Copii leneși și fără niciun chef? Rezolvă problema cu metoda japoneză Kaizen: Doar 1 minut pe zi este suficient

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio
Fotografie de la Cottonbro Studio

Deși am fost învățați că întotdeauna este nevoie de mult efort pentru a obține rezultate bune, acest lucru nu este întotdeauna cazul. Metoda Kaizen demonstrează acest lucru.



Uneori, pur și simplu nu ai chef să faci anumite lucruri. E absolut normal să simți că nu ai starea necesară pentru a putea face sau duce la bun sfârșit un anumit obiectiv: e lenea în cea mai pută formă posibilă. Un sentiment sau poate o stare de spirit cu care unii se confruntă zilnic, alții poate mai rar. 

De unde vine ”lenea”?

Așa cum am spus mai sus, lenea este o stare de spirit. Se poate întâmpla ca într-un anumit moment al zilei să îți dorești să stai întins pe divan și să lenevești: ”Nu am energie”. Nu e nicio problemă, o poți face fără a-ți fi teamă că vei fi criticat sau fără să te simți vinovat. Dar ce se întâmplă când această stare de spirit se lungește și prinde rădăcini în sufeltul nostru? Când devine lenea o preocupare? Ce se întâmplă când copiii noștri transformă lenea într-un mod de viață? Cum să o combatem? 

Haideți să aflăm mai multe în cele ce urmează.

2. -imagine fara descriere- (pexels-karolina-grabowska-6256013_12225200.jpg)

Foto: Karolina Grabowska/ Pexels

Cum să învingi lenea?

A putea învinge lenea ne poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și, în consecință, a copiilor noștri. În acest articol, vă vom povesti despre o metodă japoneză de a obține energia de care aveți nevoie în fiecare zi pentru a vă îndeplini toate sarcinile. O poți pune în practică cu copiii tăi și alți membri ai familiei. 

Esența acestei metode constă în următorul lucru: fiecare persoană să facă un anumit lucru pentru exact 1 minut în fiecare zi, dar literalmente în fiecare zi la aceeași oră.

Kaizen, metoda japoneză de a învinge lenea

Principiul de bază al acestei metode este acela de a vă obișnui să îndepliniți o anumită sarcină exact la aceeași oră, în fiecare zi.

Este vorba despre realizarea unor activități care necesită puțin timp. Sunt sarcini pe care de obicei nu vrem să le facem. Dar dacă nu respectăm calendarul, încetul cu încetul se vor adăuga altele și vom ajunge să fim nevoiți să facem totul într-o singură zi.

Această metodă se bazează pe atingerea unor mici obiective și rezultate care a priori par de neatins. În acest fel, încetul cu încetul, vom putea învinge lenea. Cheia este să vă obișnuiți să faceți o anumită sarcină exact la aceeași oră în fiecare zi.

Dacă putem face aceste lucruri mici în fiecare zi, va veni un moment în care le vom face fără să ne dăm seama. În plus, nu va trebui să petrecem prea mult timp dedicat acestora.

De exemplu: mi-e lene să fac 10 exerciții fizice- abdomene, flotări- în fiecare zi. Ce poți face? Stabilește-ți că la ora 13:00, în fiecare zi trebuie să faci 1 minut de exerciții fizice. Pune chiar și alarma să sune.

3. -imagine fara descriere- (pexels-antoni-shkraba-5306428_64253800.jpg)

Foto: Antoni Shkraba/ Pexels

La fel si cu copii: le este lene să facă ordine în bibliotecă. La ora 18:00, în fiecare zi, alarma trebuie să sune și timp de 1 minut aceștia trebuie să șteargă praful și să aranjeze cărțile.

Procedura este foarte simplă și așa cum ați văzut constă în a face sarcini în fiecare zi timp de un minut. În acest fel, creierul nostru va înțelege că sarcinile care durează în general câteva minute pot fi îndeplinite în câteva secunde.

Metoda se bazează pe ideea că încetul cu încetul se pot obține rezultate aparent foarte dificile. Odată ce ai demonstrat că ești capabil să învingi lenea dedicând un minut acestor sarcini fără a te strădui prea mult, este recomandat să creștem treptat timpul pe care să-l dedicăm acelor activități care ne provoacă cea mai mare lene.

Citirea unui capitol dintr-o carte sau exercițiile fizice în fiecare zi timp de o jumătate de oră sunt doar câteva dintre lucrurile care pot avea un impact pozitiv asupra vieții noastre.

Cum s-a născut metoda Kaizen

Creatorul acestei metode se numește Masaaki Imai. El însuși ne asigură că odată ce vom intra în acest mecanism, se vor putea îmbunătăți multe aspecte, atât la locul de muncă, cât și în sfera personală.

”O călătorie lungă începe cu primul pas și nu este nimic în neregulă să fie scurtă. Esențial este să nu faci niciun pas și să îți dorești în fiecare zi să mergi”, spune Masaaki Imai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel