Abilitatea nr. 1 care îi deosebește pe copiii puternici mental de cei care renunță. Un psiholog arată cum o pot preda părinții

Data publicării:
Abilitatea nr. 1 care îi deosebește pe copiii puternici mental de cei care renunță. Un psiholog arată cum o pot preda părinții / FOTO: freepik.com @volodymyr-t
Abilitatea nr. 1 care îi deosebește pe copiii puternici mental de cei care renunță. Un psiholog arată cum o pot preda părinții / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

O pandemie furioasă, violență, război, schimbările climatice – un psiholog educațional a observat direct cum evenimentele tulburătoare din prezent îi afectează pe copiii noștri.



„Este greu să nu te gândești la lucruri rele”, i-a spus un copil de 11 ani psihologului pentru copii și expertei în parenting Michele Borba. 

Fără instrumentele necesare pentru a face față adversităților, lipsa de speranță poate pune stăpânire, afectând starea generală de bine a copiilor.

„Speranța este ceea ce le dă energia să rămână puternici mental în momentele dificile și îi diferențiază de cei care cedează ușor”, susține Michele Borba pentru cnbc.com.

Citește și Principalul factor care distruge încrederea copiilor, conform unui expert Harvard: „Fenomenul se numește «efectul bis»”

Copiii puternici mental înțeleg valoarea speranței

SURSA FOTO: freepik.com @beststudio

Cercetările arată că speranța poate reduce semnificativ anxietatea și depresia în copilărie. Copiii plini de speranță simt că dețin un control interior. Ei percep provocările și obstacolele ca fiind temporare și trecătoare, fapt ce le oferă o șansă mai mare de a prospera și de a-i ajuta pe cei din jur.

Totuși, deși speranța are o putere enormă, aceasta este adesea ignorată în prioritățile noastre parentale.

Vestea bună?

Speranța se poate învăța! Una dintre cele mai bune metode de a dezvolta această forță este să le oferim copiilor abilitățile necesare pentru a face față inevitabilelor obstacole ale vieții.

Iată nouă modalități susținute de știință prin care îi putem ajuta pe copii să-și păstreze speranța – mai ales în perioadele dificile:

#1 Opriți negativitatea în acest moment!


Pesimismul neîntemeiat consumă speranța, motiv pentru care este important să-i ajutăm pe copii să conștientizeze negativitatea înainte ca aceasta să devină un obicei.

Dezvoltați un cod privat pentru a semnala „acesta este un comentariu negativ”, de exemplu, să vă trageți de ureche. Apoi, încurajați-i să întrerupă gândurile negative.

Crearea unei porecle pentru vocea lor pesimistă („Mr. Negative Nelly”) îi poate ajuta pe copii să o gestioneze. Atunci când copilul tău exprimă chiar și un strop de optimism („Devin mai bun la asta”), salută-l cu entuziasm („Da, pot spune că ai exersat!”).

#2 Folosește mantre pline de speranță

Cuvintele au o putere imensă. Ajutați-vă copilul să dezvolte o mantră optimistă („Am înțeles asta!”, „Întotdeauna este o zi și mâine” sau „Voi fi bine”) pe care să o folosească în momentele dificile. Apoi, învățați-i să folosească această expresie pentru a reduce pesimismul.

De asemenea, puteți să-l încurajați pe copilul vostru să își seteze mantra pozitivă ca un screensaver pentru telefon, folosind platforme de creare de citate precum Canva. Nu uitați să adoptați și voi una. Spuneți-o până când vocea voastră devine vocea interioară a copilului vostru.

SURSA FOTO: freepik.com @Vibu Design Gallery

#3 Predați brainstorming-ul

Copiii plini de speranță nu evită problemele; ei le confruntă pentru că au învățat că pot fi rezolvate.

Explică-i copilului tău: „Șmecheria pentru a te debloca este să-ți `pui creierul la contribuție` pentru soluții.” Apoi, învățați să faceți brainstorming.

Un truc este să folosiți acronimul S.T.A.N.D. pentru a ajuta copiii să-și amintească pașii:

Încetinește, ca să poți gândi.

Spune-ți problema.

Întreabă-te: „Ce altceva pot face?”

Numără tot ce poți face pentru a o rezolva, fără judecăți.

Decide cea mai bună alegere și acționează.

#4 Împărtășiți informații pline de speranță

Copiii plini de speranță aud povești încurajatoare. Mass-media violentă poate crea o viziune asupra lumii ca fiind complet răutăcioasă, înfricoșătoare și periculoasă.

Știrile înălțătoare păstrează vie speranța copiilor.

Căutați din când în când știri inspiratoare pe care să le împărtășiți copiilor voștri. Instituiți o revizuire la culcare a momentelor pozitive din ziua fiecărei persoane pentru a ajuta copiii să găsească partea bună a vieții.

Și reamintiți-le de propriile lor triumfuri asupra dificultăților: „Îți amintești când ai avut probleme să-ți faci prieteni? Acum ai prieteni grozavi!”

#5 Întrebați „ce ar fi dacă?”

Copiii pesimiști se gândesc adesea la „probabilități sumbre”, ceea ce diminuează speranța. În schimb, copiii plini de speranță învață să evalueze corect.

Când copilul dumneavoastră împărtășește o îndoială, puneți întrebări de tip „ce-ar fi dacă” pentru a-l ajuta să gândescă la posibilele rezultate într-un mod mai realist.

De exemplu, ați putea întreba: „Ce s-ar putea întâmpla dacă ai încerca – sau nu ai încerca – asta? Care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla? Cât de probabil este să se întâmple asta? Care este rezultatul cel mai probabil?”

Aceste întrebări îi ajută pe copii să cântărească dacă rezultatele potențiale sunt într-adevăr atât de rele pe cât și-au imaginat. Acea cunoaștere poate reprezenta calea de urmat.

#6 Sărbătorește câștigurile mici


Eșecul repetat sporește lipsa de speranță, dar recunoașterea chiar și a unui mic succes îmbunătățește optimismul. Redefiniți „succesul” ca un câștig: o mică îmbunătățire față de performanța anterioară datorită efortului depus. Apoi, ajută-ți copilul să identifice câștigurile personale.

De exemplu: „Ultima dată, ai corectat nouă cuvinte. Astăzi ai 10! Este un câștig!” Sau: „Ieri ai dat o rundă; astăzi ai două. Este un câștig!”

#7 Stimulează asertivitatea

Copiilor care se simt lipsiți de speranță le este greu să se apere. Învățarea asertivității, care se situează între pasivitate și agresivitate, crește speranța și inițiativa.

Limbajul corpului este de asemenea important. Învață-l pe copilul tău elementele de bază ale unui limbaj al corpului încrezător: „A ține capul sus te ajută să arăți încrezător. Privește întotdeauna persoana în ochi.”

Găsiți formulări pe care copilul le poate folosi pentru a se afirma: „Nu este în regulă.” „Nu vreau să fac asta.” „Nu este amuzant.” Exersați aceste abilități până când copilul tău se poate apăra singur.

#8 Creați ritualuri de recunoștință


Copiii plini de speranță sunt recunoscători. Un studiu a arătat că persoanele care țin jurnale de recunoștință se simt mai pline de speranță în viața lor în doar 10 săptămâni.

Stabiliți o tradiție la masă în care fiecare membru al familiei împărtășește un lucru pentru care este recunoscător că s-a întâmplat în acea zi. Instituiți un ritual de culcare în care fiecare numește pe cineva pentru care este recunoscător și explică de ce.

De asemenea, puteți înregistra aprecierile copiilor într-un jurnal de familie pentru a-și aminti aspectele pozitive ale vieții lor.

#9 Îmbrățișează donațiile

Pe măsură ce dificultățile cresc, lipsa de speranță se poate instala. Arătându-le copiilor că au puterea de a face diferențe în viețile altora, se inspiră speranță și se dezvoltă autoeficacitatea.

Copiii plini de speranță au adulți grijulii care le oferă un exemplu de speranță. Începeți o cutie de caritate pentru familie în care copiii pot adăuga jucării, haine și jocuri puțin utilizate. Oferiți aceste donații unei familii nevoiașe, astfel încât să vadă impactul bunăvoinței.

Căutați cauze care se aliniază cu pasiunile copiilor voștri și sprijiniți-le eforturile. Proiectele ar trebui să fie conduse de propriile lor interese, nu concepute pentru a arăta bine pe CV-uri. Urmați-le exemplul!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel