Copilul scutură din cap dintr-o parte în alta ca și cum ar spune ”NU”. Este normal sau ar trebui să ne îngrijorăm?

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Pixabay/ Pexels
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

De obicei, un copil scutură din cap în timpul interacțiunii sau în timpul jocului. Copiii mai mari răspund adesea la întrebări sau comunică dând din cap. Deși acest comportament de scuturare a capului la copii este normal, uneori poate fi un semn al unor tulburări neurologice sau de dezvoltare.



Dacă observi că bebelușul tău este fericit și sănătos, scuturarea din cap nu este nimic de care să-ți faci griji. Iată câteva motive comune pentru care bebelușul tău ar putea clătina din cap.

1. Dezvoltarea abilităților motorii

Odată ce mușchii gâtului bebelușului tău sunt dezvoltați, aceștia își testează capacitatea de a-și susține și de a mișca capul. Face parte din dezvoltarea normală. De obicei, până la sfârșitul primei luni, bebelușii încep să-și miște capul dintr-o parte în alta. Până la vârsta de două luni, își pot ridica capul în timp ce sunt pe burtă. Poate fi mai sacadat inițial din cauza dezvoltării controlului muscular.

2. Auto-liniștire

Bebelușii își pot clătina din cap dintr-o parte în alta, ca parte a auto-liniștirii. Poate fi o tactică naturală să se calmeze până la somn. Este posibil să observați acest comportament chiar înainte ca bebelușul să adoarmă.

3. În timpul alăptării

În timpul alăptării, bebelușii pot scutura din cap pentru a se prinde de el. Poate fi una dintre primele mișcări ale capului pe care bebelușii le pot face. În timp ce sug, pot de asemenea să scuture din cap din cauza emoției. Deși bebelușul tău își poate sprijini și mișca capul dintr-o parte în alta, ar trebui să-i susții capul în timpul alăptării până la vârsta de trei luni.

4. Joc și interacțiune

Bebelușii încep să își miște capetele ca parte a interacțiunii sociale în primele luni. Este posibil să observați o creștere a tremurului din cap atunci când copilul este entuziasmat.

5. Un copil scutură din cap pentru a comunica

Un copil poate folosi scuturarea capului ca o modalitate de comunicare non-verbală. Pe măsură ce copilul crește, el poate clătina din cap și poate scoate sunete pentru a-și exprima emoțiile sau pentru a cere ceva.

Copil scutură din cap: Când să îți faci griji

Dacă scuturarea capului este asociată cu alte simptome fizice și comportamentale, aceasta se poate datora unor probleme de dezvoltare sau anumitor afecțiuni medicale, precum:

 Infecție a urechii sau acumulare de lichid în urechea medie

Conduce la durere sau disconfort. Acest lucru va fi adesea asociat cu febră, plâns și alte semne de boală. Atunci pot apărea strângerea urechilor și scuturarea capului.

Tulburare de spectru autist

Copiii cu autism tind să scuture din cap involuntar. Uneori, cu această tulburare se observă bătăi de cap frecvente. În aceste cazuri, verificați aceste trăsături comportamentale asociate: nu răspunde la sunete, nu are nicio reacție atunci când îi strigi numele,nu zâmbește sau nu are contact vizual. 

Diagnosticul precoce al tulburărilor autiste poate îmbunătăți calitatea vieții unui copil datorită intervențiilor timpurii și mai puțin stresului parental.

Epilepsie mioclonică

La copii în timpul epilepsiei pot fi observate smucituri mioclonice sau spasme ale capului. Acest lucru se poate datora unor tulburări neurologice grave.

Scuturarea capului de către un copil este de obicei o etapă normală de dezvoltare. Prea multă sau prea puțină mișcare ar putea indica probleme de bază. Cu toate acestea, dacă aveți dubii, este recomandabil să consultați medicul pediatru. De asemenea, este foarte util să faci un videoclip cu mișcările tale pentru a-l arăta medicului pediatru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel