Cele 7 afirmații pe care copilul tău are nevoie să le audă până la vârsta de 7 ani, potrivit unui psiholog

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Cele 7 afirmații pe care copilul tău are nevoie să le audă până la vârsta de 7 ani, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @anna_ostanina
Cele 7 afirmații pe care copilul tău are nevoie să le audă până la vârsta de 7 ani, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @anna_ostanina

Până la vârsta de 7 ani, anumite cuvinte și mesaje au un impact mare asupra dezvoltării emoționale și psihologice a copilului. Conform unui psiholog, există 7 afirmații pe care este important să le spui copilului tău pentru a-l sprijini să crească echilibrat, încrezător și capabil să-și gestioneze emoțiile.



Dezvoltarea emoțională a copilului tău este influențată în mare parte de mesajele pe care le primește zi de zi. În primii ani de viață, cuvintele au o putere uriașă: pot întări stima de sine, pot ghida modul în care copilul își exprimă emoțiile și nevoile și pot crea un sentiment de siguranță emoțională.

Potrivit Dr. Jazmine, psiholog specializat în parenting și autoarea contului de Instagram @themompsychologist, există câteva afirmații pe care orice copil ar trebui să le audă în mod constant pentru a deveni un adult calm, sigur pe sine și empatic, conform parents.fr.

Iată cele 7 afirmații pe care este esențial să le incluzi în conversațiile zilnice cu copilul tău.

CITEȘTE ȘI Cele mai valoroase lecții de viață pe care orice copil ar trebui să le învețe acasă, de la părinți sau bunici. Expert parenting: „Vor conta toată viața!”

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

„Ești un copil bun care trece printr-o perioadă dificilă. Atât”

Această afirmație îl ajută pe copil să înțeleagă că nu este definit de emoțiile negative sau de greșelile pe care le face.

Trecerea printr-o perioadă grea nu îi diminuează valoarea. Dimpotrivă, îl face să se simtă acceptat și iubit chiar și atunci când simte furie, tristețe sau frustrare.

„Mulțumesc că mi-ai spus adevărul”

Încurajarea sincerității este importantă în relația părinte–copil. Atunci când îți apreciezi copilul pentru că a fost sincer, îi transmiți că poate avea încredere în tine, indiferent de situație.

Astfel, învață că onestitatea este o alegere curajoasă și valoroasă, chiar și atunci când nu e ușoară.

„Nu este niciodată prea târziu să faci o altă alegere”

Această propoziție transmite un mesaj puternic despre reziliență. Îi arată copilului că greșelile fac parte din procesul de învățare și că are mereu posibilitatea să repare sau să își schimbe deciziile.

Îl încurajează să acționeze fără teama paralizantă de eșec.

„Îmi place să fiu aproape de tine”

Exprimarea afecțiunii autentice este esențială pentru stima de sine a copilului. Această frază îi comunică faptul că este iubit pentru cine este, nu doar pentru ceea ce face.

Întărește legătura emoțională dintre voi și îl face să se simtă în siguranță în prezența ta.

„Este normal să ai nevoie de ajutor”

Când afirmi că este în regulă să ceri ajutor, transmiți un mesaj de încurajare și acceptare. Îl înveți pe copil că vulnerabilitatea nu este o slăbiciune, ci o parte firească a vieții.

Astfel, va ști că nu trebuie să treacă singur prin dificultăți și că poate apela cu încredere la sprijin.

„E în regulă să spui «Nu știu». Și adulții spun asta”

Această expresie normalizează incertitudinea și reduce presiunea de a ști totul.

Îi arată copilului că învățarea este un proces continuu, că întrebările sunt la fel de importante ca răspunsurile și că este perfect în regulă să nu aibă mereu un răspuns.

„Îți poți schimba părerea”

Această frază cultivă flexibilitatea și capacitatea de adaptare. Îl ajută pe copil să înțeleagă că este în regulă să își revizuiască deciziile, în funcție de ce simte sau ce învață pe parcurs.

Astfel, nu se va simți blocat de alegerile făcute anterior și va învăța să asculte de propria intuiție.

VEZI ȘI:

Cum să dezvolți forța psihologică a copilului tău? Sfaturi importante de la doi experți pentru părinții care vor să crească copii rezilienți și fericiți

Cercetările Stanford arată că aceste trei tipuri de parenting echivalează cu neglijarea emoțională: Copiii lăsați „de capul lor” în mod repetat NU se simt în siguranță

Comportamentele părinților care cresc copii fragili emoțional. Dacă recunoașteți măcar 3 dintre acestea, e momentul să faceți o schimbare!

Cei mai fericiți copii au părinți care fac aceste gesturi zilnic. Psiholog: „Nu costă nimic, dar valorează enorm pentru dezvoltarea lor emoțională”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel