”Ajutor, copilul meu mușcă!”. Explicația unui psiholog: Acestea sunt motivele acestui comportament

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Jep Gambardella
Fotografie de la Jep Gambardella

De multe ori ne întrebăm de ce mușcă copiii. Este un comportament normal la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani și pot fi multe motive. 



Copiii își folosesc gura pentru a explora, a învăța și a relaționa cu ceilalți. Este una dintre cele mai dezvoltate părți ale corpului lor și, pe măsură ce apare dentiția, actul de a mușca îi ajută să simtă ușurare din gingii. În plus, de multe ori au nevoie să muște din cauza lipsei de autocontrol.

Când sunt mici, între 1 și 3 ani, încep să socializeze în acest fel. Dar, de ce mușcă copiii? De obicei, fac acest lucru pentru atenție sau pentru a obține un joc.

O fac și atunci când se simt nervoși sau frustrați, când se confruntă cu situații noi sau când are loc o schimbare radicală în viața lor. Când încep să meargă la grădiniță, acest obicei dispare, pe măsură ce încep să dezvolte noi abilități de comunicare.

Este important de reținut că există și alte motive. S-ar putea ca copilul să aibă probleme emoționale, de exemplu. 

Din acest motiv trebuie să fim foarte atenți la comportamentul lui, pentru a identifica cauzele. Pentru a afla mai multe despre acest subiect, citiți mai departe, vom explica în detaliu câteva dintre principalele motive.

5 motive pentru care mușcă copiii

Potrivit unor studii realizate de Asociația Națională Nord-Americană pentru Educația Copiilor, există 5 motive principale pentru care copiii mușcă.

Explorare

Când copiii sunt mici, ei dezvoltă de obicei acest obicei de a învăța despre obiecte. După cum am menționat mai sus, gura este una dintre cele mai dezvoltate părți ale corpului și, prin urmare, este un instrument excelent de învățare.

Copiii își folosesc simțurile pentru a învăța despre lume. Acesta este motivul pentru care se poate întâmpla ca un copil să ia mâna altui copil și să o muște. În această situație, explică-i doar că nu ar trebui să o facă.

Atrageți atenția

Unul dintre modurile prin care copiii le folosesc pentru a atrage atenția adulților și a semenilor lor este să muște. În acest caz este foarte important să le explici că nu este în regulă și că nu trebuie să o mai facă, pentru că altfel îi vor răni pe ceilalți. Învață-i cu fermitate că trebuie să se exprime folosind cuvinte și fără a răni alte persoane.

Apărare

Dacă copilul începe să cunoască alți copii și se găsește în medii necunoscute, poate încerca să muște un alt copil într-un gest de apărare, convins că poate că acel copil reprezintă o amenințare. În acest caz îl poți liniști, ai grijă să se simtă protejat și să-i spui că nimeni nu-l va răni.

2. Fotografie... (pexels-helena-lopes-7820631_07123000.jpg)

Foto: Helena Lopes/ Pexels

Fii în control asupra situației

Copilul va prezenta o nevoie puternică de autonomie și control. Înțelegând efectul pe care o mușcătură îl are asupra celorlalți, el poate începe să se simtă mai puternic și mai puternic. 

Pentru a-l corecta, trebuie să-l învățăm comportamentele potrivite, cum ar fi împărțirea jucăriilor, mulțumirea și amabilitate. Este esențial să-i explici că poate avea respectul celorlalți fără a fi nevoie să se impună cu violență.

Schimbări

Un alt motiv pentru care copilul poate mușca este prezența unei schimbări puternice sau a unei probleme emoționale. Se poate întâmpla, de exemplu, când un frățior ajunge în familie, când se mută sau când cel mic începe să interacționeze cu alți copii la grădiniță. El se poate comporta astfel pentru a atrage atenția și a-și exprima dorința de a nu se adapta situației.

Ce să faci dacă mușcă copiii?

Interzicerea acestui comportament nu înseamnă că copilul înțelege ce este comportamentul corect. Când sunt mici, copiii copiază tot ce fac părinții lor.

De aceea este important să le dai un exemplu, arătându-le că există și alte moduri de a relaționa, cum ar fi folosirea limbajului, așteptarea rândului tău, solicitarea unui împrumut, mângâierea prietenilor, a fi amabil și a-i respecta pe ceilalți și comportamentul pozitiv al alții.

Când copilul manifestă un comportament pozitiv, trebuie să-l lăudăm, astfel încât să înțeleagă că se poartă bine.

De exemplu, să-l apreciezi și să-l complimentezi atunci când se joacă calm cu un alt copil.

Ce putem face ca să nu mai mușcăm?

Primul lucru de făcut este să-l observați pentru a stabili care este motivul acestui comportament. Este esențial să aveți multă răbdare și să înțelegeți că rezultatele vin cu timpul, deoarece este un comportament pe care îl vom corecta treptat. Ce putem face ca să nu mai mușcăm?

- Gândiți-vă când și de ce mușcă copilul.

- Nu trebuie să-l pierdem din vedere când este cu alți copii. 

- Prezența noastră îi va oferi siguranță.

- Dacă mușcă pe cineva, stai calm și explică-i că nu trebuie făcut. Spune-i să nu muște alți copii. 

-Discutați cu alți părinți despre strategiile pe care le folosesc cu copiii lor. S-ar putea să te ajute.

- Nu-l certa sau pedepsi. Trebuie să te comporți într-un mod înțelegător. 

Să ne amintim că copilul în creștere tinde să dobândească anumite obiceiuri de învățare pe care trebuie să le corectăm.

Cel mai important lucru este să înțelegi motivele comportamentului său și să-l susții în orice moment. Dacă aveți îndoieli, puteți vorbi cu alți părinți și aplica metode noi cu care poate nu sunteți familiarizat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel