„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții / FOTO: captură video Libertatea
„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții / FOTO: captură video Libertatea

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că susține dreptul profesorilor de a oferi meditații elevilor, însă cu respectarea unor condiții.



În opinia sa, meditațiile pot reprezenta o sursă legitimă de venit, la fel cum în alte domenii profesioniștii aleg să lucreze și în privat.

„Eu cred că profesorii trebuie să facă meditații. Unul care știe economie face un business, unul care este medic, după ce termină la spitalul de stat merge la clinica privată.

Eu cred că și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații. Doar că trebuie să fie fiscalizate, trebuie să nu fie făcute în timpul orelor de lucru, trebuie să ai grijă să nu fie conflict de interese și să nu reduci calitatea actului educațional la școala la care lucrezi”, a explicat ministrul Daniel David la Antena 3 CNN.

CITEȘTE ȘI „Nu mai avem timp de experimente. Nu mai avem copii de sacrificat!” Prof. Cătălin Osiceanu trage semnalul de alarmă: „Cât o să țină legea lui Daniel David?”

Cele patru condiții enunțate de ministrul Educației

Potrivit lui Daniel David, profesorii pot desfășura activități de pregătire suplimentară doar dacă respectă următoarele cerințe:

Fiscalizarea veniturilor, orice sumă obținută din meditații trebuie declarată și impozitată conform legii.

Activitate în afara programului de lucru, meditațiile nu trebuie să aibă loc în timpul orelor de curs sau în intervalul de lucru al profesorului.

Evitarea conflictului de interese, cadrele didactice trebuie să se asigure că nu oferă meditații elevilor din propriile clase.

Menținerea calității actului didactic, activitățile de pregătire privată nu trebuie să afecteze implicarea și eficiența profesorului la clasă.

Tensiuni între sindicate și Ministerul Educației

În ciuda poziției deschise față de meditații, relația dintre ministrul Educației și sindicatele din domeniu este tot mai tensionată. Conflictul a izbucnit în contextul în care Guvernul Bolojan a anunțat intenția de a modifica structura normei didactice și de a reduce sporurile de grad.

Ca reacție, liderii sindicali au avertizat că începutul anului școlar 2025-2026 ar putea fi marcat de ample proteste. Ei acuză lipsa de dialog din partea Executivului și susțin că nu le-a rămas altă opțiune decât să iasă în stradă pentru a-și apăra drepturile.

VEZI ȘI:

Profesorii se simt din nou ignorați: Sindicatele din Educație anunță proteste în serie în fața Guvernului, Parlamentului și sediilor partidelor

Ministrul Daniel David, avertisment clar: „Dacă se reduc bursele şi nu se reduc și subvenţiile alocate partidelor politice, în momentul ăla e o problemă!”

„Nu stricați ce funcționează!” Prof. Claudia Chiru, despre reformele propuse de ministrul David: „Trebuie să pornim de la nevoile școlii românești, nu de la fascinația cu «ce face Europa»”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel