Ce fac diferit părinții copiilor inteligenți emoțional, potrivit unui expert

Data publicării:
Ce fac diferit părinții copiilor inteligenți emoțional, potrivit unui expert / FOTO: freepik.com @EyeEm
Ce fac diferit părinții copiilor inteligenți emoțional, potrivit unui expert / FOTO: freepik.com @EyeEm

Jonice Webb, expert în dezvoltarea copilului, subliniază că dintre toate darurile pe care le poți oferi copiilor tăi, inteligența emoțională este, probabil, cea mai valoroasă. 



Într-un articol pentru Your Tango, Webb explorează importanța inteligenței emoționale și influența sa asupra fericirii și succesului copiilor.

Potrivit unor studii recente, se constată că inteligența emoțională are un impact mult mai semnificativ decât coeficientul de inteligență în sine. Aceasta se manifestă la copii prin abilitatea de a-și gestiona emoțiile proprii și de a interacționa inteligent cu emoțiile altora, așa cum subliniază și Daniel Goleman, expert în domeniu.

„O inteligență emoțională dezvoltată îți permite să-ți recunoști și să-ți înțelegi propriile sentimente, să identifici emoțiile altora și să le răspunzi adecvat”, subliniază specialistul.

Această abilitate le permite copiilor să abordeze provocările cu mai puțin stres. Acest beneficiu derivă în special dintr-o „mai mare conștientizare de sine” și din încrederea în capacitățile intelectuale ale individului.

Copiii care își controlează emoțiile sunt, de asemenea, destul de încrezători pentru a gestiona stresul în astfel de momente. Conform lui Jonice Webb, există trei modalități de a contribui la dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului tău.

Trei modalități de a crește inteligența emoțională a copilului

SURSA FOTO: freepik.com @zinkevych

Comportamentul copilului tău este determinat de sentimentele lui

Învățarea copilului despre inteligența emoțională începe prin a-l ajuta să-și regleze emoțiile.

Chiar de la o vârstă foarte fragedă, copiii se confruntă cu emoții extrem de intense, care pot fi copleșitoare pentru ei.

Prin oferirea unor instrumente pentru a-și controla aceste emoții, îi înveți să-și recâștige controlul asupra lor înainte de a putea aborda discuțiile într-un mod mai calm.

Fiți atenți la sentimentele copilului vostru în mod regulat

Părinții pot crea ritualuri pentru a verifica starea emoțională a copilului lor.

Există diverse obiceiuri mici, uneori chiar distractive, pe care le pot adopta, cum ar fi realizarea unei „previziuni emoționale” în fiecare zi, poate în timpul cinei.

Aceasta le oferă părinților posibilitatea de a monitoriza starea mentală și emoțională a copilului lor, dar îi încurajează și pe copii să devină obișnuiți să exprime ceea ce simt.

Nu-ți judeca niciodată copilul pentru sentimentele sale

A se simți acceptat, validat și ascultat este esențial pentru ca un copil să continue să-și exprime emoțiile și să dezvolte abilități pentru a le înțelege mai bine.

Atunci când un copil simte că este judecat pentru emoțiile sale, poate fi tentat să le reprime.

În cele din urmă, acest lucru poate afecta negativ viața lor.

Momentele de dialog deschis între părinți și copii despre ceea ce simt, de ce simt astfel și cum pot gestiona comportamentele în mod constructiv într-un mediu de încredere sunt fundamentale pentru ca un părinte să sprijine dezvoltarea acestei inteligențe emoționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel