizităm un nou-născut, suntem adesea curioși să aflăm detalii despre naștere, recuperarea mamei și cum se adaptează noul membru al familiei. Cu toate acestea, tendința este să trecem cu vederea sentimentele copilului mai mare și să nu ne interesăm de viața lui.

Prin urmare, e important să îi acorzi atenție și să îl întrebi deschis cum se simte. Poți pune întrebări despre activitățile pe care le-a desfășurat în ziua respectivă sau să-l încurajezi să împărtășească experiențe din viața sa - de la ce s-a întâmplat la școală, până la ultimul film văzut la cinema, prietenii săi sau mâncarea preferată.

Demonstrează că ești un ascultător atent, interesat de el și doritor să afli mai multe despre viața lui. Nu-l lăsa să fie eclipsat în conversațiile care se axează doar pe noul frate sau soră mai mică.

Fă-ți fotografii distractive cu el

Imortalizează momentele distractive cu el! De obicei, nou-născuții captează toată atenția în ceea ce privește fotografiile. Cu toate acestea, nu uita să faci fotografii amuzante și cu fratele mai mare, chiar dacă nu este la fel de „nou” în acel moment.

Experimentează cu cadre pline de veselie, cu priviri ciudate la cameră sau folosind filtrele la modă care îi încântă pe cei mici. Aceasta cu siguranță va aduce zâmbete și râsete, iar copilul mai mare se va simți în centrul atenției pentru o vreme. Aceste momente imortalizate vor fi amintiri de preț pentru întreaga familie!

Citește și „Nu reprimați aceste patru emoții în timpul copilăriei”. Un specialist în neuroștiințe și inteligența emoțională avertizează părinții: „Nu le ignorați!”

Amintește-ți momente amuzantele din copilăria lui!

De obicei, discuțiile despre nou-născut nu se lasă mult așteptate, chiar dacă bebelușul are doar câteva zile. Felul său de plâns, culoarea ochilor sau cum a venit pe lume devin rapid subiecte principale în conversația vizitatorilor, lăsând copilul mai mare în plan secundar.

Pentru a-l readuce în centrul atenției, poți să împărtășești momente amuzante din primele luni de viață ale lui. Cu siguranță, în calitate de prieten sau membru al familiei, ai multe povești amuzante și memorabile, care îl vor face pe copil să înțeleagă că și el a fost în centrul atenției și a avut parte de dragostea celor apropiați, așa cum se bucură acum frățiorul sau surioara sa.

Subliniază avantajul de a fi mai mare

Evidențiază realizările și beneficiile de a fi mai în vârstă! Chiar dacă este important să evităm laudele excesive și etichetările exagerate pentru fratele sau sora mai mare, putem sublinia rolul lor esențial în familie, fără să le impunem presiune sau să sugerăm că „trebuie să aibă grijă de fratele sau sora mai mică” (deoarece aceasta este responsabilitatea părinților).

Mai degrabă, ar trebui să ne concentrăm pe lăudarea realizărilor lor și să rememorăm împreună cu ei toate aspectele pozitive ale faptului că sunt mai mari. De exemplu, le putem aminti că știu să citească și pot împărtăși povești cu fratele sau sora mai mică, că merg la școală pentru a învăța lucruri noi și să se distreze cu prietenii, că se pot bucura de serile la cinema sau pot face plimbări cu bicicleta.

În concluzie, ajutăm copilul să conștientizeze, în special în momente de regresie, toate aspectele pozitive și distractive ale a fi mai în vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: frati gelozie frati parenting parinti





pixel