Bed Sharing sau co-sleeping. Unde ar trebui să doarmă copilul

Data publicării:
Fotografie de la Monica Turlui/ Pexels
Fotografie de la Monica Turlui/ Pexels

Când devii părinte, una dintre preocupările principale se referă la odihna nocturnă, atât cea a micuțului, cât și cea a părinților. Una dintre primele întrebări este unde ar trebui să doarmă copilul.



Există două linii de gândire predominante. Pe de o parte, Co-Sleeping, un termen englezesc folosit atunci când părinții și copilul dorm în același dormitor, folosind un pătuț sau un leagăn, pentru a facilita alăptarea noaptea sau pentru a ajunge singur în pat pentru o îmbrățișare când este mai mare și se trezește în miezul nopții.

Pe de altă parte, Bed Sharing înseamnă, în schimb, împărțirea a aceluiași pat, deci obiceiul de a-l ține pe cel mic în pat. Această practică, spre deosebire de prima, implică unele riscuri de subestimat precum sufocarea nou-născutului sau posibila strivire involuntară în timpul somnului.

Somnul în comun are beneficii

Potrivit diverșilor pediatri, a dormi cu copiii în același dormitor are aspecte pozitive, având în vedere că alăptarea, îmbrățișările și contactul fizic sunt nevoi fiziologice pentru copii. 

Chiar și unele studii recente confirmă că acest lucru nu este un „viciu” ci o nevoie specifică a relației simbiotice dintre mamă și copil.

Potrivit doctorului Nils Bergman, medic pediatru la Universitatea din Cape Town din Africa de Sud, dormitul singur îngreunează legătura dintre mamă și copil și poate provoca anxietate celui mic.

Pe de altă parte, dormitul lângă mama cu care împarte aceeași cameră, pe lângă faptul că este practic mai ales în faza de alăptare, scade anxietățile de separare și ajută la dezvoltarea treptată a independenței bebelușului care îl va determina să doarmă singur într-o cameră separată, tolerând mai bine trauma detașării.

Tocmai pentru a obține toate beneficiile somnului comun, formula ideală pare să fie co-sleeping, care, printre altele, evită riscurile care pot apărea dacă lași copilul singur în pat.

Recomandări

Iată care sunt principalele recomandări ale pediatrilor americani cu privire la somnul bebelușului:

· Bebelușii ar trebui să doarmă în camera părinților, dar într-un pat separat. Patul va fi plasat în camera părinților cel puțin 6 luni, preferabil 1 an.

· Salteaua pentru patul bebelușului va fi fermă și fixă în cadrul patului.

· Bebelușul nu va dormi în fotoliu, balansoar sau pe canapea.

· Este de preferat ca bebelușul să fie îmbrăcat în așa fel încât să nu fie necesare cuverturi. În pat va fi doar bebelușul – pernele, jucăriile din pluș, saltelele laterale de protecție sau alte cuverturi cresc riscul de sufocare.

· Medicii neonatologi recomandă ca nou-născuții să doarmă pe spate. Inevitabil, însă, pe măsură ce bebelușul crește, el va adopta poziția de somn confortabilă pentru el.

Academia Americană de Pediatrie îi liniștește pe părinți: pot lăsa bebelușul să doarmă pe burtă dacă el se întoarce singur în somn în această poziție (și poate să se răsucească la loc).

· Suzeta este recomandată atunci când bebelușul este pus în pătuț la somn – studiile au arătat că ea reduce riscul de moarte subită. Dacă a căzut din gurița bebelușului nu trebuie inserată la loc.

Avantajele camerei împărțite sunt importante: când părinții și bebelușul dorm în același spațiu, se reduce riscul de moarte subită, alăptarea e mai ușoară, iar legătura dintre părinți și bebeluși mai profundă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: bebelus co-sleeping parinti somn




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel