„Asta este o metodă care sperie copiii și îi îndepărtează de școală!” Daniel David atrage atenția asupra unei practici periculoase: „Ministrul poate să gândească cum să o interzică”

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
„Asta este o metodă care sperie copiii și îi îndepărtează de școală!” Daniel David atrage atenția asupra unei practici periculoase: „Ministrul poate să gândească cum să o interzică” / FOTO: freepik.com @gritsiv
„Asta este o metodă care sperie copiii și îi îndepărtează de școală!” Daniel David atrage atenția asupra unei practici periculoase: „Ministrul poate să gândească cum să o interzică” / FOTO: freepik.com @gritsiv

Ministrul Educației, Daniel David, avertizează că metodele rigide de predare, precum dictarea mecanică din manual, îi îndepărtează pe copii de școală și contribuie la abandonul școlar. 



Într-o declarație, Daniel David a subliniat că abandonul școlar nu este doar o problemă socială, ci și o problemă pedagogică. Iar unul dintre factorii-cheie care contribuie la această tragedie este metoda de predare.

„Modalitatea de predare și profesorii care știu să predea lucrurilor, să-i inspire pe copii, știu să le facă un context în care copiii vin cu plăcere la școală. E un lucru foarte important!” spunea ministrul Daniel David într-un interviu la Antena 3 CNN.

CITEȘTE ȘI „Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

„Stai jos și scrie după dictare”, o practică toxică, dar încă vie în școlile din România

 

Ministrul a numit direct una dintre cele mai dăunătoare metode încă folosite pe scară largă: dictarea mecanică din manual.

„Ministrul poate să gândească cum să interzică acea metodă de transfer de competențe care se folosește pe scară largă: «stai jos și scrie după dictare din manualul pe care îl am aici». Aia este o metodă care sperie copiii. Este o metodă care îndepărtează copilul de școală”, a mai precizat ministrul. 

Dictarea pasivă nu dezvoltă gândirea, nu încurajează creativitatea, nu le dă copiilor libertatea de a întreba „de ce?”. Le dă doar senzația că sunt spectatori obligați la un spectacol care nu-i reprezintă.

 

Abandonul școlar nu e o întâmplare. E un efect

România se confruntă cu cifre alarmante în ceea ce privește abandonul școlar. Este ușor să dăm vina pe familie, pe sărăcie, pe lipsa de infrastructură. Dar iată că, din cel mai înalt nivel al Educației, vine o recunoaștere importantă: școala însăși, prin metodele ei, poate deveni respingătoare pentru copii.

Și nu oricum. Ci chiar prin metode care, aparent, „disciplinează” și „formează caractere”, dar care în realitate sugrumă curiozitatea naturală și dorința de a învăța.

„Metoda e foarte importantă!” subliniază ministrul. 

Și, poate, este cea mai importantă dintre toate.

VEZI ȘI:

Structura examenului de bacalaureat se schimbă radical pentru elevii care intră în clasa a VIII-a: O probă scrisă nu va mai conta la media finală, iar religia devine opțională

„Ne dorim ca profesorii să fie liberi să predea!” Țara din Europa care vrea să scape școlile de hârtii: „Simplificați și eliminați procesele care nu servesc învățării elevilor”

„Nu mai avem timp de experimente. Nu mai avem copii de sacrificat!” Prof. Cătălin Osiceanu trage semnalul de alarmă: „Cât o să țină legea lui Daniel David?”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel