Cum să distingem minciunile de fantezie la copii: Aspecte cheie în funcție de vârstă

Data publicării:
Fotografie de la Ron Lach/ Pexels
Fotografie de la Ron Lach/ Pexels

Distingerea minciunilor de fantezie poate fi dificil. Trebuie să luăm în considerare mai multe aspecte pentru a ști dacă copiii o fac cu intenția de a înșela sau dacă face parte din imaginația lor. Vă explicăm ce aspecte trebuie luate în considerare.



Copiii mici au o imaginație grozavă și din acest motiv este dificil să faci distincția între minciună și fantezie. Între 3 și 5 ani, copiii au gândire magică, în care cred în ființe fantastice, zâne, spiriduși și orice altă ființă imaginară. Pentru ei, fiecare dintre acestea poate prinde viață și chiar poate vorbi.

Din acest motiv, atunci când vorbim cu micuții noștri, trebuie să putem face distincția între fanteziile și minciunile lor. Așadar, înainte de a gândi că copilul ne minte, trebuie să ținem cont de câteva aspecte, precum vârsta lui, personalitatea lui, maturitatea lui și intenția a ceea ce ne spune. În acest articol, vom vedea cum le putem diferenția.

3. Fotografie... (pexels-pixabay-271733_42664400.jpg)

Foto: Pixabay/ Pexels

Cum să distingem minciunile de fantezie în funcție de vârsta copiilor

Este foarte important să ții cont de vârsta copiilor atunci când interpretezi dacă există dorința de a minți sau, pur și simplu, se datorează imaginației lor excesive. 

Până la 4 ani

Acești micuți sunt în epoca gândirii magice. Fantezia lui este în plină desfășurare și s-ar putea să ne surprindă spunându-ne că a văzut un spiriduș în camera lui. Să le spui în acel moment că acest lucru nu este posibil este inutil, deoarece ei nu înțeleg încă regulile adevărului.

De la patru la 7 ani

În aceste ere se află între realitate și fantezie. Sunt puțin mai conștienți de minciunile lor și, atunci când le folosesc, este pentru a le face pe plac părinților sau pentru a ascunde o anumită vinovăție. În această etapă, ei folosesc și imaginația pentru a se proteja de emoții sau situații cu care nu știu să le facă față.

Minciuni și fantezie de la 8 la 12 ani

La această vârstă au învățat deja să distingă minciunile albe și repercusiunile pe care le pot avea asupra altor oameni. Minciuna este deja folosită cu intenția de a obține ceva, de a fi amuzant sau de a ieși din situații care îi compromit. Prin urmare, ei evită orice responsabilitate pe care nu au chef să o asume sau o mustrare.

2. Fotografie... (pexels-pixabay-262103-4_71793700.jpg)

Foto: Pixabay/ Pexels

Aspecte cheie pentru diferențierea minciunii de fantezie la copii

Personalitatea copilului este, de asemenea, un aspect de luat în considerare pentru a afla dacă ceea ce spune este o minciună sau un produs al imaginației sale. Sunt micuți care sunt foarte creativi și pot utiliza fantezia și peste vârsta de 6 sau 7 ani.

Fiecare copil este diferit și are un nivel diferit de maturizare din cauza anumitor factori, precum genetici, culturali, familiali sau sociali. Cu toate acestea, vârsta este cheia pentru a distinge minciuna de fantezie, deși uneori vârsta cronologică nu se potrivește cu vârsta mentală a copilului.

Când copiii mint, ei falsifică ceva ce s-a întâmplat cu adevărat confirmând sau infirmând cu intenția de a înșela. Ei fac acest lucru pentru a evita consecințele negative pentru acțiunea respectivă sau dacă caută aprobarea altora. Când sunt mici, intenția este pur și simplu să exploreze, să experimenteze și să se distreze.

Cum se procedează?

Credeți sau nu, minciunile sunt și o oportunitate de a ne educa copiii. De exemplu, aceste situații pot fi folosite pentru a construi încredere, pentru a încuraja sinceritatea și pentru a-i învăța să deosebească minciuna de fantezie. 

Deci, ce putem face în privința asta?

Până la 4 ani: Permiteți-le să-și exprime experiențele prin desene sau spunându-și poveștile, oricât de imaginative ar părea.

De la 4 la 7 ani: dacă dorim ca copilul nostru să aprecieze sinceritatea, este important să-i spunem mereu adevărul și să folosim un limbaj pe care îl poate înțelege.

Între 8 și 12 ani: putem folosi filme pentru a analiza personajele care folosesc înșelăciune și minciuni pentru a obține ceea ce își doresc. Deci, le putem arăta că acest lucru nu este corect. Scopul nostru este să existe suficientă încredere în familia noastră pentru ca toți să spunem adevărul.

Nu mințiți copiii: de multe ori mințim cu intenția de a ne proteja copiii. Cu toate acestea, acest lucru nu îi ajută să-și dezvolte sinceritatea și onestitatea. De asemenea, rupe încrederea în adulți.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel