Atitudini toxice care distrug o legătură familială sănătoasă! Când copiii vor crește nu îți vor împărtăși nimic și se vor distanța pentru totdeauna

Data publicării:
Atitudini toxice care distrug o legătură familială sănătoasă! Când copiii vor crește nu îți vor împărtăși nimic și se vor distanța pentru totdeauna / FOTO: freepik.com @Max4e
Atitudini toxice care distrug o legătură familială sănătoasă! Când copiii vor crește nu îți vor împărtăși nimic și se vor distanța pentru totdeauna / FOTO: freepik.com @Max4e

Atitudinile toxice pot dăuna grav sănătății emoționale a copiilor!



Nimeni nu ne-a avertizat că a fi părinte este o sarcină simplă sau că educația implică mult mai mult decât doar satisfacerea nevoilor de bază ale copiilor.

Ca părinți, trebuie să fim conștienți de propriile noastre emoții și să ne înțelegem și pe ale celor din jurul nostru.

Este esențial să recunoaștem că unele dintre comportamentele toxice, adesea neintenționate, pot avea consecințe negative asupra copiilor noștri. O atitudine toxică presupune un comportament impulsiv, lipsit de grijă pentru consecințe, care poate provoca răni emoționale celor din jurul nostru.

Aceste comportamente distrug relațiile sănătoase în cadrul familiei și pot afecta profund stima de sine și sentimentul de securitate al copiilor noștri.

Prin urmare, este important să identificăm și să eliminăm orice astfel de atitudini, înainte ca acestea să producă daune ireversibile bunăstării și dezvoltării copiilor noștri.

Te concentrezi doar pe cele rele

Ești fixat doar pe aspectele negative și nu reușești să observi toate aspectele pozitive ale comportamentului copilului tău, nici să apreciezi eforturile lor de a se îmbunătăți.

O persoană care se concentrează exclusiv pe aspectele negative va accentua doar greșelile copilului: poate că nu și-au făcut bine patul, chiar dacă au încercat să-l facă, sau au obținut note mai slabe, chiar dacă au dedicat o săptămână întreagă studiului.

Nu reușești să recunoști realizările pozitive și te concentrezi exclusiv pe greșelile pe care le fac.

Acest tip de atitudine poate genera nesiguranță și o scădere a stimei de sine în rândul copiilor tăi, determinându-i să creadă că nu sunt capabili să facă nimic bine și că nu merită să depună efort.

Nu ai o comunicare bună cu copiii tăi

SURSA FOTO: freepik.com @vladimirpolikarpov

Atunci când vorbim despre o comunicare insuficientă, specialiștii de la etapainfantil.com se referă la faptul că nu îi asculți, nu le permiți să se exprime sincer sau nu comunici în mod asertiv cu ei.

Dacă atunci când copilul tău își dorește să îți împărtășească ceva și, atunci când o face, tu nu-l asculți sau îi ceri să tacă, există șanse mari să ajungă la concluzia că nu merită să îți împărtășească nimic și se va distanța emoțional de tine pentru totdeauna.

Odată ce va crește și va avea experiențe personale, nu te aștepta să îți împărtășească nimic... va învăța că nu îl asculți și că nu îți pasă de gândurile sau sentimentele lui.

Îi compari sau îi etichetezi

Compararea sau etichetarea copiilor tăi sunt ambele la fel de dăunătoare pentru relația ta cu ei.

Atunci când îi compari cu alții, le transmiți că altcineva este mai valoros decât ei și că nu merită iubirea ta.

Prin etichetare, îi faci să creadă că au trăsături negative care, de cele mai multe ori, nu sunt reale, dar ei încep să se identifice și să se comporte conform etichetelor pe care le primesc.

Acestea taie adânc în inimile copiilor și le diminuază stima de sine, generând sentimente de nesiguranță și inferioritate.

Nu îi tratezi așa cum merită

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Folosești țipete sau cuvinte dure;

Recurgi la pedepse abuzive;

Lipsesc gesturile de afecțiune și ei nu simt că sunt iubiți de tine;

Le dai ordine fără a le explica motivele;

Ignori sau minimizezi sentimentele lor;

Nu respecți emoțiile sau opiniile lor;

Îi manipulezi în interesul tău egoist;

Nu le acorzi timp de calitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel