Cum să-ți educi copilul astfel încât să nu depindă de validarea celorlalți? Specialist: „Poate fi extrem de nocivă!”

Data publicării:
Cum să-ți educi copilul astfel încât să nu depindă de validarea celorlalți? Specialist: „Poate fi extrem de nocivă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
Cum să-ți educi copilul astfel încât să nu depindă de validarea celorlalți? Specialist: „Poate fi extrem de nocivă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Căutarea constantă a validării externe poate face ca micuții să își piardă pasiunea și motivația autentică. 



Ființele umane sunt predispuse în mod natural să stabilească legături cu alții, notează SerPadres. Dintr-o perspectivă evolutivă, suntem programați să aspirăm la acceptare, deoarece în preistorie, excluderea din grup putea însemna pericole majore pentru supraviețuirea individuală.

Aceasta teamă de respingere a modelat comportamentul și funcțiile cerebrale pentru a evita disprețul social.

De exemplu, un studiu de la Universitatea din Michigan a demonstrat că respingerea socială stimulează regiunile cerebrale care sunt, de asemenea, activate în timpul durerii fizice, subliniind cât de profund ne poate afecta dezaprobarea.

Cu toate acestea, dependența de validarea altora poate fi extrem de nocivă din punct de vedere psihologic.

Astfel, unul dintre obiectivele esențiale ale părinților ar trebui să fie creșterea copiilor care sunt independenți și încrezători, fără a simți nevoia constantă de a căuta aprobarea celor din jur.

Citește și „Educați copiii și nu va fi necesar să pedepsiți adulții!” Elementele esențiale în educație, după vorbele lui Pitagora

Consecințele căutării validării externe

SURSA FOTO: freepik.com @yarruta

Primirea validării de la ceilalți este o experiență pozitivă, și copiii învață repede aceasta. Fiind lăudați și recompensați pentru comportamentele lor aduce un sentiment de împuternicire și este bine primit de toți. În special copiii, sensibili la feedback-ul părinților, încep să perceapă și să răspundă la aprobare și dezaprobare încă de la vârsta preșcolară, ajustându-și comportamentele pentru a fi acceptați.

Problema apare când copiii ajung să creadă că dragostea și acceptarea celor din jur sunt condiționate de această aprobare. Aceasta îi poate determina să se străduiască în exces pentru a mulțumi pe alții, ceea ce este problematic.

Deși dorința de a mulțumi pe alții nu este în sine problematică, atunci când devine principala motivație din spatele acțiunilor unui copil, acesta poate intra într-un ciclu nesfârșit de căutare a aprobării pe tot parcursul vieții. Acest comportament poate duce la pierderea motivației intrinseci, copilul făcând lucruri nu pentru că este pasionat sau motivat, ci pentru a primi validare externă.

În timp, aceasta dependență de aprobarea externă poate submina stima de sine a copilului, care devine din ce în ce mai fragilă și dependentă de opiniile altora. În situații în care primește aprobare, copilul se poate simți extrem de fericit, dar poate cădea în deznădejde la cea mai mică respingere, ceea ce poate duce la o fluctuație constantă a stării de spirit, similară unui montagne russe emoțional.

Pe termen lung, acționând doar în baza aprobării externe, copilul își pierde conexiunea cu sinele său autentic, preocupându-se mai mult de dorințele altora decât de propriile voințe. Acest lucru îl poate împiedica să-și urmeze propriile pasiuni și să exploreze motivațiile autentice.

Vezi și Obiceiuri zilnice pe care să le aveți cu cei mici! Expert în creierul copiilor: „Avem dreptul să fim obosiți și să nu avem chef, dar astea 4 merită tot efortul!”

Sfaturi pentru creșterea copiilor care nu au nevoie de validare externă pentru a se simți bine

SURSA FOTO: freepik.com @ulkas

Oferă dragoste necondiționată

Mulți părinți, adesea inconștient, condiționează dragostea de comportamentul, performanța și realizările copiilor. Aceasta poate sugera copiilor că sunt valoroși doar atunci când îndeplinesc așteptările.

Pentru a evita acest lucru, arată-le copiilor că iubirea ta pentru ei este constantă și nu depinde de succesul lor.

Încurajează autonomia în luarea deciziilor

Pe măsură ce copiii cresc, este important să le oferi spațiu pentru a face propriile alegeri. Luarea deciziilor în numele lor constant poate duce la dependență și insecuritate.

Oferă-le oportunități de a alege de la o vârstă fragedă pentru a-și dezvolta încrederea în propriile decizii.

Învață-i să gestioneze respingerea

Este natural ca părinții să dorească să-și protejeze copiii, dar ei nu vor putea fi mereu acolo pentru a-i apăra.

Este vital ca copiii să experimenteze pierderile și să învețe să facă față respingerii, recunoscând că aceasta este o parte normală a vieții și o sursă de învățare, nu un motiv de frică.

Pune accentul pe proces, nu doar pe rezultate

Deși rezultatele sunt semnificative, procesul de a ajunge la acele rezultate este adesea mai important.

Laudați efortul depus de copil, nu doar succesul final, pentru a-l învăța că valoarea lui nu este determinată exclusiv de realizări, ci și de munca depusă.

Promovează o perspectivă optimistă

Ajută-ți copilul să vadă partea pozitivă chiar și în fața eșecurilor sau respingerii.

În loc să minimalizezi dezamăgirile sale, recunoaște-i sentimentele și oferă-i sprijin pentru a găsi soluții constructive. Încurajează-l să vadă fiecare obstacol ca o oportunitate de creștere și de a învăța din experiență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel