Copii curioși și obraznici: Cum să le controlezi impulsurile. Ce se află de fapt în spatele acestui comportament

Data publicării:
Fotografie de la Ketut Subiyanto/ Pexels
Fotografie de la Ketut Subiyanto/ Pexels

Copiii curioși nu sunt altceva decât creaturi pline de viață care vor doar să descopere lumea din jurul lor.



Copii curioși, vă sună cunoscut? Dacă da, vrem să vă întrebăm: „Știți ce se află în spatele comportamentului acelor copii care „ating totul”?”.

Răspunsul poate fi mai simplu decât crezi. În spatele acestui comportament foarte activ se află o creatură plină de viață care nu vrea decât să descopere lumea. Nu toți copiii sunt la fel. Unii sunt calmi și grijulii, iar alții neliniștiți, curioși, îndrăzneți.

Comportamentul negativ este adesea atribuit copiilor curioși și răutăcioși. De obicei sunt înțeleși greșit și tind să fie judecați în grabă.

Aprofundarea în psihologia copiilor curioși este foarte utilă. Totul este să te pui în pielea lor.

Copiii curioși și răutăcioși ne pun la încercare răbdarea

Adesea, după vârsta de doi ani, copiii își schimbă comportamentul. Așa-numiții „2 ani groaznici” evidențiază o etapă de dezvoltare în care copiii manifestă o dorință clară de independență combinată cu o mare curiozitate.

Această dorință de a explora, împreună cu dragostea pentru risc, nu este altceva decât un mod de a învăța despre lume. Este foarte frecvent ca copiii aflati in aceasta faza de creștere sa rosteasca fraze precum: „Nu vreau sa o fac!”, „Nu am chef!”.

În aceste cazuri, trebuie să se stabilească limite și trebuie să se împiedice ”răufăcătorii” casei să treacă linia neascultării absolute. 

Copii curioși și obraznici: cum să-și controleze impulsurile

I-ai spus vreodată copilului tău „Nu-l arunca!” și când te-ai întors, nu a pierdut niciun moment să arunce acel obiect? Aceste tipuri de situații, dacă copiii au sub patru ani, sunt normale. De ce? Pentru că zonele creierului implicate în autocontrol sunt încă în curs de dezvoltare. În realitate, ei se vor maturiza pe deplin abia la sfârșitul adolescenței.

2. Fotografie... (pexels-tatiana-syrikova-3932961_85880700.jpg)

Foto: Tatiana Sirykova/ Pexels

Totuși – și nu putem uita acest lucru – deși obraznicii noștri nu dețin încă controlul total asupra reacțiilor lor, asta nu înseamnă că pot face ce vor. Limitele, comunicarea asertivă  și regulile clare ne vor ghida treptat copiii către un comportament mai acceptabil.

Atenție la suprastimulare!

Ritmul nostru actual de viață îi determină pe copiii noștri să acumuleze același nivel de stres ca un adult.

Adesea, ceea ce își doresc copiii curioși și răutăcioși este pur și simplu atenția și timpul nostru. Atât ei, cât și noi avem nevoie de momente de calm și liniște care să ne permită să reflectăm.

Noi suntem cei care îi suprastimulam, crezând că făcându-i să facă mai multe activități, vor deveni adulți mai buni. În acest sens, trebuie să înțelegem că obosirea unui copil ținându-l ocupat nu îi va rezolva problema de hiperactivitate, dimpotrivă, o va face mai mare.

Nevoile copiilor curioși și obraznici?

În primul rând, trebuie să poată explora lumea. Atingeți, simțiți, experimentați și descoperiți lucruri. Când copiii curioși sunt capabili să-și satisfacă curiozitatea, se stabilesc noi conexiuni neuronale în creierul lor care le permit să învețe lucruri noi.

Stimulii din mediul înconjurător sunt fundamentali pentru dezvoltarea lor. Acest lucru este valabil și pentru fiecare ființă umană.

3. Fotografie... (pexels-anna-shvets-3771647_22162200.jpg)

Foto: Ana Shevts/ Pexels

A le refuza posibilitatea de a se mișca încercând să-i facă să rămână nemișcați și spunându-le fraze de genul „Stai așezat și nu te mișca toată după-amiaza!”, nu face decât să înrăutățească situația; atât pentru ei, cât și pentru noi. Copiii se vor simți limitați în acțiunile lor și vom fi stresați pentru că trebuie să le impunem lucrurile cu asprime.

Ceea ce trebuie să facem cu copiii curioși și obraznici este să creăm medii sigure în care să se poată mișca și să găsească noi oportunități de învățare. Nu trebuie să le tăiem aripile sau să le limităm curiozitatea. Dacă ne dorim cu adevărat să devină oameni mai buni în viitor, trebuie să le oferim doze echilibrate de activități pe care să le desfășoare sub controlul nostru.

Este necesar să-i îndrumați, să-i însoțiți și să-i orientați atunci când desfășoară o anumită activitate pentru a nu pierde controlul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel