Cum să crești un copil sănătos

Data publicării:
Cum să crești un copil sănătos / FOTO: pexels.com @Kampus Production
Cum să crești un copil sănătos / FOTO: pexels.com @Kampus Production

Creșterea unui copil sănătos este una dintre responsabilități ale vieții de părinte. Într-o lume plină de tentații nesănătoase și stiluri de viață sedentare, asigurarea unei dezvoltări armonioase și sănătoase pentru cei mici necesită atenție, dedicare și informare corectă. 



Pentru a crește un copil sănătos, este esențial să oferi o dietă echilibrată bogată în fructe, legume, proteine și cereale integrale. Asigură-te că are parte de suficientă activitate fizică zilnic, limitând timpul petrecut în fața ecranelor.

Promovează un somn de calitate, stabilind o rutină de culcare consistentă. Încurajează obiceiuri de igienă adecvată, cum ar fi spălarea mâinilor și periajul dinților de două ori pe zi. Susține sănătatea emoțională prin comunicare deschisă, ascultare activă și oferirea unui mediu de susținere și iubire. Asigură-te că copilul are acces la îngrijire medicală preventivă, inclusiv vaccinările necesare. Medicul pediatru îi poate ajuta pe părinți cu sfaturi despre modul în care sănătatea celui mic poate fi menținută și îmbunătățită. Cultivă obiceiuri sănătoase prin exemplul personal, arătându-i importanța unui stil de viață sănătos.

De asemenea, somnul este extrem de important pentru păstrarea sănătății fizice și emoționale, nu doar în copilărie. Studiile arată că lipsa unui tipar de somn regulat îi afectează pe copii în mai multe feluri – le scade capacitatea de concentrare, crește riscul de depresie, suicid, obezitate și de a suferi accidentări.

Potrivit Național Sleep Foundation, un copil cu vârsta între 3 și 5 ani are nevoie de 10-13 ore de somn în fiecare zi, unul între 6 și 12 ani, de 9-12 ore, iar un adolescent între 13 și 18 ani, de 8-10 ore pe zi.

Activitatea fizică zilnică sub orice formă este un alt obicei sănătos pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor. Sunt de preferat sporturile în aer liber jocurilor pe calculator sau privitului la televizor.

Copiii au nevoie de cel puțin 60 de minute de activitate fizică în fiecare zi pentru a se dezvolta sănătos. Plimbările sau mersul pe bicicletă pot fi pentru întreaga familie modalități de a face mișcare și a petrece timp de calitate împreună.

Un studiu efectuat la Mayo Clinic arată că mai mult de două ore de privit la televizor predispune copilul la tulburări comportamentale, deficit de atenție, probleme emoționale, performanță scăzută la școală, obezitate și tulburări de somn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel