Cele 10 lecții ale Mariei Montessori pentru părinți: Copiii vor fi autonomi, încrezători în sine și independenți!

Data publicării:
Cele 10 lecții ale Mariei Montessori pentru părinți: Copiii vor fi autonomi, încrezători în sine și independenți! / FOTO: pexels.com @Serge Degtyarev
Cele 10 lecții ale Mariei Montessori pentru părinți: Copiii vor fi autonomi, încrezători în sine și independenți! / FOTO: pexels.com @Serge Degtyarev

Era anul 1907 când italianca Maria Montessori a deschis prima Casa dei Bambini într-un cartier defavorizat. În acea școală a fost aplicată o metodă educațională foarte diferită, deoarece obiectivul lui Montessori era, conform propriilor ei cuvinte, „ca copiii să lucreze de parcă eu nu aș exista”. 



Pedagogia sa a supraviețuit până în zilele noastre și poate fi aplicată și acasă pentru a asigura dezvoltarea maximă a abilităților copiilor, făcându-i mai autonomi, încrezători în sine și independenți.

Iată cele 10 lecții ale Mariei Montessori pentru părinți!

Citește și Maria Montessori, o viață dedicată copiilor: Filmul pe care ar trebui să-l vadă orice părinte, educator, învățător sau profesor / VIDEO

#1 Îmbunătățește-i independența

Sarcina părinților nu este să facă lucruri în locul copilului, ci să-l ajute să le facă singur, notează etapainfantil.com. Educația presupune stimularea independenței și autonomiei, pregătindu-l pe copil pentru viață.

De aceea, părinții trebuie să îi ofere copilului provocări noi, asigurându-i un nivel adecvat de sprijin pentru dezvoltarea abilităților.

#2 Creează un mediu adaptat pentru copil

Lumea este concepută pentru adulți, așa că, pentru a încuraja autonomia copiilor, părinții trebuie să adapteze mediul astfel încât cei mici să aibă acces la tot ce au nevoie, de la jucării până la periuța de dinți.

#3 Părinții să intervină cât mai puțin posibil

Învățarea vine și din greșeli. Reproșurile constante la o vârstă fragedă pot semăna teama de eșec. De aceea, este important ca părinții să intervină cât mai puțin atunci când copilul învață.

În metoda Montessori, adultul intervine doar pentru a evita situațiile periculoase și pentru a asigura siguranța copilului.

#4 Nu forța copilul să învețe

Învățarea autentică, cea care lasă o amprentă, nu poate fi forțată. A educa în stilul Montessori înseamnă a lăsa copiii liberi să se implice în procesul de învățare în felul în care se simt cel mai confortabil.

Unii copii învață prin acțiune, în timp ce alții învață cel mai bine prin observare. Fiecare copil trebuie să-și descopere propriul stil de învățare, iar pentru asta este necesară libertatea de a explora.

SURSA FOTO: pexels.com @Ярослав Игнатенко

#5 Stimulează contactul cu natura

Natura este un stimul incredibil pentru simțurile și mintea copiilor, așa că este recomandat ca, ori de câte ori este posibil, să faceți plimbări în aer liber, unde copilul poate explora liber mediul înconjurător.

#6 Îmbogățește-i mediul

Copiii învață din ceea ce îi înconjoară, ghidați de curiozitatea lor naturală. Educația Montessori promovează îmbogățirea mediului în care copilul crește, nu prin jucării hipertehnologice, ci prin obiecte simple, care stimulează creativitatea.

Cu cât o jucărie face mai puține lucruri, cu atât mai mult mintea copilului va lucra.

#7 Nu-l opri niciodată să facă ceva doar pentru că este prea mic

Mulți părinți pun limite copiilor pentru că îi consideră prea mici. Totuși, atâta timp cât nu există pericole, copilul ar trebui să aibă libertatea de a-și explora abilitățile.

Copiii se simt împliniți când își dau silința. Limitarea le va refuza doar șansa de a-și testa capacitățile și de a-și extinde orizonturile.

#8 Laudă realizările

Atunci când copilul face ceva bine, este important ca părinții să îl laude.

Recunoașterea unei munci bine făcute contribuie la creșterea stimei de sine și a încrederii în sine.

#9 Folosește un limbaj pozitiv

Este esențial ca părinții să nu-și critice copilul, deoarece astfel acesta va învăța doar să judece. În schimb, ar trebui să se concentreze pe aspectele pozitive, pentru ca acestea să fie cele care sunt îmbunătățite.

Conform principiului stingerii, dacă nu acorzi atenție comportamentului negativ, acesta va dispărea în timp. Un limbaj agresiv sau depreciativ va face copilul să devină nesigur și timid.

SURSA FOTO: pexels.com @Orlando Allo 

#10 Ascultă și respectă copilul

Copiii învață prin imitație, iar părinții lor sunt principalul model.

Dacă îi asculți atent și le respecți ideile, chiar dacă nu le împărtășești, copilul va învăța să îi respecte și pe ceilalți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel