Ce să faci în adolescență (dar și ca adulți) când nu știi ce cale să urmezi?

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Julia M Cameron/ Pexels
Fotografie de la Julia M Cameron/ Pexels

„Tot ceea ce ți se întâmplă în viață reflectă alegerea pe care ai făcut-o. Dacă vrei un rezultat diferit, fă o altă alegere.”



Adesea, în timpul călătoriei vieții noastre, ni se oferă alegeri și, în esență, ni se cere să ne expunem și să luăm una dintre numeroasele căi posibile.

Dar cum să faci alegerea potrivită?

Și aici folosesc statistici și fraze pe care mulți s-ar putea să le înțeleagă greșit, dar ceea ce vreau să vă spun este că nu există alegeri corecte sau greșite, există căi pe care decidem să le luăm, drumuri pe care încercăm să le urmăm având sau nu o destinație clară.

Nu există poțiune magică, pe care să o bei și să te facă să alegi calea cea bună, există personalitatea noastră, identitatea sau conștiința noastră și știe ce este mai bine pentru noi.

Pe măsură ce trece anii, dobândim din ce în ce mai multă autonomie față de părinți până ajungem la independență. De-a lungul acestor ani, însă, în parte, nu noi suntem cei care decidem 100% din viața noastră, întotdeauna alții (părinții și altele) ne obligă sau ne convinge să alegem o cale, care poate fi îndepărtată sau apropiată. la cel pe care ne-am fi dorit să călătorim.

Ajungem la 50 de ani și ne dăm seama că drumul pe care l-am luat la 14 ani nu era pentru noi.

Trecem de la alegerea de a practica un anumit sport sau de a studia/cânta la un instrument, ieșim cu acei prieteni, începem o carieră școlară, mergem la muncă, cumpărăm acea carte mai degrabă decât alta.

Fiecare alegere pe care o facem este condiționată, fie că ne place sau nu

Deciziile noastre sunt influențate de lumea exterioară, de social media, societate, așteptările părinților, prieteni, bunici și așa mai departe sau chiar ne-am putea convinge că acea experiență este pentru noi.

Cel mai bun lucru este să știi să te asculți: de la a-ți percepe propriile emoții până la a-ți aloca timp pentru a fi în intimitatea ta.

Pune muzica pe care simți că vrei să o asculți, o lumânare parfumată sau tămâie, cartea ta preferată: practic creăm o atmosferă relaxantă pentru noi înșine care ne poate stimula să avem grijă de noi înșine.

Nu există o formulă perfectă de a alege, trebuie să știm să ne ascultăm pe noi înșine, să înțelegem ce avem înăuntru și unde ne îndreaptă busola din interior.

Fiecare dintre noi are propria noastră lume, propriul nostru ritual, propriul nostru mod de a ne exprima prin artă, cu trupul, cu cuvintele.

Cum să înveți să iei decizii

Răscrucea în care se află un adolescent și alegerile pe care trebuie să le facă sunt numeroase și adesea foarte dificile, deoarece există de obicei două forțe diferite:

- una care te împinge către plăcerea imediată, dar adesea limitată;

- una care te împinge către o plăcere care va veni pe termen lung, implicând o perioadă inițială de sacrificiu;

În plus, fiecare este diferit și are nevoi și dorințe diferite, motiv pentru care este important să-ți dezvolți propria strategie de luare a deciziilor. Pentru a găsi această strategie, vă puteți antrena urmând 4 pași:

1. Acordă-ți timp: atunci când trebuie să luăm decizii, suntem adesea influențați de emoțiile noastre, ceea ce ne poate determina să facem alegeri impulsive. De aceea este important să-ți acorzi timp, fără să te grăbești, mai ales când vorbești despre decizii importante.

2. Faceți un bilanț: pune pe cântar tot ceea ce implică alegerea cu care trebuie să te confrunți: riscuri, beneficii, consecințe și evaluează pe ce parte se sprijină cântarul. În această etapă este important să ținem cont de faptul că relațiile noastre au adesea un impact, sau mai bine zis, dorința de a-i face pe plac celor din jurul nostru. De aceea este important să recunoaștem acest aspect și să-i dai greutatea potrivită.

3. Fă primii pași: acum că știi în ce direcție se înclină cântarul, trebuie să mergi în direcția acelei decizii pentru a o face eficientă.

4. Faceți calculul în retrospectivă, opriți-vă și observați ce sa întâmplat. A mers cum ai vrut sau nu? Au existat consecințe neașteptate? Ce poți învăța despre tine și despre deciziile tale? Această fază vă va ajuta să înțelegeți cum să vă schimbați strategia pentru perioadele ulterioare.

Acum, gândește-te la o mică decizie pe care trebuie să o iei și apucă-te de treabă, folosește o foaie de hârtie sau un jurnal pentru a marca pașii pe care trebuie să-i faci sau gândește-te la deciziile pe care le-ai luat deja pentru a înțelege ce a funcționat sau ce trebuie să faci.

Indiferent de alegerile pe care tu, cititorul (părinte sau copil), trebuie să le faci azi sau mâine, în primul rând ascultă în interior și fă-ți timpul necesar pentru a obține conștientizarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: adolescent alegeri decizii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel