Concediul paternal, extins în România. Legea așteaptă promulgarea pentru a intra în vigoare

Data publicării:
Concediul paternal, extins în România. Legea așteaptă promulgarea pentru a intra în vigoare / FOTO: freepik.com @koldunova_anna
Concediul paternal, extins în România. Legea așteaptă promulgarea pentru a intra în vigoare / FOTO: freepik.com @koldunova_anna

Parlamentul a dat undă verde unei noi legi care extinde concediul paternal de la 5 la 10 zile. Noua măsură urmează să fie promulgată, iar tații vor putea astfel să petreacă mai mult timp alături de nou-născuții lor. În timpul acestor 10 zile libere, salariul lor va fi asigurat integral de angajator.Deputații au adoptat marți un proiect de lege care extinde și garantează concediul paternal pentru toți tații cu contracte de muncă sau raporturi de muncă legale.

Astfel, concediul paternal va fi extins de la 5 la 10 zile lucrătoare.

Proiectul de lege aprobă Ordonanța de Urgență nr. 117/2022, care modifică Legea concediului paternal nr. 210/1999, transpunând dispozițiile Directivei (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.

Măsurile adoptate

Principalele măsuri adoptate includ:

Acordarea concediului paternal și a indemnizației aferente tuturor taților salariați.

Eliminarea cerinței ca tații să fie asigurați în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Extinderea concediului paternal la 10 zile lucrătoare.

Introducerea unor prevederi pentru interzicerea concedierii salariaților în perioada concediului paternal.

Stabilirea sancțiunilor pentru nerespectarea legislației naționale care transpun directiva europeană.

Legea prevede că indemnizația pentru concediul paternal va fi egală cu salariul pe perioada respectivă și va fi acoperită din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii sau al ministerelor și instituțiilor din sectorul Apărării, Ordinii și Siguranței Naționale.

Legea așteaptă promulgarea pentru a intra în vigoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social

DC Media Group Audience
pixel