Consecințele renunțării la scutec prea devreme. Ruxandra Horvath: „Undeva pe la 3 - 5 ani, copiii încep să aibă diferite comportamente” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Consecințele renunțării la scutec prea devreme. Ruxandra Horvath: „Undeva pe la 3 - 5 ani, copiii încep să aibă diferite comportamente” / FOTO: freepik.com @anna_grant
EXCLUSIV
Consecințele renunțării la scutec prea devreme. Ruxandra Horvath: „Undeva pe la 3 - 5 ani, copiii încep să aibă diferite comportamente” / FOTO: freepik.com @anna_grant

Ruxandra Horvath, primul consultant certificat în antrenamentul copiilor la oliță din România, a adus în discuție la Părinți Prezenți consecințele posibile ale renunțării la scutec prea devreme, înainte de vârsta de 1 an și 6 luni.



Experta a subliniat că micuții care renunță „singuri” la scutec înainte de această vârstă pot dezvolta ulterior comportamente neașteptate. Potrivit lui Horvath, acești copii, în intervalul vârstei de 3 - 5 ani, pot manifesta diverse comportamente, inclusiv accidente, chiar dacă acestea nu erau prezente inițial. Acest lucru se datorează faptului că acești mici deprind un comportament de reținere, având tendința de a se abține. Popular spus, se țin până în ultima clipă.

„Copiii care renunță singuri la scutec mai devreme de un an și șase luni, și când zic singuri spun cu ghilimele de rigoare. Sunt copiii care ulterior, undeva pe la 3 - 5 ani încep să aibă diferite comportamente, adică pot apărea accidentele, deși n-au fost prezente la început, pot să apară ulterior. Și asta este o urmare a faptului că ei deprind un comportament de reținere, au tendința de a se ține. Cum se zice popular se ține până în ultima clipă.

Este și un mit care circulă și anume că în momentul în care ai avea nevoie să mergi la toaletă, dacă te mai ții un pic, o să reușești în timp să nu mai ai nevoie să mergi atât de des la toaletă, ceea ce este total greșit. Cel mai bine pentru vezica urinară este să o golești, atunci când ea transmite semnalele respective”, a declarat Ruxandra Horvath la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și „ASTA arată că bebelușul este pregătit pentru oliță”. Ruxandra Horvath, primul potty trainer din România, atrage atenția asupra unei CAPCANE! / VIDEO

Primul potty trainer din România: „Înclin către o abordare orientată către copil, cât mai blândă”

Ruxandra Horvath a împărtășit metoda sa, subliniind că soluția potrivită este să îi ajutăm pe copii într-un mod distractiv. În declarația ei, a evidențiat importanța ca părinții să înțeleagă că procesul de renunțare la scutec este o etapă în dezvoltarea copilului și că fiecare micuț are propriul său ritm în acest proces. Experta a adăugat că, similar cu mersul, mâncatul sau vorbitul, renunțarea la scutec trebuie să se desfășoare în mod natural, fără a grăbi lucrurile.

„Încercăm să îl ajutăm pe copil. Și copiii sunt iubitori distracție și jocuri. Acum este important pentru părinți să înțeleagă că acest proces este un proces pe care copilul îl dobândește în ritmul lui. Și atunci, la fel cum se întâmplă cu mersul sau cu mâncatul sau cu vorbitul, nu am accelerat lucrurile la fel. Ar trebui să privim și această renunțare la scutec la fel.

Eu înclin către o abordare orientată către copil, cât mai blândă. Atunci când adultul preia prea mult din proces, copilul tinde să devină anxios sau să ajungă într-o luptă de putere, pentru că nu mai deține controlul asupra unui proces al lui”, a mai precizat Horvath.

Ruxandra Horvath: „Copiii nu devin vara mai pregătiți decât iarna”

Ruxandra Horvath a oferit sfaturi privind momentul potrivit pentru a începe procesul de renunțare la scutec, evidențiind că alegerea dintre vara și iarnă nu ar trebui să fie o regulă fixă. În declarația sa, primul potty trainer din România a menționat că, din perspectiva sa, vara poate fi mai ușor pentru părinți, deoarece există mai puține straturi de haine.

„Din perspectiva mea, este mai ușor vara pentru părinți, pentru că sunt mai puține haine, mergem la mare, e mai ușor, dar real, copiii nu devin vara mai pregătiți decât iarna. Ei devin pregătiți atunci când corpul și partea psihologică este pregătită. Poate fi un pic mai ușor vara, într-adevăr, dar nu este o certitudine că dacă așteptăm vara, lucrurile se vor întâmpla exact așa cum ne-am imaginat, dacă nu e pregătit copilul”, a spus specialista.

Urmăriți emisiunea integral:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri





pixel