Copilul meu vrea mereu să câștige! Când este un comportament normal și când trebuie să iei măsuri. Ce să faci când micuțul tău e prea competitiv?

Ce fac dacă copilul meu vrea mereu să câștige? Când este un comportament normal și când trebuie să iei măsuri
Ce fac dacă copilul meu vrea mereu să câștige? Când este un comportament normal și când trebuie să iei măsuri

Dacă copilul tău dorește întotdeauna să câștige sau suferă atunci când nu câștigă, este posibil să fie excesiv de competitiv. Este important să acordați atenție semnalelor și să-i ajutați să schimbe acea atitudine. Copilul tău vrea mereu să câștige la toate jocurile și dacă nu, se enervează? Înainte de vârsta de 6 ani, copiii nu se descurcă bine în situațiile în care pierd la jocuri. Astfel, ei concurează pentru orice, chiar și pentru a avea cea mai bună jucărie. Această competitivitate este normală la aceste vârste, așa că nu ar trebui să-ți faci prea multe griji dacă micuțul vrea să câștige în toate jocurile cu prietenii lui. Copiii înțeleg că „a câștiga” este ceva pozitiv și de aceea vor să fie cei mai buni în orice.

Problema vine atunci când sunt atât de pretențioși încât se enervează când nu sunt primii. Chiar se simt prost cu ei înșiși. Când se întâmplă asta și câștigul devine o prioritate care nu îl lasă să fie fericit, atunci trebuie să acționezi. Dar ce pot face părinții în privința asta? Citește acest articol în care îți spunem sfaturi de la specialiști.

Citește și „Țip la copilul meu”. Ce îi faci de fapt micuțului atunci când strigi la el: Efectele psihologice sunt la fel de nocive ca bătaia

De ce copiii devin atât de competitivi?

2. -imagine fara descriere- (ce-fac-daca-copilul-meu-vrea-mereu-sa-castige-cand-este-un-comportament-normal-si-cand-trebuie-sa-iei-masuri-2_71902200.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

În societate, se acordă de obicei multă importanță rezultatelor și notelor. În acest fel, ne educăm copiii concentrați pe ceea ce este dorit de ceilalți și nu pe ceea ce au cu adevărat nevoie. Această presiune socială îi face pe părinți să se trezească dezorientați când vine vorba de educație și ajung să-i compare cu ceilalți.

Totuși, nu realizăm că fiecare copil este o lume, cu propriul ritm de dezvoltare și maturizare.

Copilul tău vrea mereu să câștige?

 

Este clar că tuturor le place să câștige și să-și vadă munca și efortul recunoscute și răsplătite. Nimeni nu preferă să piardă. Cu toate acestea, există oameni care acceptă înfrângerea mai bine decât alții. A fi competitiv, într-un anumit fel, este pozitiv, deoarece ne ajută să ne apropiem de excelență, să ne îmbunătățim și să obținem succes. De asemenea, odată cu succesul, fericirea.

Problema cu această atitudine apare atunci când devine o obsesie, ceea ce duce la nefericire, egocentrism și singurătate. În cazul copiilor, această atitudine poate provoca o stimă de sine scăzută, toleranță scăzută la frustrare și chiar stres. Trebuie avut în vedere că rezultatele dorite nu sunt întotdeauna obținute.

În cazul unui copil sub 6 ani, este normal ca acesta să fie egocentric și să creadă că totul se învârte în jurul lui. Cu toate acestea, acest comportament evoluează pe măsură ce el crește și înțelege că nu întotdeauna câștigi la jocuri.

Dacă copilul tău are 10 ani sau mai mult și prezintă unele dintre următoarele comportamente excesiv de competitive, ar trebui să fii atent să găsești o soluție:

- se uită mereu la rezultate înainte de a se distra;

- dacă nu câștigă, se enervează;

- când crede că poate pierde într-o activitate, preferă să nu participe;

- dacă eșuează, dă vina pe alții;

- este excesiv de perfecționist și nu își acceptă propriile greșeli;

- vrea să fie primul în toate și scopul de a câștiga a devenit obsesia lui.

Vezi și „Nu mai plânge sau îți dau eu motiv să plângi!” Replici toxice pe care le spun părinții și cât sunt de dăunătoare. Psiholog: „Copilul se simte prins într-o capcană”

 

Ce poți face dacă copilul tău dorește mereu să câștige

 

3. -imagine fara descriere- (ce-fac-daca-copilul-meu-vrea-mereu-sa-castige-cand-este-un-comportament-normal-si-cand-trebuie-sa-iei-masuri-3_66082100.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Faptul că un copil este competitiv într-un mod sănătos este pozitiv, deoarece acest lucru îi permite să avanseze, să se îmbunătățească și să obțină succes. Problema constă atunci când există un exces de competitivitate și devine obsedat de a dori să fie cel mai bun, ceea ce îi provoacă nefericire. Pentru a evita aceste comportamente și atitudini putem face următoarele:

Învață-l și reamintește-i că lucrul cu adevărat important este să participe, să învețe și să se distreze. Nu poate câștiga întotdeauna.

Copiii nu ar trebui să fie suprasolicitați. Este important să subliniezi importanța efortului de a realiza ceea ce și-a dorit, dar dacă nu a reușit, poate încerca din nou altă dată.

Nu face niciodată comparații cu frații sau prietenii săi.

Învață-l că nimeni nu este perfect și că greșelile ne ajută să învățăm și să mergem mai departe.

Când ne jucăm cu copilul, nu trebuie să-l lăsăm întotdeauna să câștige. De mici trebuie să-l obișnuim să câștige și să piardă.

Dacă pierde, nu trebuie să-i permiți să se enerveze foarte tare. În cazul în care are această atitudine, ar trebui să fie calmat într-un mod adecvat și fără să țipi la el.

Evaluează-l și recompensează efortul chiar dacă nu a câștigat. Trebuie să-l motivăm în loc să-l presăm.

Educarea copiilor în valori precum toleranța, respectul, efortul, empatia și cooperarea este foarte importantă.

Amintește-i că nu este necesar să câștige sau să fie primul în toate pentru a se distra și a se bucura.

Ajutați-l să-și stabilească obiectivele în mod realist și să fie mai flexibil cu el însuși.

 

La ce semnale trebuie să fie părinții atenți

 

Dacă copilul tău dorește mereu să câștige, este important să ții cont de vârsta lui. Copiii sub 6 ani sunt egocentri și nu vor să piardă niciodată. Problema apare atunci când sunt mai mari și câștigul a devenit o obsesie care le provoacă nefericire dacă nu reușesc să iasă învingători.

Este important să fii atent la semnalele care pot indica faptul că copilul tău este excesiv de competitiv. În cazul în care este, ține cont de câteva dintre aceste sfaturi pe care le-am prezentat mai sus și le poți urma pentru a schimba acea atitudine cât mai curând posibil.

 

------------------------------------------------------------------------------

Te-a ajutat acest articol? 

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.

Data: 28 mai 2023, 14:31 | Autorul articolului: Parintisipitici Team | Categorie: Recomandari si sfaturi

DC Media Group Audience