Beneficiile consumului de struguri în timpul sarcinii

Data publicării:
Fotografie de la Luis Quintero/ Pexels
Fotografie de la Luis Quintero/ Pexels

Struguri proaspeți, sucuri sau stafide: consumul de struguri oferă nutrienți fundamentali pentru sănătatea viitoarei mame și a bebelușului. Atenție însă, strugurii nu sunt recomandați celor care suferă de diabet gestațional.



Strugurii sunt rodul viței de vie, o plantă foarte răspândită în Asia și Europa (deși se găsește și în cantități mai mici pe alte continente). Proprietățile acestui fruct delicios sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Grecii și romanii obișnuiau să mănânce struguri cu pâine sau să-i folosească pentru a face vin.

De atunci, consumul de struguri a fost asociat cu beneficii pentru femeile însărcinate. Ca și alte fructe, strugurii conțin o serie de vitamine utile organismului. Dar haideți să aflăm care sunt relațiile acestor nutrienți cu sarcina și care sunt efectele benefice ale consumului de struguri.

Proprietățile benefice ale strugurilor

În primul rând, strugurii sunt o sursă importantă de antioxidanți, care ajută la prevenirea sau încetinirea îmbătrânirii celulare.

În plus, conțin mulți nutrienți importanți pentru organism, cum ar fi vitamina B, fosfor, calciu, magneziu și potasiu.

Un ciorchine de struguri furnizează cantitatea necesară de nutrienți organismului nostru și, în plus, reprezintă  o “gustare” sănătoasă.

Multe viitoare mămici sunt surprinse de atacurile de anxietate și pofta de a mânca un anumit aliment, adesea dulciuri sau bomboane, sau orice alt aliment în cantități mari. 

Aceste „atacuri” sunt cunoscute sub denumirea de pofte. Dacă vi se întâmplă acest lucru și doriți să urmați o dietă adecvată, strugurii sunt alimentul perfect pentru a vă calma pofta.

Atenţie! Medicii și nutriționiștii indică faptul că nu există motive pentru a limita consumul acestui fruct în timpul sarcinii decât dacă pacienta a fost diagnosticată cu diabet gestațional.

De fapt, strugurii sunt un fruct cu un conținut ridicat de glucoză și oferă multe calorii. Nu este recomandat să consumați mai mult de 1 kg de struguri pe zi.

În plus, aciditatea și greața care însoțesc primele luni de sarcină se pot agrava tocmai din cauza consumului excesiv de struguri. Dacă acesta este cazul dumneavoastră, atunci vă sfătuim să reduceți consumul de struguri până când simptomele dispar. În orice caz, greața tinde să dispară în al doilea trimestru de sarcină.

2. -imagine fara descriere- (pexels-pnw-production-7677886_74114700.jpg)

Foto: PNW Production/ Pexels

De ce să mănânci struguri în timpul sarcinii?

1. Fibre: Strugurii sunt un fruct bogat în fibre. Din acest motiv, sunt „gustarea” ideală pentru a lupta împotriva constipației. Într-adevăr, să spun adevărul, acest fruct este considerat de mulți un laxativ natural.

2. Diuretic: În plus, strugurii sunt un aliment diuretic care facilitează reducerea retenției de lichide. Prin urmare, consumul de struguri este o modalitate excelentă de a combate inflamația picioarelor care apare la femeile însărcinate, mai ales spre sfârșitul sarcinii.

3. Vitamina B9 (sau acid folic): Strugurii conțin acid folic – în special strugurii roșii – o vitamină care afectează direct diviziunea și multiplicarea celulară în timpul dezvoltării embrionare.

Din acest motiv, medicii recomandă creșterea dozelor de acid folic la gravide, cu scopul de a preveni spina bifida sau orice altă alterare a sistemului nervos al fătului.

4. Produs de frumusețe: Strugurii sunt o variantă excelentă pentru estomparea petelor de pe piele. Acestea pot apărea la unele femei, din cauza modificărilor hormonale puternice ale sarcinii. În aceste cazuri, tăiați un strugure în jumătate și frecați-l ușor pe petele pielii.

Ținând cont de aceste informații, vă putem sfătui să consumați struguri ca aperitiv, în cantități moderate. În plus, vă sfătuim să îi alternați cu alte fructe, pentru a evita o dietă monotonă.

Nu uita că, în afară de complexele multivitaminice prescrise de medicul dumneavoastră, o alimentație echilibrată este cea mai bună garanție pentru a asigura toți nutrienții necesari dezvoltării sănătoase a fătului.

Amintește-ți că acum nu ești responsabil doar pentru viața ta, ci și pentru cea a unei mici ființe umane care este pe cale să se nască.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie





DC Media Group Audience
pixel