Tuturor părinților li s-a întâmplat măcar o dată: să vorbească cu copiii lor – uneori chiar despre lucruri importante – și să-i vadă vegetând în tăcere cu expresia carecteristică celor care sunt parcă de pe altă planetă.
Perpetuu distrași, cu mintea în altă parte decât în prezent. Se întorc de la școală fără teme, fără hanoracul pe care l-au purtat dimineața, fără caiete. Îi întrebi „Ce ai făcut la școală?” și, ca răspuns, primești un laconic „Nu-mi amintesc”.
Sunt distrași, adesea incapabili să se concentreze asupra unei sarcini de la început până la sfârșit.
Uneori depinde de o tulburare medicală reală, despre care este întotdeauna mai bine să vorbești cu un specialist la primul semn. Dar, în cele mai multe cazuri, este pur și simplu o chestiune de forme mai mult sau mai puțin agresive de „distracție cronică ”: unii copii trăiesc literalmente pe Lună.
Dar cum să-i aduci înapoi pe Pământ? Există ceva ce putem face pentru a ne ajuta copiii să-și îmbunătățească concentrarea?
Răspunsul este da, dar ținând cont că - din punct de vedere fiziologic - durata de atenție a unui copil este întotdeauna redusă față de cea a adulților.
Putem defini concentrarea ca fiind capacitatea de a menține atenția concentrată asupra activității în desfășurare și, contrar a ceea ce cred mulți, este o facultate care poate fi antrenată.
Chiar dacă nu ne dăm seama, toate activitățile de bază ale vieții de zi cu zi necesită un anumit nivel de atenție din partea noastră: de la separarea corectă a deșeurilor până la setarea mașinii de spălat pentru spălare, de la traversarea străzii privind cu atenție în toate direcțiile până la respectarea regulile oferite la școală sau de familie.
Care sunt semnele unei probleme de atenție?
Pe lângă tendința deja menționată de a nu asculta nimic din ceea ce le spunem (care ar putea fi totuși intenționat), printre semnele de slabă concentrare putem observa:
- o apatie excesivă în comparație cu ceea ce este normal: toți copiii și adulții pot avea momente de apatie, dar când vine vorba de apatie perenă ar putea fi o problemă cu atenția;
- tendința de a avea o mie de gânduri diferite în același timp, fără a încheia vreodată un discurs cu sens;
- incapacitatea de a păstra chiar și cea mai mică ordine în bunurile cuiva
- dificultate în urma instrucțiunilor date pentru a îndeplini o sarcină sau o activitate
Nivelul de concentrare depinde de diverși factori, chiar independenți de voința copilului: de exemplu, variază pe parcursul zilei, este influențat de cât de mult a dormit și de ce a mâncat, este strict corelat cu vârsta deoarece este semnificativ crește odată cu creșterea.
Prin urmare, dacă dorim să intervenim pentru a-i ajuta pe copii să-și îmbunătățească concentrarea, primul pas este să ne lămurim singuri care ar putea fi cauza problemei.
5 strategii care îmbunătățesc concentrarea copiilor
Odată ce ne-am clarificat posibilele cauze ale problemei, putem începe să stimulăm concentrarea copiilor cu ajutorul unor strategii direcționate, care au avantajul de a fi foarte utile și în alte domenii ale vieții de zi cu zi.
Copiii trebuie să fie clar cu privire la responsabilitățile lor, atât în școală, cât și în obligațiile familiale.
Întocmește o listă, pe care să o poată memora și să o atârne acolo unde au mereu un ochi pe ea, specificând, de exemplu, că:
- este responsabilitatea lor să vină acasă de la școală știind ce teme au de făcut, pentru că nu vei cere nimănui.
- este întotdeauna responsabilitatea lor să îndeplinească sarcinile care le-au fost atribuite
- acasă trebuie să se ocupe de separarea deșeurilor și de aruncat gunoiul, de a-și face patul, de a arunca ei înșiși rufele murdare în coșul de rufe, de a-și păstra camerele ordonate, de a pune masa și de a curăța mesele.
Este doar un exemplu de listă, desigur, pentru a explica conceptul. Îl poți integra cu orice ți se pare important.
După cum se spune „nimeni nu se naște învățat”: înveți să fii ordonat și organizat.
Dacă ne dăm seama că copiii noștri nu pot face singuri o sarcină fără să-și ia o după-amiază întreagă, probabil că nu au înțeles cum să se organizeze.
Să-i ajutăm să facă liste de priorități, programe, să găsească o metodă bună care se bazează pe abilitățile lor și să planifice pauze.
Concentrarea prosperă în pauze: nimeni nu poate rămâne concentrat timp de 5 ore consecutive, nici măcar un adult.
Deși mulți oameni cred că se concentrează mai bine cu radioul sau televizorul aprins, supraexpunerea creierului la diferiți stimuli este contraproductivă în ceea ce privește concentrarea.
Mult mai bine să scapi de tablete și telefoane mobile, să închizi televizorul și muzica și să dai minții liniștea de care are nevoie pentru a se concentra asupra sarcinii în cauză.
Și aici există un proverb: mens sana in corpore sano. Pentru a avea o bună concentrare, în general, dar și la efectuarea temelor, este esențial ca cei mici să doarmă suficient, să mânănce sănătos, să facă exerciții fizice.
Citiți împreună
Cititul este una dintre cele mai bune moduri de a antrena concentrarea, deoarece spre deosebire de distracțiile pasive, cum ar fi televizorul și jocurile video, ea necesită să îți menții atenția ridicată pentru a susține efortul cognitiv.
Așadar, stimulează-i să citească: este un antrenament care este util și pentru îmbunătățirea vorbirii și a vocabularului!
Există și diverse activități pe care ni le putem propune pentru a îmbunătăți nivelul de atenție al copiilor noștri.
Dintre acestea, cele mai de încredere sunt: Puzzle-urile pentru a dezvolta răbdarea și atenția, jocuri bazate pe găsirea diferențelor între obiecte, desene, benzi desenate etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.