A vrea totul imediat: ”Copiii trebuie făcuți să guste lipsa, nu satisfacția imediată a dorinței”, sfatul psihanalistului

Data publicării:

Cuvântul dorință are o etimologie foarte interesantă. Cuvântul are origine în latină populară dolus - a durea. Explicația cuvântului dorință ar fi următoarea: stare sufletească a celui care tinde, râvnește, aspiră la ceva. Haideți să descoperim în articolul de mai jos mai multe despre această stare sufletească.



Dorința, de fapt, derivă dintr-o lipsă: așteaptă să sosească ceva, acel ceva care lipsește, care poate umple goluri specifice și satisface.

”O dorință este acel ceva pentru care ai face orice și care îți ocupă mintea până când în sfârșit reușești să-l faci realitate”,ar fi explicația unui adolescent.

”Dorința este ceea ce aspirăm pentru a ne simți mulțumiți și, într-un fel, chiar mai fericiți. Poate fi un bun material sau nu, dar obținerea lui ne va face să ne simțim mai bine. De multe ori însă, odată obținute, vom trece la altceva și deci la o nouă dorință”.

Acestea sunt câteva dintre definițiile scrise de niște tineri de 15 ani în timpul antrenamentului privind motivația și atingerea obiectivelor: la nivel teoretic ei știu foarte bine ce înseamnă să-și dorească și sunt puțin mai puțin rapizi în a-și identifica dorințele și mai ales în ceea ce privește cum să o faci să le realizezi.

Adesea copiii ajung la faza adolescenței lipsiți de interese și pasiuni și plini de „trebuie”. Pentru a echilibra aceste deficiențe este necesară activarea părții lor creative și expresive, pornind de la găsirea a ceva care să activeze senzația de plăcere și care să-i conducă la experimentare.

Sunt necesari diverși stimuli pentru a-i ajuta să înțeleagă de ce sunt cu adevărat atrași și de ce merită urmărită acea atracție. Ceea ce contează nu este doar satisfacerea dorinței, ci drumul parcurs și emoțiile trăite în realizarea acesteia.

Abordarea corectă nu este „nu-i place nimic” sau „am încercat să-l întreb ce îi place” pentru că dacă creierul lor nu este obișnuit să gândească în acești termeni, nu o va face independent; trebuie antrenat, stimulat, trebuie însoțit cu răbdare și respect pentru vremurile lor de „adolescență” diferite de cele ale adulților.

3. -imagine fara descriere- (pexels-rdne-stock-project-8488981_93339200.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

Când așteptarea se transformă în suferință

Astăzi trăim excesiv de cufundați într-un stil de viață bazat pe grabă. Toată această trecere rapidă îi face pe adulți și pe copii deopotrivă să nu cunoască semnificația importantă a așteptării, pentru că suntem prea obișnuiți să avem totul imediat, atât de mult încât nu înțelegem de ce avem nevoie cu adevărat.

Pierdem astfel importanța și minunea de a dori, de a prețui, de a ști să rămânem în dorință și căutăm calea obținerii și a avea, pentru că nu avem instrumentele pentru a gestiona așteptarea și a ne regla emoțiile.

Tehnologia a jucat și ea un rol în toate acestea: a schimbat metodele relaționale și chiar și creierul s-a adaptat la stimuli și instrumente tehnologice. S-a creat obiceiul de a avea răspunsuri imediate și de a fi mereu conectat cu cineva.

Cum să aprindeți dorința la copii?

”Copiii trebuie făcuți să guste lipsa, nu satisfacția imediată a dorinței. În trecut, pentru a atinge satisfacerea dorinței, trebuia să faci multă muncă psihică, adică trebuia să crești. Dacă astăzi obiectivul este disponibil și nu trebuie să faci nimic pentru a-l atinge, nu trebuie să inventezi o limbă, nu trebuie să trăiești așteptarea și nu trebuie să-ți imaginezi strategii pentru a ajunge la scop, psihicul nu se maturizează și nu crește”, este de părere filosoful și psihanalistul, Umberto Galimberti.

3. Fotografie... (pexels-rdne-stock-project-7282050_27827100.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

Mulți părinți au tendința de a cumpăra cadouri ca dovadă de afecțiune, uneori obișnuiți și pentru a încerca să compenseze golul cauzat de lipsa timpului pentru o frenezie zilnică.

Copiii sunt astfel incapabili să aprecieze ceea ce au, să-i dea valoarea potrivită. Tind să ceară din ce în ce mai mult, în timp ce mamele, tații și bunicii se plâng că „nu sunt niciodată mulțumiți”.

Copiii și tinerii de obicei, odată ce au obținut „obiectul dorinței”, se plictisesc ușor de el și îl înlocuiesc cu altceva. Există multe alte atracții online care eliberează doze mult mai mari de dopamină în creier. Dopamina este un neurotransmițător, un mesager chimic important care joacă un rol fundamental în mecanismele legate de recompensă, învățare, motivație și gratificare.

Dorința dă direcție și ajută să trăiești viața pe deplin, pentru că în momentul în care îți dorești cu tărie ceva, acționezi pentru a-l căuta. Iar atunci când sunt obținute experimentezi o stare de fericire datorită efortului, angajamentului, capacității de a gestiona așteptarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel