Bullying: Învață-ți copilul cum să reacționeze

Data publicării:
Bullying: Învață-ți copilul cum să reacționeze
Bullying: Învață-ți copilul cum să reacționeze

Nimic nu o face pe o mamă să se simtă la fel de tristă și neputincioasă ca să știe că copilul ei a fost bătut de alți copii.  Cu siguranță toți suntem îngrijorați și revoltați de fenomenul bullying-ului. Poate te întrebi cum să te comporți în aceste cazuri, cum să-ți înveți copilul să reacționeze în fața violenței.



Unii copii sunt puțin prea predispuși să ciupească, să lovească cu picioarele, să muște, să pălmuiască sau alte comportamente agresive. Pot fi episoade izolate sau sistematice; se întâmplă de obicei în mediile pe care copilul le frecventează, precum școala, parcul, tabăra de vară etc.

Ei bine, a-l învăța pe copil să reacționeze la violența din partea semenilor săi este responsabilitatea părinților. Adultul cunoaște cel mai eficient mod de a bloca orice comportament agresiv la adresa copilului; este treaba lui să țină sub control aceste situații, care din păcate sunt atât de frecvente.

Cum să evitați creșterea unui copil agresiv

Există mai multe îndrumări pe care un părinte le poate urma atunci când copilul este mic. Ele ajută la prevenirea comportamentului agresiv al copilului. În același timp, îl pregătesc să reacționeze dacă se află în anumite situații, de exemplu, când un alt copil îl lovește.

Ca întotdeauna, părinții trebuie să dea un exemplu bun,pentru că copiii imită ceea ce văd acasă. Pedepsele fizice trebuie evitate, altfel copilul le va considera resurse utile pentru supraviețuire.

Preveniți agresivitatea copilului dumneavoastră făcându-l să înțeleagă ce se întâmplă atunci când rănește pe cineva. Întotdeauna explicați ce simte persoana care a fost lovită.

Când un alt copil îți atacă copilul, nu-i da cale liberă și nu ceda.

De exemplu, dacă micul agresor dorește o jucărie sau leagănul pe care stă copilul tău, nu ar trebui să i le oferi. În caz contrar, veți transmite amândurora acest mesaj: violența este pozitivă și servește pentru a obține ceea ce doriți.

Nu-ți sfătui copilul să răspundă cu violență, nu sprijini legea răzbunării sau cea a celui mai puternic.Când copilul tău face una dintre aceste acțiuni neplăcute, o pedeapsă precum punerea lui într-un colț pentru câteva minute poate fi eficientă.

Este important să-l înveți pe copil, atunci când lovește un coleg accidental sau intenționat, să fie conștient de greșeală și să-și ceară scuze. Între timp, consolați partenerul atacat, fără a insista însă asupra vulnerabilității sale sau a-și întări rolul de victimă.

Cum să-ți înveți copilul să reacționeze atunci când este lovit de un alt copil

Ascultă. Înainte de a vă enerva, ascultați cu atenție copilul pentru a afla unde și când au loc aceste incidente și cine participă la ele. Aflați dacă este o problemă personală între doi copii sau bullying real cu un agresor și publicul său.

Pune întrebări. Nu este necesar să căutați imediat un vinovat sau să faceți un interogatoriu la poliție. Scopul este de a înțelege circumstanțele și mediul în care copilul dumneavoastră suferă violență.

Ajutați-vă copilul să comunice astfel încât să poată media și rezolva conflictul. Acționați întotdeauna imparțial, căutând cele mai potrivite soluții și fiind de acord cu cei care au dreptate. În același timp, nu-l învinovăți și nu-l umili pe celălalt.

Este esențial să-i predăm copilului, de la o vârstă fragedă, cuvintele necesare pentru a identifica și exprima sentimentele pe care le trăiește în aceste circumstanțe. A fi capabil să descrii în cuvinte ceea ce se întâmplă în interiorul tău este primul pas către asertivitate.

Căutați împreună cu copilul dumneavoastră o posibilă soluție la conflict

„Cum credeți că poate fi rezolvată această situație?”: aceasta este o întrebare bună de la care să începeți pentru a rezolva problema. Cu siguranță mult mai bine decât a-l îndemna să „spargă fața” copilului care îl lovește. Vei vedea că  răspunsul micuțului te va surprinde.

Arată-i copilului alternativele posibile.

Oferă-i șansa să se gândească sau să implementeze diferitele opțiuni, astfel încât problema să nu scape de sub control. Pot exista diverse căi de ieșire din conflict, inclusiv tehnica jocului de rol.

Stimulează comunicarea verbală. Nu este necesar să ajungi la lovituri, doar păstrează cuvântul. Ajută-ți copilul să-și impună limite, să fie respectat prin cuvinte chiar și atunci când se simte confuz.

Dacă asistați la o ceartă, separați imediat copiii. Pune capăt conflictului cu fermitate și hotărâre, dar nu brusc, evitând strigătele și insultele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel