”Ce să fac? Fiica mea adolescentă este însărcinată!”: Sfaturi și opțiuni pentru a trece cu bine prin astfel de situații

Data publicării:
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

Ești mamă de adolescent însărcinată? Nu-ți pierde calmul! De la comunicare deschisă până la căutarea de consiliere profesională, explorăm strategii pline de compasiune pentru a aborda această provocare familială.



Să afli că fiica ta adolescentă este însărcinată nu este o veste ușoară. Amestecul de emoții și întrebări despre noua situație și calea de urmat poate fi copleșitor.

Procesarea sentimentelor tale prin înțelegerea și sprijinirea fiicei tale este un proces curajos. În acest articol, vă oferim îndrumări și informații valoroase pentru a vă ajuta să faceți față acestei provocări.

Cum ar trebui să ne comportăm când o fiică adolescentă este însărcinată?

Părinții sunt cei mai apropiați și de încredere confidenți, astfel încât adolescentele însărcinate să găsească înțelegerea și sprijinul necesar.

Deși trebuie să-ți gestionezi emoțiile și să faci față sentimentelor pe care această nouă situație le poate aduce, este esențial să fii pregătit să oferi un sprijin solid fiicei tale. Vă ghidăm cum să o faceți.

1. Nu vă pierdeți cumpătul

Este normal să simți furie, tristețe, dezamăgire și chiar durere. Dar nu lăsa aceste emoții să întunece relația pe care o ai cu fiica ta și capacitatea de a o însoți în această situație.

A rămâne calm și a accepta situația îți va permite să acționezi înțelept și să iei decizii inteligente. Liniștea și mintea limpede te vor ajuta să gestionezi mai bine stresul și îți vor însoți fiica în acest moment care, chiar și pentru ea, este nou și incert.

Când vorbești cu fiica ta, respiră adânc și lasă-o să se exprime deschis și fără judecată. Ascultă și acordă-ți câteva minute de tăcere pentru a procesa informațiile și a-ți organiza ideile înainte de a răspunde. De asemenea, îi poți spune cum te simți, dar calm, fără să țipi.

Pune-te în pielea fiicei tale și gândește-te cât de speriată trebuie să fie. Chiar dacă a luat decizia adultă de a face sex, cel mai probabil nu este pregătită să facă față consecințelor sarcinii. Amintește-ți că acea femeie însărcinată este încă micuța ta și tu ești acolo pentru a o însoți, indiferent de situația cu care se confruntă.

1. Fotografie... (pexels-lazaro-rodriguez-jr-6565036---copie_21268800.jpg)

Foto: Lazaro Rodriguez/ Pexels

2. Renunță la vinovăție

Acum nu este momentul să cauți vina. Nu te va ajuta pe tine sau pe fiica ta dacă te învinuiești pentru ceea ce s-a întâmplat, dacă te simți ca o mamă rea sau dacă ai eșuat în educația ta parentală, în special în educația sexuală.

De asemenea, este nesănătos să-ți încarci fiica cu presiuni suplimentare, dând vina pe ea pentru comportamentul ei. De asemenea, nu este o soluție atribuirea răspunderii pentru această problemă pe tatăl copilului. În loc să vă concentrați pe explicarea de ce s-a întâmplat sarcina sau cine și cum a eșuat, este timpul să căutați soluții.

3. Vorbește cu tatăl copilului

Dacă este posibil este important să se implice tatăl copilului în chestiune, astfel încât deciziile să fie luate în comun. A avea o conversație cu adolescentul și familia lui te va ajuta să știi cât de implicați sunt în situație și care sunt părerile lor.

Chiar dacă nu-ți place partenerul fiicei tale, dă-i o șansă. Cu siguranță veți dori să știți dacă tânărul lucrează, studiază, cum este familia lui și cât de interesat este de bebeluș. Dar nu-l copleși. Încearcă să te apropii și să-l cunoști puțin câte puțin, în timp ce și el prelucrează această nouă situație.

4. Cunoaște planurile fiicei tale însărcinate

Ascultă și întreabă-ți fiica ta care sunt planurile ei. Chiar dacă ai o părere fermă, decizia despre ce să facă cu sarcina este la latitudinea ei.

Aflați care sunt îndoielile, temerile și preocupările ei. Îți poți oferi punctul de vedere, dar ai grijă să nu o forțezi sau să o presezi să ia o decizie pe care nu o dorește.

Contactarea unui profesionist din domeniul sănătății pentru a vă oferi informații adecvate despre opțiunile dvs. vă va ghida în alegerea dvs. 

2. Fotografie... (pexels-mart-production-7088826_91853400.jpg)

Foto: Mart Prodcution/ Pexels

5. Mergeți la medic

Indiferent de decizia pe care o ia fiica ta cu privire la sarcina ei, este important să o duci la medic pentru un control prenatal complet. O ecografie ne permite să confirmăm viabilitatea și vârsta gestației. Dacă dorește, poți intra în cameră și o poți însoți în timpul consultației.

6. Proiectați un plan de acțiune

Odată ce ai luat decizia cu privire la sarcină, trebuie să-ți pregătești fiica pentru ceea ce urmează. Fiecare dintre opțiuni are consecințe fizice și psihologice care nu trebuie trecute cu vederea.

Dacă fiica ta decide să continue sarcina, va trebui să fie conștientă de noile obligații și responsabilități. Încetul cu încetul va trebui să-și organizeze noua viață și să decidă ce va face cu studiile, unde va locui, ce fel de relație va avea cu tatăl copilului, etc...

Ajut-o să se organizeze și să planifice ce se va întâmpla. Știind că ești acolo, îi va oferi încrederea de care are nevoie pentru a-și asuma noile responsabilități.

Acum, mai mult ca niciodată, fiica ta adolescentă însărcinată are nevoie de tine. Deși sarcina la o vârstă atât de fragedă este o situație neașteptată și greu de acceptat, prezența și sprijinul tău îl pot ușura pe micuțul tău în această perioadă de atâtea schimbări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Adolescenti





pixel