Critica excesivă poate fi foarte dăunătoare copilului. Cum îi tai aripile fără să știi și cum să eviți mustrarea ca să crești micuțul sigur pe el

Data actualizării: | Data publicării:
Critica excesivă poate fi foarte dăunătoare copilului. Cum îi tai aripile fără să știi și cum să eviți mustrarea ca să crești micuțul sigur pe el
Critica excesivă poate fi foarte dăunătoare copilului. Cum îi tai aripile fără să știi și cum să eviți mustrarea ca să crești micuțul sigur pe el

Uneori este necesar să corectați comportamentul copiilor. Dar critica excesivă poate fi foarte dăunătoare. Aflați de ce ar trebui să optați pentru alte metode educaționale.



Prin natura lor, copiii sunt impulsivi și spontani. Țipetele, întreruperea conversațiilor sau rezistența la ceea ce nu își doresc sunt acte frecvente și normale la cei mici, întrucât funcțiile lor cognitive nu sunt încă pe deplin dezvoltate.

Sarcina părinților este de a ghida și redirecționa acel comportament și de a ajuta copiii să-și gestioneze comportamentul. Totuși, dacă am ști cât de mult criticile excesive îi afectează pe copil, am opta, fără ezitare, pentru alte alternative.

Părinții prea critici nu fac aceste judecăți față de copiii lor cu intenții rele. Toți părinții își doresc ca micuții lor să fie fericiți și să ajungă adulți de succes și, în această încercare, se recurge la critică, pentru a-i face pe copii să vadă că comportamentul lor nu este adecvat. Cu toate acestea, nu este bine să abuzați de această resursă, deoarece nu numai că nu va atinge obiectivul, dar poate provoca și răni copiilor. Vă explicăm de ce!

Citește și Cât de bine îți cunoști copilul? Întrebările pe care fiecare părinte ar trebui să și le adreseze

 

Cum îi afectează critica excesivă pe copii?

 

2. -imagine fara descriere- (critica-excesiva-poate-fi-foarte-daunatoare-copilului--cum-ii-tai-aripile-fara-sa-stii-si-cum-sa-eviti-mustrarea-ca-sa-cresti-micutul-sigur-pe-el-2_80957000.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Stimă de sine scăzută. Stima de sine a copiilor se construiește, în parte, datorită mesajelor pe care le primesc de la principalele figuri de referință. Copiii au nevoie de recunoașterea și aprobarea părinților pentru a-și dezvolta încrederea în sine și pentru a-și stabili o imagine de sine pozitivă. Critica excesivă îi poate determina să se considere inferiori și lipsiți de valoare. În plus, toate acele cuvinte pe care le aud frecvent vor ajunge să devină propria lor voce interioară și să-i însoțească pe tot parcursul vieții.

Perfecţionism. Deși poate părea altfel, perfecționismul este o caracteristică care poate provoca suferință copiilor și îi poate limita atunci când vine vorba de sporirea abilităților. Atunci când părinții sunt excesiv de critici cu copilul, acesta ajunge să dezvolte o teamă de a eșua și de a face greșeli, ceea ce duce la o teamă de a încerca orice activitate nouă. Deci, în loc să exploreze și să-ți îmbunătățească abilitățile, copilul devii paralizat de presiune și frică de eșec.

Calitatea scăzută a legăturii părinte-copil. Părinții pot suferi consecințele transmiterii excesive de mesaje negative copiilor lor. Și este că, în ciuda faptului că intenția lor este să-i corecteze, să-i îndrume și să-i ajute să fie mai buni, nu ajung decât să-i facă pe copii să perceapă respingerea și judecata din partea lor. Și, din același motiv, este normal ca sentimentele de ostilitate față de părinți să ajungă să apară.

Probleme în dezvoltarea creierului. Dincolo de planul emoțional, modul în care critica excesivă îi afectează pe copii poate fi perceput în dezvoltarea creierului lor. Unele cercetări au descoperit că copiii care sunt expuși la critici constante au probleme cu procesarea emoțională. Adică, sunt mai puțin capabili să perceapă, să identifice sau să acorde atenție expresiilor emoționale ale altor persoane. Se pare că învață să se „deconecteze” emoțional, pentru a se proteja de numeroasele mesaje negative pe care le primesc.

Vezi și „Copilul meu mă minte”. Cei mai mulți părinți intră în panică și reacționează în cele mai bizare moduri. Ce spun studiile și când trebuie să vă faceți griji?

 

Cum să evitați criticile excesive la adresa copiilor?

 

3. -imagine fara descriere- (critica-excesiva-poate-fi-foarte-daunatoare-copilului--cum-ii-tai-aripile-fara-sa-stii-si-cum-sa-eviti-mustrarea-ca-sa-cresti-micutul-sigur-pe-el-3_68605200.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Critica excesivă a copiilor este contraproductivă și dăunătoare din toate punctele de vedere. Totuși, acest lucru nu înseamnă că aceștia nu ar trebui ajutați să identifice ce comportamente sunt de dorit și care sunt inacceptabile. Dar, pentru a face acest lucru corect, pot fi luate unele dintre următoarele măsuri:

Subliniază comportamentul și nu persoana. Este important de subliniat că ceea ce este inadecvat este un comportament specific și nu copilul însuși. Astfel, este de preferat să spui „nu este bine să arunci jucăriile pe jos” decât să spui „ești nepoliticos și dezordonat”.

Oferiți soluții. Critica constructivă se caracterizează prin concentrarea pe furnizarea de informații despre cum să se îmbunătățească și nu doar pe evidențierea defecțiunilor sau a defectelor. Încercați să vă faceți mesajele utile și înălțătoare.

Întărește pozitivul. Uneori luăm de la sine înțeles comportamentul bun al copiilor sau calitățile și virtuțile lor. Cu toate acestea, este necesar să-i recunoaștem și să exprimăm verbal cât de mândri ne fac să ne simțim sau cât de valoroși, inteligenți și distractivi sunt.

Permiteți copilului să se exprime și ascultați punctul lui de vedere. Înainte de a vă critica copilul, asigurați-vă că cunoașteți toate informațiile și nu vă grăbiți să-l învinovățiți. Ascultați versiunea lui despre ceea ce s-a întâmplat.

Relația pe care copiii tăi o stabilesc cu tine va determina o mare parte din personalitatea lor, viziunea lor despre lume și despre ei înșiși. Prin urmare, asigurați-vă că această legătură se bazează pe respect, iubire și comunicare. Și, din același motiv, dacă trebuie să le corectați comportamentul, încercați să nu abuzați de critici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Parintisipitici Team | Categorie: Dezvoltare intelectuala





pixel