Bebeluși: Este ”timpul statului pe burtă”. Ce este și cum funcționează

Data publicării:
Fotografie de la Sunvani Hoàng/ Pexels
Fotografie de la Sunvani Hoàng/ Pexels

Așa zisul ”timp de stat pe burtă” este un mic exercițiu care trebuie făcut în fiecare zi, chiar și în moduri diferite. El produce beneficii atât din punct de vedere muscular, cât și senzorial. Important este să-l faci pe copil să-și asume o poziție înclinată și sigură.



 Acest exercițiu nu este util doar pentru dezvoltarea mușchilor lui, dar este și o oportunitate de a interacționa cu el și de a-i stimula simțurile.

S-ar putea să fie dificil la început, pentru că multor copii nu le place această poziție, dar cu răbdare și câteva trucuri poate deveni un moment pentru a vă distra împreună cu el.

Timpul de stat pe burtă este recomandat pentru a reduce riscul de plagiocefalie pozițională, o strivire în general temporară a unei zone a craniului datorită menținerii capului în aceeași poziție pentru perioade lungi de timp.

Copiii mici de azi petrec mult timp în decubit dorsal, sunt adesea ținuți, chiar și treji, în baloane, leagăne și cărucioare, în care nu au o mare libertate de mișcare. La acestea se adaugă faptul că și în timpul somnului, pentru a preveni sindromul morții subite a sugarului, se recomandă să adormi nou-născuții pe spate.

Petrecerea mult timp pe spate duce la subutilizarea anumitor mușchi, cum ar fi abdomenul, care poate încetini dezvoltarea unor abilități motorii importante.

Petrecerea timpului în poziția pe burtă îi ajută să-și întărească mușchii umerilor și gâtului, îmbunătățind astfel controlul capului.

Dezvoltarea senzorială este, de asemenea, printre beneficiile timpului de stat pe burtă, deoarece îi permite copilului să vadă lumea dintr-o perspectivă diferită și să o exploreze prin atingere.

De la ce vârstă?

Potrivit experților din domeniu, nu trebuie să aștepți luni de zile pentru timpul de stat pe burtă, poți începe imediat. De fapt, cu cât începeți mai devreme, cu atât această poziție va fi apreciată mai repede de copii (și mai probabil că o vor putea păstra mai mult timp). 

Pentru început, poți să suții cu palma burtica bebelușului tău. Important, de fapt, este ca micuțul să își asume o poziție culcată și sigură. 

Când este puțin mai mare (în jur de 3 luni) ai putea folosi o oglindă, pentru ca micuțul să se poată observa, sau să aranjezi jucării în jurul lui, precum zornăițe sau păpuși, care îi pot atrage atenția.

Mulți copii, așezați pe burtă, ar putea protesta cu țipete și lacrimi, iar acest lucru este perfect normal deoarece, după cum am menționat, este o poziție care poate fi neplăcută pentru cei mici, mai ales dacă este prelungită. În primul rând, nu trebuie să forțăm copilul.

ATENȚIE: Nu lăsați copii supravegheați niciodată pentru a evita eventuale incidente neplăcute. 

Exemple de exerciții

O alternativă poate fi, de asemenea, să-l așezi pe micuț pe o parte, făcându-l să-și odihnească spatele pe un prosop sau pernă înfășurată și să pună ceva moale sub cap. În această poziție ghemuită, cu brațele întinse înainte și picioarele îndoite, copilul poate încă să întărească niște mușchi și să se obișnuiască cu noi poziții.

Alte strategii pot fi: 

- ține-l întins peste brațul tău;

- când este pe podea, pune sub piept un prosop rulat;

- așezați-l pe o minge de pilates, evitând evident orice risc de cădere.

- dacă nou-născutul se chinuie să-și ridice capul, îl poți ajuta punând o mână pe partea inferioară a spatelui, astfel va avea de ce să se sprijine pentru a-și ridica capul;

Inițial, timpul de stat pe burtă ar trebui să fie oferit de două până la trei ori pe zi, timp de unul până la două minute.

În mod ideal, la 4 luni, timpul pe burtă ar putea fi oferit de trei ori pe zi timp de 10-15 minute, dar acestea sunt doar indicații și trebuie să țineți cont de potențialul copilului. În jurul vârstei de 6 luni, scopul ar fi sa ajungi la o oră totală de timp de stat pe burtă, pe zi.

În mod ideal, timpul pentru burtă ar trebui să fie oferit atunci când copilul nu este prea obosit. Mai bine așteptați cel puțin o jumătate de oră după hrănire, pentru a evita regurgitarea sau disconfortul stomacal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici





pixel