”Dacă nu înțelegi este vina mea”: Când profesorul educă prin exemplu și cuvinte

Data publicării:
Fotografie de la Max Fischer: Pexels
Fotografie de la Max Fischer: Pexels

Când un profesor, adresându-se elevilor săi, spune: „Dacă nu înțelegi, întreabă-mă de o mie de ori. Înseamnă că nu am putut să explic bine: nu tu ești incapabil să înveți, ci poate că eu nu am putut să-ți transmit informațiile într-un mod adecvat”, acesta realizează un minunat act educațional.



”Dacă nu înțelegi este vina mea”. Profesorul care crede în acest mod de a preda, care îl pune în practică în fiecare zi și care le reamintește elevilor săi, este un adult care nu pune neînțelegerea pe seama elevilor, ci se implică el însuși pentru a putea ajunge în interiorul lumii fiecăruia dintre ei.

Cu aceste cuvinte simple, dar revoluționare, atinge inimile celor care îl ascultă, pune bazele unei relații autentice de încredere, îi face să înțeleagă că predarea înseamnă întâlnire, înțelegere, îmbogățire reciprocă. Îl ajută pe elev să nu se definească și să se simtă incapabil, să fie o parte activă în construirea lecției.

Cuvinte care educă

Educația vine în principal prin două căi: exemple și cuvinte. Iată de ce profesorii și adulții în general sunt chemați să se autoeduce în fiecare zi pentru a fi ghiduri sănătoase și constructive pentru copil.

Termenul „exemplu” nu înseamnă a apărea după reguli adecvate doar în acea situație specifică, ci a fi în mod constant și autentic un adult capabil să privească în interiorul tău, să se implice, să se observe. Doar acest exemplu autentic ajunge la inima copilului și tânărului și îl hrănește.

Cuvintele unui profesor au atunci puterea de a influența lumea interioară a elevului, ele sunt capabile să construiască sau să distrugă și fiecare profesor ar trebui să fie bine conștient de această putere imensă și să o folosească cu multă înțelepciune și fermitate.

Sarcina profesorului: o misiune a sufletului

A fi profesor este una dintre cele mai minunate meserii. După cum știm cu toții, a crește nu este ușor: înseamnă să atingem cele mai întunecate părți ale noastre și să le integrăm, să ne putem privi fricile în față, să ne prăbușim credințele, să avem curajul să schimbăm calea.

Dacă în alte tipuri de muncă se poate scăpa de această creștere, profesorul nu o poate face pentru că nu este în joc doar viața lui, ci și cea a copiilor care i-au fost încredințați.

A te dedica învăţăturii este o misiune a sufletului pentru cei care au curajul să se scufunde în propria interioritate.

Din această perspectivă, profesorul este conștient că adevăratul profesor este de fapt elevul din fața lui, cu individualitatea sa sacră și natura sa unică și irepetabilă. Și că el este acolo pentru a bate la ușa interioară a copilului sau a tânărului pentru a putea intra cu respect în lumea lui interioară, nu pentru a o schimba ci pentru a-l ajuta să înflorească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel