Aceasta este lista celor 5 cele mai relaxante melodii pentru nou-născuți

Data publicării:
Fotografie de la Ivone De Melo/ Pexels
Fotografie de la Ivone De Melo/ Pexels

Muzica a fost întotdeauna celebrată pentru beneficiile sale asupra minții și corpului și nu este diferită pentru cei care au intrat recent în lume. Ascultând cântece de leagăn și melodii dulci, copiii pot experimenta o serie de efecte pozitive. Să aflăm, deci, ce este muzica relaxantă pentru nou-născuți și ce beneficii le aduce celor mici.



Deși nu aveți nevoie de un studiu științific pentru a ști că cântecele de leagăn calmează copiii, există cercetări asupra efectelor calmante ale muzicii. De exemplu, un studiu recent de la Universitatea Harvard a constatat că atunci când copiii ascultă cântece de leagăn devin mai relaxați decât atunci când ascultă altă muzică.

La cei mici examinați de cercetători, ritmul cardiac a fost mai scăzut, iar pupilele mai puțin dilatate, ambii indicatori puternici de relaxare. Cel mai interesant este că cântecele de leagăn au avut un efect calmant, indiferent de limba în care au fost vorbite sau dacă copiii au auzit vreodată melodiile înainte.

 

Importanța muzicii pentru nou-născuții prematuri

Conform a ceea ce a reieșit dintr-un studiu efectuat pe 1.093 de nou-născuți, musicoterapia nu numai că poate îmbunătăți eficient ritmul cardiac al nou-născutului prematur, stabilitatea ritmului respirator și poate reduce nivelul de stres, dar poate avea și un impact pozitiv asupra hrănirii. Mai mult, muzica are și un rol în reducerea anxietății materne și în consolidarea legăturii mamă-copil. S-a descoperit atunci că terapia prin muzică creativă (CMT) nu numai că asigură progresul fizic, stabilizarea și relaxarea, dar abordează și stimulează și abilitățile de comunicare ale prematurilor.

Muzică clasică relaxantă pentru nou-născuți: 5 cântece

Iată 5 exemple de muzică relaxantă pentru nou-născuți, ideală pentru a crea o atmosferă calmă și de vis atât pentru cei mici, cât și pentru părinții lor.

„Lullaby” de Johannes Brahms, considerat cântecul de leagăn prin excelență. Un mare clasic atemporal care a adormit copiii din 1868 .

„Clair de Lune” de Claude Debussy, o compoziție delicată și evocatoare.

„For Elisa” de Ludwig van Beethoven, o melodie blândă, repetitivă, care poate avea un efect calmant.

„Adagio în sol minor” de Tomaso Albinoni: Acest adagio are o melodie lentă, expresivă, care poate fi liniștitoare pentru copii.

„Cele patru anotimpuri” de Antonio Vivaldi: o serie de concerte de vioară reprezentând diferitele anotimpuri ale anului. Mișcarea lentă a iernii, de exemplu, poate fi deosebit de liniștitoare.

Efectul Mozart asupra copiilor

Cu siguranță veți fi auzit de „efectul Mozart”: expresia, inventată în 1991, indică ideea că dacă copiii sau chiar nou-născuții ascultă muzica lui Mozart, devin mai inteligenți.

Care este de fapt relaţia dintre creier şi Mozart? Shaw are o teorie prin care susţine că neuronii funcţionează pe anumite modele. Atunci, cineva a implementat modelul matematic al cercetătorului pe un program de calculator.

Rezultatul a fost o continuă schimbare a modelului, care generează sunete asemănătoare muzicii lui Mozart. Shaw a ajuns la concluzia că muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart stimulează raţionamentul spaţio-temporal. Drept urmare, aceasta este cea mai potrivită muzică pe care o poţi asculta atunci când înveţi pentru geometrie, matematică şi fizică.

Există cu adevărat efectul Mozart?

Validitatea și amploarea efectului Mozart rămân subiecte de dezbatere în comunitatea științifică. Primul studiu în acest domeniu datează din 1973 și este considerat unul dintre primii care a explorat efectul muzicii clasice (inclusiv muzica lui Mozart) asupra stimulării senzoriale a nou-născuților . Concluzia a fost că muzica poate avea un impact pozitiv asupra dezvoltării senzoriale.

Majoritatea studiilor efectuate pe această temă au implicat întotdeauna tineri adulți. Unul dintre acestea, de exemplu, a implicat 36 de elevi care au fost nevoiți să îndeplinească o serie de sarcini mentale. 

Înainte de fiecare dintre aceste activități, elevii au fost rugați să asculte într-un caz o sesiune muzicală de zece minute care conține instrucțiuni de relaxare, iar în celălalt caz au fost rugați să asculte sonata lui Mozart pentru două piane în re major, tot pentriu zece minute.

Elevii care l-au ascultat pe Mozart s-au descurcat mai bine la activitățile care implicau construcția mentală a unor forme și construcția materială cu bucăți de hârtie îndoite și tăiate.

În urma studiilor s-a concluzionat că se poate spune că ascultarea muzicii lui Mozart îmbunătățește temporar capacitatea de a manipula formele mentale.

În 2006, în Marea Britanie a fost efectuat un studiu amplu care a implicat 8.000 de copii: unii au ascultat zece minute din Cvintetul de coarde în re major al lui Mozart, iar alții unul dintr-o secvență de trei cântece pop.

Încă o dată, muzica a îmbunătățit în general capacitatea de a lucra cu forme de hârtie, dar grupul care a ascultat muzică pop a fost cel mai bun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel