Cum să-ți protejezi copiii de gripă de Crăciun? Specialist: „Riscul de infecții în această perioadă atinge cote maxime”

Data publicării:
Cum să-ți protejezi copiii de gripă de Crăciun? Specialist: „Riscul de infecții în această perioadă atinge cote maxime” / FOTO: freepik.com @bilahata
Cum să-ți protejezi copiii de gripă de Crăciun? Specialist: „Riscul de infecții în această perioadă atinge cote maxime” / FOTO: freepik.com @bilahata

Cu apropierea Crăciunului, vine o atmosferă plină de bucurie și reuniuni de familie. Totuși, odată cu aceste momente festive, există și aglomerații care se potrivesc perfect cu sezonul cu cel mai mare risc de a lua gripa. Iarna este perioada obișnuită pentru acest virus, iar sănătatea celor mai vulnerabili membri ai familiei, cum ar fi bătrânii și copiii, poate fi compromisă. Prin urmare, este esențial să luăm măsuri de precauție extreme.



Părinții știu cu siguranță ce înseamnă să aduci gripa acasă: febră, tuse, cefalee și disconfort pentru câteva zile. Cu toate acestea, în unele cazuri, situația se poate complica, mai ales în cazul copiilor sub 5 ani. Contrar credinței tradiționale că complicațiile gripale sunt asociate în principal persoanelor în vârstă, este esențial de știut că rata de spitalizare la copii poate depăși chiar și cea a celor peste 65 de ani.

Gripa și posibilele sale riscuri la copii

An de an, se estimează că între 20% și 30% dintre copii cad pradă virusului gripal. Complicațiile asociate acestui virus la cei mici includ otita medie, sinuzita, pneumonia, traheobronșita și bronșiolita, dar și deshidratarea, conform Raportului de Supraveghere a Gripei din Spania, realizat de Institutul de Sănătate Carlos III.

De obicei, avem tendința de a asocia internările pentru gripă la persoanele în vârstă cu patologii anterioare, dar realitatea este diferită în cazul copiilor. Unele dintre complicațiile legate de gripă pot duce la spitalizarea unui copil care, în mod obișnuit, este sănătos. Ceea ce poate surprinde este faptul că 2 din 3 copii sub 5 ani internați pentru gripă sunt, de fapt, copii sănătoși. Așadar, numărul celor internați pentru gripă este mai mare în cazul copiilor sănătoși decât al celor cu patologii anterioare, aceștia din urmă fiind mai predispuși să ia măsuri mai riguroase de protecție împotriva virusurilor respiratorii.

Sfaturi pentru a vă proteja împotriva gripei de Crăciun

SURSA FOTO: freepik.com @bilahata

Unul dintre motivele majore pentru care trebuie să fim atenți este faptul că copiii de vârstă școlară pot răspândi virușii în cantități semnificative și pe o perioadă mai îndelungată decât adulții. Această caracteristică îi expune la o încărcătură virală mai mare și, implicit, crește riscul aducerii gripei acasă. Astfel, respectarea măsurilor de prevenire nu doar contribuie la starea de bine a copiilor, ci și la sănătatea întregii familii.

Potrivit autorităților sanitare, copiii pot acționa ca purtători și ratele de infecție cu gripă la aceștia sunt de 2 până la 4 ori mai mari decât în cazul adulților. Iată câteva gesturi simple și măsuri preventive pe care le puteți lua pentru a-i proteja pe cei mici:

Spălați-vă mâinile des și uscați-le corect.

Acoperiți gura și nasul atunci când tușiți sau strănutați.

Folosiți șervețele și aruncați-le în mod corect.

Evitați contactul cu persoanele bolnave.

Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), împreună cu alte organizații internaționale și Comitetul consultativ pentru vaccinuri al Asociației Spaniole de Pediatrie (CAV – AEP), recomandă în mod explicit vaccinarea antigripală în rândul copiilor. Astfel, prin aplicarea acestor sfaturi și prin luarea măsurilor adecvate, vă puteți asigura că sărbătorile vor fi pline de bucurie și sănătate pentru toată familia!

Gripa, un risc pentru copii care nu trebuie subestimat de Crăciun

Gripa reprezintă o infecție respiratorie serioasă și riscurile asociate acesteia trebuie luate în serios. Jaime Pérez, președintele Asociației Spaniole de Vaccinologie, subliniază importanța acordată de pediatri acestei boli și necesitatea de a lua măsuri de prevenire pentru a proteja copiii și a preveni răspândirea ei. „Este momentul să consultăm medicul și să adoptăm măsuri preventive pentru a asigura protecția copiilor în perioada în care riscul de infecții atinge cote maxime. Prin vaccinare, putem să ne ferim de o boală care poate fi periculoasă pentru cei mici și, în plus, să întrerupem lanțurile de transmitere a virusurilor și bacteriilor. Astfel, putem să ne bucurăm de un Crăciun fără gripă, alături de cei dragi”.

Cifrele vorbesc de la sine: 1 din 1.000 de copii sănătoși sub cinci ani ajung să fie spitalizați din cauza complicațiilor gripale. Prin urmare, măsurile de prevenire și vaccinarea nu sunt recomandate doar celor cu patologii anterioare, ci și celor sănătoși. În esență, când vorbim despre gripă, ne referim la o infecție respiratorie cu impact major asupra copiilor sănătoși sub 5 ani. Evitarea formelor severe și reducerea răspândirii infecției sunt obiective realizabile. Atât mici gesturi preventive, cât și vaccinarea pot face diferența în asigurarea unui Crăciun sigur și sănătos pentru întreaga familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel